Terugblik recital 19 september

Hans Pieter Herman-Bas Verheijden-VvhL_Utrecht

Gelukkig weer een recital

Het was lang geleden dat we als afdeling Utrecht van de VvhL een recital konden beluisteren. De laatste keer was in Den Dolder, zo memoreerde onze voorzitter Robert bij de opening van de liedmiddag. We verheugden ons er allen op. Er waren nog wel lichte restricties vanwege de nasleep van de pandemie. Zo werden we binnen gelaten via de tuin van ‘De Zeven Linden’, de fijne locatie waar vaak onze recitals worden georganiseerd. Dat was een leuk begin, zonnig en met z’n allen in de prachtige, grote stadstuin van dat huis. De bijbehorende stal, die is omgebouwd tot studio of theater, was het toneel voor de opvoering van het recital.

De voorzitter opende het recital met bovengenoemde woorden en daarna kwamen de uitvoerenden, bariton Hans Pieter Herman en pianist Bas Verheijden, naar voren. Bas hield een korte introductie over Schwanengesang, de serie liederen die ten onrechte als een derde cyclus van Schubert worden benoemd. Bas vertelde dat de uitgever na de dood van Schubert zijn laatste liederen bijeen zocht en als cyclus had uitgegeven, ongetwijfeld uit verkoop-motieven. Nou ja, daarover zullen we nu niet meer treuren, want – misschien niet zo’n duidelijke samenhang als de andere twee cycli – het is daarom niet minder prachtig. Het duo trad vanmiddag twee keer op vanwege de Corona-restricties.

En daar klaterden de eerste klanken van Liebesbotschaft, een prachtige muzikale weergave van een beekje dat over de rotsen klatert, fraai gebracht door het duo. Het raakte me om dit lied weer te horen. Dat gold ook voor de andere liederen. Hans Pieter zong als vanouds prachtig, lyrisch en met een enorm volume, waar de emotie dat vroeg, en juist heel teer en zacht als de muziek en de tekst verinnerlijkten. Het zijn veertien zware stukken, die hij een uur daarvoor ook al had gezongen; dat is een topprestatie. Het geheel werd met veel overgave en uitdrukkingsvol uitgevoerd, kortom een schitterende vertolking.

Roos van der Burg
lid afdeling Zwolle

Ferry van Elven
lid afdeling Utrecht

X