Terugblik recital 26 september

Selma Harkink-Karolina Hartman-David Bollen-Twente

Wat een feest!

Toen ik arriveerde bij de tot woonhuis verbouwde boerderij van de familie Roberti heerste er een opgetogen sfeer. Men zat gezellig bij elkaar op het terras of stond samen te praten in de tuin. Eindelijk weer een normaal recital met een pauze en een nazit op een sfeervolle locatie. Ook de musici vertelden in hun inleiding blij te zijn weer een huisconcert te kunnen geven.

Sopraan Selma Harkink en mezzosopraan Karolina Hartman hadden een feestelijk programma samengesteld met sololiederen en duetten. Voor de pauze zongen zij duetten van Purcell in een arrangement van Britten en wisselden die af met enkele Engelstalige liederen van Joseph Haydn en Zweedse liederen van Wilhelm Stenhammar. Selma zong de liederen van Haydn met veel reliëf, daarbij goed ondersteund door pianist David Bollen. In de weelderige pianopartijen van Stenhammar kon David zich heerlijk uitleven, terwijl Karolina de sfeervolle verhalen vertelde. Het eerste gedeelte van het recital werd afgesloten met twee duetten van Brahms. Tijdens de Brahms Dag in 2014 had ik hun beiden ook al gehoord. De goede herinnering aan dat optreden was voor mij een extra reden om naar dit recital in Twente te gaan. Hun stemmen zijn verschillend, maar gaan ontzettend goed samen.

Na de pauze klonken er nog meer duetten van Brahms. Selma onderbrak deze met vijf liederen van Hugo Wolf en drie vroege liederen van Mahler. Met haar beeldende voordracht en heldere uitspraak ontlokte ze menigmaal gegrinnik aan het publiek. David Bollen droeg daar aan bij met subtiele voorzetten en vrolijke naspelen. Karolina zong drie sololiederen van Ture Rangström en twee van Gösta Nyström. Ze lichtte deze buiten Scandinavië onbekende componisten kort toe. Haar uitvoering was voor het publiek een aangename kennismaking met deze componisten. Als laatste voerde het trio het geestige duet Die Schwestern van Brahms uit. Beide dames zongen alsof ze echt twee zussen waren, maar gelukkig kregen zij geen ruzie. Het was een heerlijke afsluiting van een feestelijk recital.

Na afloop kregen de musici naar goed Twents gebruik een krentenwegge kado. Met een boeket en een fles wijn werden de gastvrouw en gastheer speciaal bedankt, want dit was helaas het laatste recital in hun huis. Dertien jaar lang hebben zij hun boerderij ter beschikking gesteld voor liedrecitals van de afdeling Twente. De fijne sfeer, de fraaie tuin en de mooie vleugel zullen zeker gemist worden. Na de dankwoorden was er een gezellige nazit, waar ook de musici aan deelnamen. Het is een van de pluspunten van de Vrienden van het Lied en wat heerlijk, dat dat nu weer kan!

Dinant Krouwel
lid afdeling Utrecht

X