Terugblik concert 20 september 2020

Hanneke de Wit

Kan ik het nog wel?

Toen Hanneke de Wit op 20 september opstond, vroeg ze zich af: Kan ik het nog wel? Want ze zou ’s middags in Alkmaar een recital verzorgen: voor het eerst sinds februari weer een concert geven. Maar er is heel veel aan vooraf gegaan. Hilda Wouwenaar, contactpersoon van de afdeling Alkmaar, schreef een spannend verslag over een concert in Corona-tijd.

Op 15 maart zouden Leon van Liere en Micha van Weers naar Alkmaar komen, maar door Corona werd dat concert verplaatst, eerst naar 21 juni en vervolgens naar 20 september. Intussen had ik kunnen regelen, dat we de aula van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar mochten gebruiken, waar dertig mensen meer dan royaal afstand kunnen houden. Een mailtje van Annette Ovink begin september gooide roet in het eten, Micha moest een oogoperatie ondergaan en kon voorlopig niet spelen. Snuffelend in de solistenlijst kwam ik uit bij Ruth Willemse en Vital Stahievitch met hun programma ‘Where Corals lie’. Al na een kwartier was alles geregeld, heerlijk rustig.

Tot zaterdagmorgen 19 september. Ik kreeg een mail van Ruth dat ze al een paar dagen verkouden was, zich had laten testen (gelukkig geen Corona) en te ziek was om te komen. En daar zat ik: wat nu.

Vital wilde wel solo komen, maar dat kan niet. Toen Hanneke de Wit gebeld en gemaild: geen reactie. Reinild gemaild, die zag het nog niet zitten. Maurice gemaild, maar die kon ook niet. Telefoon van Hanneke: ik kan, maar moet een pianist zoeken. Later: ik heb een pianist, we gaan kijken of we tot een behoorlijk programma kunnen komen. En om 9 uur ’s avonds het verlossende telefoontje: het gaat lukken, we zijn nog aan het kijken maar vanavond heb je programma en cv’s. Wat een opluchting, nu hoefde ik mijn leden niet teleur te stellen. Want dat was het laatste wat ik wilde: ze reageerden zo enthousiast, toen ik het concert aankondigde.

Zondagmiddag om half 2 waren Hanneke en pianist Mark Toxopeus al aan het repeteren, toen ik de aula in kwam. Erg leuk voor Hanneke was dat zij hier haar middelbare school had gedaan. Bij een schoolmusical ontdekte zij, dat ze kon zingen. Daarna is ze er dus mee verder gegaan.

De conciërge en ik hebben de stoelen Corona-proof neergezet en om kwart voor drie kon iedereen naar binnen: we waren met 25 bezoekers, een prima aantal. Hanneke en Mark brachten een prachtig programma: Voor de pauze twee blokjes Fauré en opus 48 van Grieg, erna twee blokjes Brahms, Mazurka no. 4 van Balakirev voor pianosolo en vijf van de Dierkundige Oefeningen van Röntgen, met als toegift Abendempfindung van Mozart.  We hebben genoten.

Dat het met Hanneke altijd wel goed zit, weet ik al lang, want ze soleert ook vaak bij mijn oratoriumvereniging. Omdat we geen teksten hadden, leidde ze alle liederen in en dat doet ze enig. Mark kende ik niet, maar hij speelde de mazurka prachtig en begeleidde fantastisch: heel alert, volgde geweldig en stimuleerde ook, ging mee in iedere frasering van Hanneke en aangezien ze alleen een uur voorafgaand aan het concert hebben kunnen repeteren en nooit eerder als duo hadden samengewerkt, kan ik alleen maar zeggen: fenomenaal.

En na afloop vonden we allemaal en uiteraard hebben we dat ook tegen Hanneke gezegd: ‘Je kunt het nog!’

Hilda Wouwenaar
Contactpersoon afd. Alkmaar

X