Terugblik Jubileumconcert afdeling Twente

TERUGBLIK 4-9-2022-Henriette Feith - Maurice Lammerts van Bueren-1

Alles werkte mee op zondag 4 september: het mooie weer, de prachtige locatie, het aantrekkelijke programma, de goede musici en het enthousiaste publiek zorgden voor een succesvolle viering van het 55-jarig bestaan van de afdeling Twente van de Vrienden van het Lied. Contactpersoon Annette Ovink hield een kort welkomstwoord, waarin ze stilstond bij het jubileum. Het is een feest dat heden en verleden met elkaar verbindt, zoals die ook bij elkaar komen in de eeuwenoude Stiftskerk te Weerselo en in het programma Metropolis, dat Henriette Feith en Maurice Lammerts van Bueren ten gehore brachten. In dit liedrecital stonden wereldsteden centraal en kreeg het publiek bijpassende foto’s en filmfragmenten op een groot scherm te zien.

Voor de pauze kwamen Venetië en Parijs aan bod met liederen van Hahn, Schumann, Fauré, Milhaud, Poulenc, Auric en Rorem. Het was een mooie menging van bekend en onbekend repertoire en wat heerlijk om eens de complete Verlaine-cyclus Cinq mélodies de Venise van Fauré te horen. Het gedeelte voor de pauze werd afgesloten met Black Max van William Bolcom, dat verbonden is met Rotterdam. Maurice gaf hierbij nog een interessante toelichting op de tekst en op de getoonde foto’s.

Tekst gaat verder onder de foto.

In de pauze stond er buiten een tafel met koffie en thee, verzorgd door de Stiftsjuffer, het restaurant naast het kerkje. Daarna namen Henriette en Maurice de luisteraars mee naar Londen, Rome, Wenen, New York en Zuid-Amerika. Feestelijk klonk La Diva de l’Empire van Satie, glorieus The King’s Way van Elgar en melancholiek Sonnet für Wien van Korngold. Het duo gaf een indrukwekkende uitvoering van het lied N.Y. uit Four Songs on poems by Ezra Pound van de Nederlandse componist Robert Heppener.

Na een lange ovatie kon een toegift niet uitblijven. Maurice zei dat ze met veel moeite een Twents lied hadden gevonden en nog wel van Schubert. In het Nederlands heet het Ga niet mee en in het Twents Goa nie met. Na het voorspel van Ganymed zette Henriette het Twentse volkslied in, dat enthousiast werd meegezongen. Na een mooie en verre reis was het publiek, althans degenen uit de omgeving, weer thuisgekomen.

Contactpersoon Charles Mol bedankte de musici uit naam van iedereen en bood hun een Twentse krentenwegge aan. Daarna richtte hij het woord tot Annette Ovink, die ook een jubileum te vieren had, want zij was nu dertig jaar contactpersoon. Namens de afdeling Twente gaf hij haar een grote bos bloemen. Na afloop was er een gezellige borrel buiten onder de oude bomen en voor wie daaraan meedeed, nog een gezamenlijke maaltijd. Het was in alle opzichten een geslaagde jubileumviering, goed georganiseerd en met een grote betrokkenheid van de leden. Hulde aan de afdeling Twente!

Dinant Krouwel
secretaris Vrienden van het Lied

X