Terugblik recital 25 september

Ellen Valkenburg-Les Apaches-Alkmaar

Het bleef helemaal stil.

Zaterdag 25 september kwamen Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren naar de Muziek- en Dansschool in Heiloo voor een recital met hun programma Les Apaches. Na de laatste tonen van hun toegift – een onbekend lied van Manuel de Falla met een gebed van moeders dat hun zonen maar geen soldaat mogen worden – bleef het helemaal stil. En daarna kwam er een staande ovatie waarbij het leek alsof er veel meer dan dertig paar handen klapten. Het was fantastisch. Applaus is geweldig, gaf ik in mijn dankwoordje aan, maar even stilte geeft haast nog meer waardering. Iedereen was absoluut onder de indruk. Ik merkte dat ook al in de pauze: iedereen in de rij naar koffie en thee was stil, overdonderd en pas buiten – het was prachtig weer -kwamen de reacties los. Het kostte dan ook nauwelijks moeite om iedereen na de pauze weer naar binnen te krijgen, want allemaal waren ze verlangend naar het vervolg.

Ik heb Ellen en Maurice met dit programma gehoord op 8 maart 2020, toen de eerste ellende van Corona bekend werd en niemand ook maar enig idee had wat dit voor ons allemaal zou gaan betekenen. Ik heb ze toen meteen uitgenodigd om hiermee naar Alkmaar te komen. September? Nee, zei Ellen, want dan ben ik met zwangerschapsverlof. November? Nee, zei Maurice, liever later, want in januari komt onze cd van dit programma uit. We werden het eens over 31 januari. Alles was geregeld, maar de lockdown gooide roet in het eten.

En zo werd het dus 25 september. ‘Maar’, heb ik ze ook gezegd, ‘Ik ben blij dat het zo lang geduurd heeft, voordat jullie hier staan.’ Waarop iedereen moest lachen. ‘Want jullie zijn nu zo in en met deze werken ge- en vergroeid.’ Het verschil met anderhalf jaar geleden was echt enorm. Heel bijzonder waren de videobeelden die ze in Parijs maakten van verschillende locaties die bij Les Apaches een rol speelden, al was het geluid – ook naar het idee van Maurice die dan nog maar wat met de knoppen speelde – niet optimaal. Maar dat werd vergoed door leuke inleidingen op de liederen en componisten.

Het was al met al een fantastische middag, met schitterend pianospel en indrukwekkende zang, daar was iedereen het volmondig over eens.  Maar ik hoop toch, ondanks de prima locatie in Heiloo, waar we nu twee keer van zeer geslaagde concerten hebben mogen genieten, ons volgende concert weer in de intieme ambiance van een huiskamer te kunnen organiseren.

Hilda Wouwenaar
contactpersoon afdeling Alkmaar

X