Terugblik 3 april

Optreden Karolina Hartman en Maurice Lammerts van Bueren in de Noorse Zeemanskerk in Rotterdam, 3 april 2022

Dankzij de speciale coronaregeling van het bestuur van de VvhL konden we deze mooie ruimte in de Noorse Zeemanskerk huren. De houten kerkzaal met gebrandschilderde ramen is de mooiste ruimte van het gebouw. Wij zaten in de aangrenzende,ruime houten leeszaal, waar vroeger de zeelieden hun kranten en post lazen als ze tijdelijk in Rotterdam bivakkeerden. Veel van onze Rotterdamse leden waren hier voor het eerst, hoewel het kerkje heel centraal ligt: aan de voet van de Euromast.

Het programma met liederen van Stenhammer, Rangström en Nyström sloot naadloos aan op de sfeer die je bij binnenkomst voelt: de sfeer van ‘eeuwig zingende bossen’, de schoonheid van de natuur, het afscheid van een zeeman, het verlangen naar thuis. Er waren ook twee piano-intermezzo’s, even sfeervol als de liederen. Na de pauze alleen liederen van Grieg, een openbaring omdat slechts enkelen van de aanwezigen die kenden.

Wat een plezier hadden beide musici, wat een samenspel en een expressieve voordracht. Met een enkel gebaar van pianist of zanger werd je meegenomen in het verhaal, over vrolijk dansende geitjes, om meteen daarna om te schakelen naar de melancholie van een regenachtig landschap. Wat een klasse, wat een helderheid, zo speels en sprankelend gebracht. Een toegift over een roos, waar sommigen na afloop nog over spraken. We bedankten na afloop de solisten, maar ook de vrijwilligsters die met ons meedachten over de kleine details die bijdroegen aan de bijzondere sfeer van deze middag.

Foto’s: Marianne van den Heuvel &  Irene Kleijwegt

Gelukkig was Gerry Volker ook gekomen en konden we haar eindelijk eens persoonlijk bedanken voor al die jaren dat zij de kar heeft getrokken. Dan denken we niet alleen aan de organisatie van de optredens maar ook aan haar grote gastvrijheid in haar huis in Maassluis, met die mooie tuin aan het water. Altijd leek daar de zon te schijnen, op de mooi gedekte tafels, waar we in de pauze of na afloop konden nagenieten. ‘Het is heel eenvoudig’, zei Gerry, toen wij – als nieuwe regiocontactpersonen- haar om advies vroegen. Gelukkig zijn we met zijn tweeën, om het stokje van je over te nemen. Gerry: Namens ons, de leden van de regio en het landelijk bestuur bedankt voor je jarenlange inzet en gastvrijheid!

Liesbeth Reijerkerk en Marianne van den Heuvel
Contactpersonen regio Rotterdam