Terugblik 12 juni

TERUGBLIK_Rotterdam 12 juni 2022_Feith-Vural-Lammerts van Bueren_(c) Loud Mommersteeg_1200x800-3

A Sunny Sunday Song Recital

Het optreden van Henriette Feith, Sinan Vural en Maurice Lammerts van Bueren begon met oorstrelende liederen van Hahn. Dan ben je al in de juiste sfeer van deze zonnige zondagmiddag.

Zoveel zoekgeraakte dieren en een triangel
Wat werd er vanaf de eerste noot al mooi gezongen: gevoelig met veel kleur en nuance, expressief maar toch optimaal verstaanbaar, mooie timbres die goed bij elkaar pasten omdat ze zo verschillend waren maar op dezelfde leest geschoeid. Wat bepaald niet ontbrak bij de drie uitvoerenden was de humor. Want waarvoor dienden de twee metalen kleerhangers binnen handbereik van de pianist? Nog nooit gezien dat een pianist zijn klavier verlaat en de begeleiding voortzet op deze vervanging van een zoekgeraakte triangel, die speciaal voor dit werk was aangeschaft.

Wat ook zoekgeraakt was, waren de zes resterende dierenliederen van Le Bestiaire van Poulenc. Altijd gedacht dat deze dierentuin met zes dieren wel compleet was. Het was bedoeld als cyclus van twaalf liederen van een complete dierenriem. In de jaren 60 zijn er drie ‘extra dieren’ teruggevonden op de zolder van een vriendin in Parijs. De duif als liefdesbode, de slang als verleider van Eva en andere slachtoffers, en ook de vlo als ongewenste bedpartner die je alleen maar leegzuigt. Guillaume Apollinaire heeft het zo verwoord.

De nachtburgemeester
Ook als je Jean Cocteau voorbij ziet komen, weet je dat er iets bizars gaat gebeuren. In een lied van Milhaud werd een draaimolen verliefd op een vertrekkend vrachtschip, die de wens voelde om weg te varen uit de dagelijkse tredmolen en het klatergoud, de vrijheid tegemoet. De bekende Rotterdamse kunstenaar Willem de Kooning maakte de oversteek en vertelde in Amerika hoe het eraan toeging in de Zandstraat. Maurice, pianist en fotograaf, vertelde over de foto’s die hij kende van deze verloren straat van naam, die niet meer bestaat. Componist William Bolcom en dichter Arnold Weinstein introduceren de figuur van Black Max: ‘He was always dressed in black, long black jacket, broad black hat, sometimes a cape, and as thin as rubber tape: Black Max.’ Een kledingkeus die doet denken aan onze voormalige nachtburgemeester Jules Deelder. Ruige woorden in het gezelschap van het zondagmiddagconcert in een heel ander deel van Rotterdam. De Engelstalige liederen hadden inderdaad geen vertaling nodig. De Franse liederen waren overigens keurig vertaald door Marie-Louise Beerling. Veel dank daarvoor.

Foto’s: © Loud Mommersteeg

Alle registers open
Het tweede deel na de pauze bestond uit Amerikaanse liederen van componisten als William Ryden, Charles Ives, Samuel Barber. Wat konden de zangers mooi helder neuriën, in Arias and Barcarolles van Leonard Bernstein, met Maurice in de hoofdrol aan de piano.

Het optreden eindigde met het bekende kibbelende liefdesduet Anything you can do, I can do better van Irving Berlin uit Annie get your gun. Wat een mooi een geestig duo, ze kwamen helemaal uit de verf met hun acteertalent. ‘Trio’ moet ik zeggen, want het geheel was subliem en tot op de centimeter goed op elkaar afgestemd.

Het optreden begon vooraf al met een ‘strijd’ om de juiste plek van de vleugel en de stand van de klep; halfopen was niet mogelijk en een dik boek ertussen was ook geen oplossing. Het was helemaal dicht, of helemaal open. Is dat niet luid? Uiteindelijk ging die klep helemaal open, zonder dat de zangers erin ten onder gingen.  Al hun registers gingen open, waar dat nodig was. Ze hadden er zichtbaar veel plezier in om voor een grote volle zaal te zingen.

Die mooie ruime zaal hadden Liesbeth Reijerkerk en ik destijds afgesproken vanwege corona. Het publiek van wel vijftig man bestond nu voor de helft uit bewoners van het Termaat Huis, die hun deur niet uit hoefden. Dit was een optreden waar je nog wekenlang met veel plezier aan terugdenkt en waarvan je hoopt dat het op andere afdelingen herhaald kan worden, als de drukke agenda’s van drie solisten het toelaat.

Marianne van den Heuvel
contactpersoon afdeling Rotterdam