piano

David Bollen

David Bollen werd geboren in Amsterdam, waar hij aanvankelijk viool studeerde bij Jan Bor en Bouw Lemkes. Voor zijn pianostudie vertrok hij naar Salzburg, waar hij aan het Mozarteum studeerde en begeleider was bij verscheidene masterclasses tijdens de Internationale Sommerakademie.

In Nederland was hij werkzaam voor De Nederlandse Opera, Opera Zuid, Opera Trionfo en voor verschillende losse operaproducties, alsmede voor het Internationaal Vocalisten Concours in ‘s-Hertogenbosch en het Cristina Deutekomconcours in Enschede. Hij begeleidde masterclasses van gerenommeerde operasterren, liederenzangers en zangpedagogen, zoals Margreet Honig, Ira Siff, Regine Crespin, Mikeal Eliasen, Graig Rutenberg, Jerome Hines, Elly Ameling en Udo Reinemann.

David Bollen treedt regelmatig op in liedrecitals, met zangers als Marcel Reijans, Mattijs van de Woerd en Jan Willem Baljet. Ook Harry Peeters en Udo Reinemann behoorden tot zijn muzikale partners. Als kamermusicus won hij in 1999 samen met Janine Jansen en Cristian Poltera het Charles Hennen-kamermuziekconcours. David Bollen treedt op in binnen-en buitenland, voor radio en televisie, onder andere met ensemble Frommermann, waar hij sinds de oprichting in 2005 deel van uitmaakt. Als docent is hij werkzaam aan het conservatorium van Amsterdam.

Lies Braakman

Lies Braakman studeerde piano aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen in bij Paul Komen en Nata Tsvereli. Ze rondde in 2015 haar masterstudie af bij Paul Roberts aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen.

Ze ontving hiervoor beurzen van het VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds, alsmede een bijdrage van the Guildhall School Trust. Na haar terugkeer naar Nederland mocht Lies een prachtige Bechstein vleugel uit 1914 in bruikleen bespelen van het Nationaal Muziekintrumentenfonds. Lies Braakman volgde masterclasses bij Rian de Waal, specifiek ook voor kamermuziek, evenals bij Alisdair Tate, Matthew Jones, Vebjørn Anvik, en Daniël Wayenberg. Naast optredens als solist en met diverse kamermuziekensembles speelt ze veel samen met vocalisten.

Sinds 2013 werkt Lies Braakman samen met sopraan Claire Lees en zij worden nu ook als duo gecoacht. Zij traden al diverse malen als liedduo op en behaalden de finale van het Internationale Studenten Lied Duo Concours 2015 in Enschede. Daarbij werden zij de winnaars van de Vrienden van het Lied-prijs. Na een succesvolle auditie in 2016 werd het duo toegelaten tot de solistenlijst.

Shuann Chai

Shuann Chai is een actieve en betrokken artieste, geprezen om haar interpretaties op zowel moderne als historiche instrumenten. Haar brede interesse is goed af te lezen aan recente projecten: Beethoven-recitals in Vredenburg Utrecht en in de Amerikaanse Kerk te Parijs, concerten en masterclasses in China in samenwerking met de bariton Mattijs van de Woerd en het leiden van een serie uitvoeringen met muziek van John Cage, waarin ze zelf optrad in samenwerking met moderne dansers.

Shuann studeerde piano en biologie aan het Oberlin College en behaalde haar masterexamens aan het New England Conservatory in Boston en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar docenten waren onder anderen Jack Radunsky, Norma Fisher, David Breitman en Claus-Christian Schuster van het Altenberg Trio. In 2010 otnving ze een studiebeurs voor het Banff Centre in Canada. Hier was ze een van de acht pianisten, die mee mochten doen aan de prestigieuze Beethoven-masterclass van Anton Kuerti. In 2012 en 2103 werd ze hier uitgenodigd als Artist in residence.

Shuann was te horen via een live webcast van Avro Klassiek, in radio-uitzendingen vanuit Boston met Pieter Wispelwey en vanuit Cleveland, Canada en Hong Kong. Haar eerste solo-cd met sonates van Beethoven op fortepiano kwam uit in 2011 en werd goed ontvangen. Naast haar concertpraktijk wordt Shuan Chai steeds meer gevraagd als docent. Ze heeft masterclasses geleid en lessen gegeven aan conservatoria en universiteiten in China, Noorwegen, Taiwan, Engeland en Amerika.

