Terugblik leden-voor-ledenconcert in Salon 1919

1. LvL_25092022_Jaap Brederveld-1_1200x800

Wat een toeloop, wat een aanmeldingen voor zondag 25 september; we hebben luisteraars op een reservelijst moeten zetten en zangers op een rantsoen van tien minuten. Zo zijn we de middag goed doorgekomen met ‘optredens van hoog niveau’, mailde mij een doorgewinterde luisteraar. Het was afwisselend Europees repertoire van Tsjaikovski in het Russisch tot liederen van Hanns Eisler, waarin de tweede wereldoorlog doorklonk. Ook Nederlands repertoire stond op het programma met Drei Lieder van de in Zutphen geboren componist Jan Brandts Buys en onuitgegeven werk van de onbekende componist Hans Schouwman, die 150 jaar geleden geboren is. (Het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag herbergt vele onuitgegeven schatten.) Niet onvermeld mag blijven hoe mooi verstaanbaar Frans, Duits en Engels door alle solisten gezongen werd. Het samenspel met de pianisten op de mooie vleugel en met enkele fluitisten, alles was met grote zorgvuldigheid voorbereid en werd met veel muzikaliteit uitgevoerd.

Wie waren die zangers, pianisten en fluitisten? Voor een deel waren het leden van de VvhL, maar niet alleen uit de regio Rotterdam. De Haagse tak laat zich regelmatig zien en horen, maar er waren ook leden uit Amersfoort, Harderwijk en Eindhoven. Ook daar is behoefte aan dit soort optredens, dat blijkt wel. We hopen dat die regio’s geïnspireerd zijn geraakt naar aanleiding van dit leden-voor-ledenconcert. Voor de begeleiding waren er ook leden te gast van VAKiR, de Rotterdamse vereniging voor kamermuziekamateurs, van wie enkelen ook lid zijn van de VvhL.

Foto’s: © Jaap Brederveld

Aan het eind van het officiële gedeelte sloeg gastvrouw Liesbeth Reijerkerk met het Schwipslied van Johanns Strauss jr. en een glas sekt in de hand een bruggetje naar de borrel, waar men met elkaar het glas hief om de opening van Salon 1919 te vieren.
 
Tenslotte twee meevallers die je niet moet onderschatten: in Rotterdam IJsselmonde kun je zowaar (nog) onbetaald parkeren en het was mooi weer, zodat we in de pauze en na afloop onze benen wat konden strekken in de tuin. Het was een feestelijk optreden, waarmee de toon is gezet in dit deel van Rotterdam aan de voet van de Van Brienenoordbrug.

Marianne van den Heuvel
contactpersoon afdeling Rotterdam