Terugblik 7 november

VvhL: recital 7 november door Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren

Terugblik 7 november

Op zondag 7 november waren we in Waalre, bij Eindhoven, waar ons een interessant programma te wachten stond: allemaal Franse liederen, gebracht door Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren. Maar het was ook in andere opzichten bijzonder, want het was het eerste concert dat Marleen Abbringh en Johan Pot, de nieuwe contactpersonen, organiseerden. Op een nieuwe locatie, bij een nieuwe gastheer en gastvrouw: Frans en Annemiek van Tuijl. Spannend, dus. Laat ik het maar meteen zeggen: het was een alleszins positieve ervaring op deze herfstige zondagmiddag!

De ruimte, met een prachtige vleugel, bleek perfect voor een liedrecital. Voor mensen in de omgeving van Eindhoven is dat geen nieuws, want Frans van Tuijl – die professioneel pianist is – geeft hier zelf ook regelmatig huisconcerten.

De week tevoren maakten Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren nog furore op het Internationaal Lied Festival Zeist als leden van het Coco Collectief met een geweldig programma rond Pauline Viardot. Hier in Waalre brachten ze liederen ten gehore van Les Apaches: de geuzennaam van een groep Parijse kunstenaars die in het begin van de 20e eeuw (kortstondig) bestond. Daar hoorden bekende componisten bij als Ravel en De Falla, maar ook minder bekende als Déodat de Séverac en Maurice Delage. Ellen Valkenburg kwam Les Apaches op het spoor, toen ze bij toeval iets over hen las. Zij en Maurice zijn daarop als ware detectives de dingen gaan uitpluizen in Parijs. Daarvan maakten ze ons deelgenoot middels korte filmpjes tussen de liederen door. Ja, dat is leuk, en het maakt zo’n recital extra invoelbaar.

We hebben genoten van prachtige, deels onbekende, muziek, waarbij Ellen imponeerde met haar fraaie dictie in alle talen – Schots, Frans, Spaans en Russische onomatopeeën! – en Maurice haar op voorbeeldige en virtuoze wijze begeleidde. Voor hun fans: op zondag 21 november treden ze wéér op voor de VVhL, in Rotterdam, met een ander programma: Von fremden Ländern und Menschen.

Frank Bakx en Marie-Louise Beerling
leden regio Utrechtse Heuvelrug

X