Terugblik 24 april

TERUGBLIK ALKMAAR-24 APRIL

Concert door winnaars van de Vrienden van het Lied-prijs bij het International Student LiedDuo Competition 2020

Op 7 juni 2021 kwam er een mailtje van Annette Ovink met de vraag aan alle contactpersonen, wie er voor voelde het prijsconcert voor Vassia Alati en Yuto Kuguchi mede te organiseren. Gezien de geweldige ervaring met Claire Lees en Lies Braakman in januari 2016 hoefde ik daar absoluut niet over na te denken: ik heb meteen toegehapt, was de eerste die reageerde en kreeg het concert toebedeeld, ook omdat het een eind van Rhenen vandaan is en beide concerten daardoor in het land goed gespreid waren. Verder hoefde ik, behalve de locatie regelen, niets te doen. Alles werd georganiseerd en zo kon het 16 januari worden.

Maar toen, het wordt eigenlijk best wel vervelend, gooide corona voor de zoveelste keer roet in het eten, met reisbeperkingen, niet te veel mensen bij elkaar en nog meer van die narigheid, dus het concert werd uitgesteld. Omdat het verzoek kwam toch weer in de Muziek- en Dansschool in Heiloo te concerteren, heb ik navraag gedaan voor een nieuwe mogelijke datum. Renée ter Braake in Rhenen had contact met de solisten en zo kwamen we uit op het weekend van 23 en 24 april. Zaterdag in Rhenen, samen met Stichting de Korenwinde, zondagmiddag bij ons in Alkmaar.

We hebben er lang op moeten wachten, maar wat hebben we genoten. Want het was een fantastische middag, volgens veel van de leden van mijn afdeling de beste ooit. En dat wil wel wat zeggen, want ze zijn over het algemeen erg enthousiast.

Vassia zong de sterren van de hemel, ze begon met een paar Griekse liederen van Georgios Kasassoglou, daarna de Cinq mélodies populaires grecques van Ravel, maar ook in het Grieks (en dankzij de mooie vertaling uit het Frans van Marie-Louise Beerling was het goed te volgen) en nog een lied van Manolis Kalomiris. Ik vind het geweldig, als zangers uit een ander taalgebied liederen in hun eigen taal zingen. Want wanneer hoor je nu Griekse liederen? Bij mij zijn ze tenminste nog nooit eerder voorbij gekomen, de kennismaking was fantastisch. En dat gold ook voor de vaak minder bekende liederen van Schubert, Liszt en Strauss.
 
Aan Yuto had ze een fantastische pianist en begeleider, die meedacht, opzweepte of juist mee verstilde, ze hadden werkelijk aan een enkele blik genoeg en ook daarvan hebben we geweldig genoten. Wat een geweldige, geïnspireerde en inspirerende vakman.
 
Na een geweldig slotapplaus (waren er inderdaad 36 mensen? Het leken veel meer klappende handen) kwam er nog een heel leuke toegift van Hans Pfitzner: Sonst met middenin een stukje parelende piano, waarna iedereen dacht dat het afgelopen was, maar er volgde toch nog wat. Dus het applaus moest nog eventjes uitgesteld worden.
 
Gelukkig is Duits de taal waarin ze met elkaar communiceren, dus voor mijn bedankwoordje hoefde ik me niet in Engelse kronkels te werken, bij Duits hoef ik nauwelijks na te denken en dat is toch wel heel gemakkelijk. Als attentie had ik voor allebei een klein kaasje, Alkmaar is tenslotte een stad met een kaasmarkt, en dat viel heel erg in de smaak.
 
Voor het eerst konden we weer op de gewone manier napraten met een drankje en een knabbeltje en daar werd grif gebruik van gemaakt. Het liet duidelijk zien hoe we ook dat gemist hebben.
 
De Muziek- en Dansschool in Heiloo is de afgelopen periode een prima locatie geweest waar we met veel plezier onze concerten konden organiseren, maar ik kan me er nu al op verheugen dat de volgende concerten in juni en september weer in de vertrouwde, intieme ambiance van een huiskamer zullen plaatsvinden. En niet alleen ik, want de eerste aanmeldingen zijn alweer binnen.
 
Hilda Wouwenaar
Contactpersoon afdeling Alkmaar