tenor

Ambrož Bajec-Lapajne

De Sloveense tenor Ambrož Bajec-Lapajne begon pas na zijn studie politicologie-internationale betrekkingen met zijn zangcarrière. Als solist heeft hij opgetreden met veel kamerorkesten, vooral met muziek uit de renaissance, de barok en de klassieke periode. Hij volgde masterclasses bij Rudolf Jansen, Jard van Nes, Udo Reinemann, Margreet Honig, Sarah Walker, Edith Wiens, Jadwiga Rappé, Helmut Deutsch en in het Concertgebouw bij Irwin Gage. Hij vervolgde zijn studie bij Bernarda Fink, David Wilson-Johnson en voor barokzang bij Dame Emma Kirkby, Christoph Rousset, Monique Zanetti, Richard Weistrich, Claron McFadden en Fred Jacobs. Hij werkte met dirigenten als Eric Ericson, Bo Holten, Gary Graden, Georg Grün, Johannes Prinz, Peter Erdaly, Martin Haselböck en Peter van Heyghen.

Ambrož begon zijn zangstudie in 2002 aan het Amsterdams Conservatorium bij Maarten Koningsberger en werkte daarna aan zijn masters bij Valérie Guillorit. In Ljubljana gaf hij in 2003 een succesvol recital met Abigail Richards, dat opgenomen werd voor de radio. Zij voerden daarbij onder andere Songs of Travel van Vaughan Williams uit. Met de Canadese pianiste Kate Clark op fortepiano zong hij Die Schöne Müllerin van Schubert. Hij trad als solist op in werken van onder anderen Purcell, Bach, Handel, Schütz, Haydn en Britten. Hij werkte ook mee aan eigentijdse kameropera’s. Daarnaast zong hij belangrijke rollen in opera’s van Offenbach, Poulenc, Mozart en Monteverdi.

In 2006 werd hij aangenomen als solist bij de Vrienden van het Lied. In korte tijd gaf hij talloze liedrecitals met Abigail Richards aan de piano. Op dit moment wordt hij begeleid door Jan-Paul Grijpink.

programma’s

Ambrož Bajec-Lapajne, tenor
Jan-Paul Grijpink, piano

Ambrož Bajec-Lapajne brengt dit programma samen met zijn vaste pianist Jan-Paul Grijpink. Bijzonder is dat zij enkele niet gecomponeerde teksten uit de gedichtenreeks van Wilhem Müller apart voordragen.

Ambrož Bajec-Lapajne, tenor
Jean-Paul Grijpink, piano

In dit programma worden Franse componisten als Chausson, Fauré, Debussy en Poulenc afgewisseld met Sloveense componisten uit de 19e en de 20e eeuw.

Ambrož Bajec-Lapajne, tenor
Jean-Paul Grijpink, piano

Voor de pauze de beroemde cyclus Liederkreis opus 39 van Robert Schumann op teksten van Joseph von Eichendorff, na de pauze een bloemlezing van de Franse liedkunst met werken van Chausson, Debussy, Fauré en Poulenc.

Ambrož Bajec-Lapajne, tenor
Jean-Paul Grijpink, piano

Een programma met schatten van de Scandinavische liedkunst. Niet alleen liederen uit Zweden, Noorwegen en Denemarken, maar ook composities uit Finland en IJsland.

Jean-Léon Klostermann

Aanvankelijk combineerde Jean-Léon Klostermann zijn muzikale carrière met een baan als manager. Vanaf een optreden als Tamino in Mozarts Zauberflöte in 2002 legt hij zich volledig op het musiceren toe. De verdere opleiding van Studio 32 bij Henny Diemer gaf hem de mogelijkheid diverse masterclasses te volgen bij onder anderen Mark Tucker, Anthony Rolphe-Johnson en Udo Reinemann en dramalessen bij Janet Aster en Vladimir Koifmann.

Jean-Léon Klostermann treedt veelvuldig op als concert- en operazanger.

programma

Jean-Léon Klostermann, tenor
Reinild Mees, piano

Leon van Liere

Leon van Liere studeerde klassiek zang bij Frans Huijts aan het Rotterdams Conservatorium, waarna hij zijn opleiding vervolgde bij Raymond Modesti. Momenteel wordt hij gecoacht door Brian Masuda en ontvangt hij lessen van Rudolf Piernay.

