Terugblik recital Alkmaar 6 december 2020

regioconcert_vvhl_alkmaar

Gelukkig hadden we op 6 december nog niet met de lockdown te maken. Voor die datum had ik namelijk Francis van Broekhuizen, Martijn Sanders en Femke de Graaf uitgenodigd om naar Alkmaar te komen voor een recital met hun programma Romantische sololiederen en duetten. Zij waren erg enthousiast bij het idee om eindelijk weer eens voor publiek te kunnen optreden. En toen ik het doorgaf binnen mijn afdeling, mét de mededeling dat er maximaal 30 bezoekers mochten komen, liep mijn mailbox meteen vol. Want er gold: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Ik heb nog nooit zo snel mijn opgaven binnengekregen. Ook een duidelijk teken dus, dat de leden snakten naar een recital.

Ze werden bepaald niet teleurgesteld. Femke speelde prachtig (ook haar moeder kon bij ons meegenieten) en Francis en Martijn zongen de sterren van de hemel. Het was af en toe net een stel jonge honden, zoals ze elkaar – tijdens het inzingen maar ook tijdens het recital zelf – met plaagstootjes tot steeds grotere hoogte opstuwden. Het was duidelijk dat ook zij snakten naar een leuke performance. Er is voldoende ruimte in de aula van het Murmellius Gymnasium, zodat ze voluit konden zingen. In een huiskamer waren hun toch behoorlijk grote stemmen vermoedelijk minder uit de verf gekomen.

Het programma bestond uit sololiederen en duetten – soms bekend, vaker onbekend – en daar waren beslist pareltjes bij. Martijn had heel oude muziekboeken bij zich, die bij navraag van zijn grootouders en zelfs overgrootouders geweest bleken te zijn. Geweldig om dat allemaal weer ten gehore te brengen. Het is jammer als al dat moois ergens in een kast belandt. Ik heb tenminste in mijn dankwoordje gezegd, dat ik hoop, dat ze van dit programma een cd maken. Want het is beslist de moeite waard en geeft weer een heel andere kijk op de liedkunst.

Vanwege de datum had ik Martijn gevraagd of ze misschien als toegift een Sinterklaasduet hadden. Dat lukte niet, maar hij beloofde wel een leuke toegift. Het werd Anything you can do, I can do better uit Annie get your gun van Irving Berlin.  Ze gingen echt helemaal uit hun dak, geweldig! De mooie chocoladeletters om hen te bedanken werden erg op prijs gesteld.

Alles bij elkaar was het een geweldige middag. Iedereen heeft genoten. Wij als toehoorders, maar de solisten zeker niet minder. Het is te hopen, dat dit soort middagen niet lang meer uitzonderingen zijn en dat we heel gauw weer in onze gewone praktijk van liedrecitals in huiskamers kunnen terugkeren.

Hilda Wouwenaar
contactpersoon afdeling Alkmaar

X