Terugblik leden-voor-leden-concert 12 juni

Twee jaar zonder leden-voor-leden-concert en uitstel van het concert in januari dit jaar: het gemis werd gelukkig aardig goedgemaakt door een  leden-voor-leden-concert in kleine kring op 3 april en een tweede op 12 juni met achtamateurzangers, waaronder een trio, vijf pianisten, waarvan twee profs, een fluitist en 32 andere toehoorders.
 
Inherent aan een leden-voor-leden-concert is de variatie aan stemmen en repertoire waarin we, ten behoeve van het publiek, enige samenhang proberen te scheppen door een voorkeursthema te hanteren. Deze keer waren dat ‘water en vuur’ – een thema dat we al in 2020 kozen – en ‘feestelijk’, in verband met het jubileum van onze afdeling.
 
Als verrassing trapten Charles en ik als contactpersonen samen af met het duet Es rauschet das Wasser van Brahms. Voor de eerste én laatste keer als duo, want voor mij (en ons ensemble) was het hoog tijd voor een zwanenzang: het prachtige terzet The silver swan van de jonge Brit Oliver Tarney.
 
Was mijn associatie met ‘vuur’ de vuurdoop van een alt die voor de eerste keer meedeed, voor haar stond het voor passie of liefde: voor muziek in Händels Art thou troubled, voor de natuur in Schuberts Frühlingsglaube en voor de liefde sec in Parisotti’s Se tu m’ami. De natuur en de liefde, dat is voer voor romantici als de bij leden-voor-leden-concerten zelden ontbrekende Schubert, Schumann, Brahms en Wolf, zoals Charles liet horen met zijn immer expressieve vertolkingen.
 
Een mezzo met Bulgaarse wortels bracht ons in verstilde sferen met de spiritual Deep River, een van Dvořáks Biblische Lieder in het Tsjechisch en Zing niet, nachtegaal van Glinka in het Oekraïens. En dat niet alleen tot groot genoegen van haar gasten uit Oekraïne!
 
De apotheose vormden de onbekende Drei Lieder opus 20 van Jan Brandts-Buys, waarin de fluit een bijzondere rol speelt. In Nachtruf laat de dood op zijn ‘Knochenpfeife’ een klaaglied over een kerkhof klinken, in Abendständchen drukt het fluitspel een zoet verlangen uit en in Brautfahrt nodigt een prins op het witte paard harp en fluit op om de bruidsstoet aan te voeren.
 
Een mooi feestelijk slot van een boeiend concert in dit jubileumjaar, waarin ik mijn 25ste leden-voor-leden-concert organiseerde en we op 4 september het 55-jarig bestaan van onze afdeling hopen te vieren!
 
Annette Ovink, mede namens Charles Mol,
contactpersonen afdeling Twente