Terugblik 28 november

Robbert Muuse-Micha van Weers_Alkmaar

… en weer  was het spannend …

Ergens begin 2019 heb ik Robbert Muuse benaderd of hij er voor voelde met Micha van Weers en hun programma Verschwiegene Lieder naar Alkmaar te komen. Een wens van één van mijn leden. Mijn gedachten gingen daarbij uit naar mei 2020, ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding, maar door corona konden in die periode concerten niet doorgaan. Na de zomer van 2021 was dat gelukkig anders en legde ik Robbert en Micha een aantal data voor. Het werd 28 november 2021 in Bergen op de mooie locatie van Elly Bakker.
 
Maar toen liepen de besmettingen en ziekenhuisopnames sterk op, en kwam er voor de zoveelste keer een persconferentie. Een concert mocht wel, maar met QR-code, mondkapjes en afstand houden. En we moesten wel om 17.00 uur klaar zijn, want dan zou de avondlockdown beginnen. Nog vlug een mailtje naar Robbert en Micha, of ze eerder konden komen, dan konden we om half drie beginnen en hadden we voldoende tijd voor een concert met pauze, zonder dat we op ons horloge hoefden te kijken. Dat lukte en zo werd het zondag 28 november.

Het werd een geweldig concert, misschien juist wel door alle toestanden vooraf. Alleen was het jammer dat er niet veel luisteraars waren: mensen konden niet en hadden dat tevoren al aangegeven, mensen durfden niet en een paar meldden zich kort tevoren met klachten af. Maar wie er was heeft zeer genoten. Het waren prachtige liederen van onbekende componisten, alleen Jan van Gilse was voor mij een bekende naam. Maar door de geweldige inleidingen van Robbert bij elke componist gingen ze voor ons leven en werden het mensen in plaats van namen. Bij mijn bedankje, uiteraard vergezeld van mooie chocoladeletters, want dat hoort er voor mij in deze tijd van het jaar bij, heb ik gezegd hoe jammer het is, dat deze liederen zolang onder de radar zijn gebleven en hoe geweldig dat Robbert en Micha zo gedreven zijn om dit moois een grotere bekendheid te geven. Er was na afloop zelfs nog tijd om na te praten en naar de cd’s te kijken. Ruim half vijf was iedereen buiten en konden we opruimen. En het was amper vijf uur dat ik het alarm inschakelde en de deur afsloot, keurig op tijd.

Ondanks de maatregelen kon ons concert gewoon doorgaan en we kunnen terugzien op een geweldige middag met prachtige zang en pianospel. Heerlijk voor iedereen, de leden van afdeling Alkmaar en vooral ook voor de solisten: elk concert is welkom, om in vorm te blijven, maar ook omdat er dan toch weer inkomsten zijn na een magere periode. Ons volgende concert is ook in de Muziekschool in Heiloo. En daarna? Daarna hoop ik toch echt weer op ‘normale’ huiskamerconcerten, want er gaat niets boven de intieme sfeer in zo’n bijzondere setting.

Hilda Wouwenaar
contactpersoon regio Alkmaar