Als oratoriumzanger vertolkte hij soli in onder andere de Passies van Bach en werken van Händel, Haydn, Mozart, Verdi en Dvorak. Op het gebied van opera zong Leon diverse rollen in werken van onder andere Mozart, Puccini en Verdi. Hij was enkele malen te gast als solist bij de NTR ZaterdagMatinee en zal daar in 2019 weer zijn opwachting maken.

Tijdens zijn studie organiseerde hij samen met mezzosopraan Suzanne Verburg en pianist Jan-Willem Passchier concerten, waarin zij liederen en duetten van onder meer Purcell, Quilter, Schumann en Strauss zongen. Met de Koreaanse pianiste Lin Kwon verzorgde hij lunchconcerten en volgde hij masterclasses van Rudolf Piernay en Rudolf Jansen. In 2014 vertolkte hij liederen uit en over Rusland, begeleid door door Wijnand van Klaveren, die deze liederen ook arrangeerde. Sinds 2018 vormt hij een liedduo met pianiste Micha van Weers en in oktober van dat jaar is hij toegelaten als solist bij de vereniging Vrienden van het Lied.

programma

Leon van Liere, tenor
Micha van Weers, piano

De liefde is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Beethoven schreef de eerste liedcyclus over dit thema en plaveide daarmee de weg voor talloze liedcomponisten. In dit programma, gewijd aan de liefde, brengen Leon van Liere en Micha van Weers liederen ten gehore van Beethoven, Strauss, Quilter, Duparc en Respighi. Klik hier voor het volledige programma.

Jan-Willem Schaafsma

Jan-Willem Schaafsma studeerde bij Rita Dams, Barbara Pearson en Diane Forlano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daar nam hij deel aan masterclasses van onder anderen Charlotte Margiono, Jill Feldman, Anthony Rolfe Johnson en Graham Clarke.

Na zijn studie zong hij Dr. Cajus in Falstaff (Verdi), Lysander in A Midsummer Nights Dream (Britten) en Belmonte uit Die Entführung aus dem Serail (Mozart). In 2006 trad hij op in de NPS ZaterdagMatinee Fanciulla del West (Puccini) onder leiding van Edo de Waart. Met Opera Trionfo vertolkte hij de rol van Guglielmo in Viva la Mamma (bewerking van Donizettis Le convenienze ed inconvenienze teatrali). In 2007 toerde hij met de Nationale Reisopera-productie La Barca (Banchieri) door heel Nederland. In het voorjaar van 2009 speelde hij de titelrol in de opera Phaëton van Lully onder leiding van Pieter Dirksen. Daarnaast zingt hij regelmatig solistisch met orkesten en in oratoria.

Sinds 2006 maakt Jan-Willem ook deel uit van het ensemble Frommermann, dat furore maakte met een revival van het werk van de Comedian Harmonists en regelmatig nieuwe lichtvoetige producties op de planken zet. Daarnaast komen zijn kwaliteiten als operazanger ook buiten de operabühne tot uiting in Taralli, een mannenensemble van vier zangers en een pianist uit de VvhL-gelederen, dat in 2016 werd opgericht.

In 2009 trad Jan-Willem Schaafsma met pianist Wijnand van Klaveren toe tot het solistenbestand van de Vrienden van het Lied. Zij hadden met name werken van Britse componisten als Roger Quilter en Frank Bridge op het repertoire. Sinds 2016 vormt hij een liedduo met Phyllis Ferwerda.

programma’s

Jan-Willem Schaafsma, tenor
Phyllis Ferwerda, piano

De titel verwijst naar het lied Nichts van Richard Strauss, maar dan met een uitroepteken. De focus van dit programma ligt op de Duitse en Franse Romantiek, met naast liederen van Strauss de cyclus Dichterliebe van Schumann en werken van Duparc. Een recital voor de liefhebbers van het hoofdthema Liefde – al dan niet dichterlijk – en ja, wie is dat niet? Lees hier het volledige programma.

X