Terugblik 21 november

VvhL Rotterdam 21 november 2021: Ellen Valkenburg & Maurice Lammerts van Bueren

Keurig gecheckt en coronaproof op voldoende afstand van elkaar woonden op 21 november jl. een kleine twintig leden van de regio Rotterdam het tweede concert van dit seizoen bij. De sfeervolle Salon dell ‘Arte van Jos Exler in Rotterdam was het decor voor een optreden van sopraan Ellen Valkenburg en pianist Maurice Lammerts van Bueren, met hun programma Von fremden Ländern und Menschen. Vertrekpunt was het gelijknamige lied voor piano solo van Robert Schumann, dat voor de solisten de inspiratie was voor hun programmering: werken van componisten die liederen schreven op teksten in voor hen vreemde talen of op gedichten die zich afspelen in andere, vaak exotische, landen. En de toehoorders namen die L’invitation au voyage – met dit lied van Duparc werd het deel na de pauze geopend – maar al te graag aan.

Zo voerde Schumann ons mee naar Italië met zijn Mignon-liederen en had Duparc mogelijk Amsterdam of zelfs Nederlands-Indië in gedachten bij het componeren, terwijl Ravel ons met de Cinq mélodies populaires grecques naar Griekenland bracht en naar het Verre Oosten met liederen uit Shéhérazade. Voor Enescu en Barber was Franstalige dichtkunst de inspiratiebron, Orthel zocht het in Duitse poëzie.  Veel snel kloppende of gebroken harten, smachtende deernes, gestolen kussen en heimelijke dromen, wat maar weer eens aangeeft dat verlangen iets is van alle tijden, talen en oorden.

Al deze ingrediënten vormden een zeer smaakvol programma, waarvan de onderdelen door de beide musici telkens kort werden toegelicht, wat een concert altijd nét dat beetje extra geeft.

Het werd dan ook puur genieten: van Ellen Valkenburgs heldere, warme stem en mooie voordracht, van Maurice Lammerts van Buerens fabelachtige begeleiding en van de muziek die zij samen tot klinken brachten. Voor ons, een ademloos luisterend publiek, was gedurende anderhalf uur de ‘boze’ buitenwereld – met zijn corona en de nagalm van de rellen van twee avonden eerder op de Coolsingel, bijna om de hoek – even heel ver weg.

Liesbeth Reijerkerk
contactpersoon afdeling Rotterdam

X