Terugblik Dag van het Lied

Leo Samama_Foto: (c) Mel Boas

Op zaterdag 23 oktober vond in Zeist de Dag van het Lied plaats als onderdeel van het Internationaal Lied Festival Zeist. Rode draad in het programma was de componist Alphons Diepenbrock, die honderd jaar geleden overleed. Er waren drie recitals door solisten van de Vrienden van het Lied, een workshop en een lezing.

Heftige emoties en humor
Voorzitter Leo Samama opende dag met een korte toespraak, waarna sopraan Selma Harkink met pianist David Bollen het eerste optreden verzorgden. Zij begonnen met drie liederen van Mahler, waaronder twee vroege werken, waarin de invloed van Wagner nog goed te horen was. Daarna klonken Dämmernd liegt der Sommerabend en Der Abend van Diepenbrock op teksten van respectievelijk Heine en Brentano. Hopelijk was de mooie sfeervolle uitvoering een stimulans voor de aanwezige zangers en pianisten in het publiek om deze liederen ook eens ter hand te nemen. Daarna hoorden we negen liederen van Hugo Wolf. Een componist voor wie Diepenbrock veel bewondering had. Het duo bracht de rake karakterschetsen van Wolf goed voor het voetlicht met heftige emoties en vooral veel humor!

Een volleerd liedduo
Het tweede recital werd gegeven door bariton Vincent Kusters en pianist Charlie Bo Meijering. Zij brachten liederen van Nederlandse componisten uit de tijd rond 1900 en van een volle eeuw later. Geen liederen van Diepenbrock, maar wel van zijn vrienden Willem Mengelberg en Carl Smulders in combinatie met werken van Catharina van Rennes en Johan Wagenaar. Deze liederen werden afgewisseld met eigentijdse composities van Max van Platen, Robert Holl, Hans Leenders en Stephen Westra. De liederen werden met volle overtuiging uitgevoerd. Beide jonge musici zijn in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een volleerd liedduo.

Foto’s: Internationaal Lied Festival Zeist / © Mel Boas / Boasphoto

Workshop en lezing
Na de lunchpauze spliste het publiek zich op. Een deel ging naar het Koetshuys voor een lezing door ondergetekende over de liederen van Debussy en Diepenbrock op het gedicht Mandoline van Paul Verlaine. Een ander deel keerde terug in de grote kerkzaal voor de workshop door de ervaren liedbegeleider en pianodocent Phyllis Ferwerda. Zij werkte met studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag aan liederen van Diepenbrock.

Diepenbrock en Franse tijdgenoten
In het derde liedrecital van de Dag van het Lied werd Diepenbrock gecombineerd met Franse tijdgenoten. Bariton Daniël Hermán Mostert en pianiste Sofia Vasheruk begonnen met Receuillement en Mandoline van Diepenbrock. Hierna voerden zij zes geliefde liederen van Fauré uit en drie vroege liederen van Debussy. Daarbij zat ook de sprankelende versie van Mandoline door Debussy. Het duo sloot hun recital af met drie liederen van Chausson. Daniël Hermán Mostert voelt zich goed thuis in het Franse repertoire en Sofia Vasheruk schitterde met haar parelende pianospel.

Verpletterend recital
Na de recitals van de Vrienden van het Lied volgde aan het eind van de middag nog een optreden georganiseerd door het Internationaal Liedfestival Zeist. Dit recital werd gegeven door mezzosopraan Olivia Vermeulen, ook solist bij de Vrienden van het Lied, en pianist Jan Philip Schulze. Zij brachten hun programma Dirty Minds, dat zij eerder op cd vastlegden en waarmee zij een jaar geleden een Edison wonnen. Hun concert liep van Purcell tot aan hedendaagse componisten als Jake Heggie en Benedikt Eichhorn, en bevatte liederen met een erotische inslag, soms verdekt en soms expliciet. Subtiel, sensueel, ondeugend, ordinair – het duo nam het publiek mee langs de afgronden van de erotiek. Olivia Vermeulen excuseerde zich dat ze wat verkouden was, maar zocht desondanks de grenzen van haar stem op. Menigeen zou willen dat die zo goed kon zingen als die niet verkouden was! De pianist liet zich niet onbetuigd aan de piano en stookte het erotische vuur regelmatig op. Tussendoor hield hij nog een warm pleidooi voor Hanns Eisler als liedcomponist. Het duo gaf een verpletterend recital en na twee sexy toegiften kwam er toch een eind aan een fantastische Dag van het Lied.

Dinant Krouwel,
lid afdeling Utrecht

X