Een groot deel van het seizoen 2013-2104 zal ze wijden aan de uitvoering van alle sonates van Beethoven op historische instrumenten. Ze woont momenteel in Den Haag, waar ze gastdocent is aan het Koninklijk Conservatorium voor de historische uitvoeringspraktijk op toetsinstrumenten. Bij de Vrienden van het Lied treedt ze op met de sopraan Mijke Sekhuis.

Sylvie Decramer

De Belgische pianiste Sylvie Decramer, gespecialiseerd in lied en kamermuziek, kreeg haar eerste pianolessen op 10-jarige leeftijd, waar haar muzikaal en artistiek talent snel werd ontdekt. Na het behalen van haar Masters aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel in de klas van Daniel Blumenthal werd ze aangetrokken tot de wereldstad Berlijn en vervolmaakte ze zich aan de Universität der Künste in Berlijn, waar ze haar Performance Diploma behaalde in de pianoklas van professor Lehmann. Masterclasses volgde ze bij pianisten als Klaus Hellwig, Daniel Pollack, Fabio Bidini, Elisso Virssaldse.

Al vroeg ontwikkelde Sylvie een grote passie voor het liedrepertoire. In april 2015 behaalde ze ook haar masterdiploma met grootste onderscheiding in de liedbegeleiding bij de liedpianist Wolfram Rieger aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler. Coachings kreeg ze daarnaast ook van gerenommeerde liedpianisten/zangers als Thomas Quasthoff, Eric Schneider, Axel Bauni, Claar ter Horst, Konrad Jarnot, Carola Höhn en Inge Spinette.

Als begeleidster werkte Sylvie samen met Konrad Jarnot en Eric Schneider op de masterclass Accademia Vocalis in Wörgl. Evenzeer gepassioneerd en actief in het operarepertoire is Sylvie reeds 3 jaar korrepetitor van zangklassen aan de Universität der Künste in Berlijn en sinds april 2016 ook aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf.

Sylvie was reeds op jonge leeftijd laureate van internationale en nationale wedstrijden. Ze was tevens laureate van de volgende beurzen: Gisela und Erich Andreas-Stiftung, Dexia en de Franz- Grothe Stiftung en de Stichting Roeping.

Sylvie treed regelmatig op in kamermuziekconcerten, onder meer met de saxofoniste Nele Tiebout, in liedconcerten, op wedstrijden, met Operamobile en met het ensemble Odysseia. Met de mezzosopraan Anna Smith vormt ze sinds 2013 een vast liedduo.

Vesna Dimcevska

In 2013 heeft Vesna Dimcevska haar masteropleiding aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle afgerond, waar ze met Frank van de Laar werkte. In januari 2012 won ze de Publieksprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours in Amsterdam, en werd zij uitgenodigd een recital te geven op het Grachtenfestival in augustus 2012. Sinds 2014 is Vesna docent aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, waar ze als pianobegeleidster van de Jong Talentklas werkt.

Geboren in Skopje (Macedonië) begon Vesna Dimcevska met piano op de leeftijd van zes jaar. Ze studeerde af aan de Nationale Muziekacademie in Sofia. Zij heeft masterclasses gevolgd bij onder anderen Boris Romanov, Willem Brons, Paul Komen, Igor Roma en Ilona Timchenko. Aan het Nationaal Conservatorium van Toulouse (Frankrijk) specialiseerde zij zich in pianobegeleiding en ontwikkelde daar haar passie voor het liedrepertoire. Ze werkte met onder anderen Nino Pavlenishvili, Anne Grapotte en Susan Manoff aan de academie voor Mélodie Française voor zangers en pianisten in Toulouse.

Vesna trad op als solist met het staatsorkest in Sofia en speelde solo- en kamermuziekrecitals in Macedonië, Servië, Bulgarije, Frankrijk en Nederland. Ook speelde ze op uitnodiging van verschillende festivals, waaronder Carré d’As in Chartres, Nuits musicales in Armagnac, Espace Croix Baragnon in Toulouse en het Ohridsko Leto Festival.

Met haar broer, violist Gjorgi Dimcevski, nam ze een cd op met werken van onder anderen Grieg, Tsjaikovski en Sarasate. Samen met mezzosopraan Sara Klein Horsman speelt ze recitals met lied- en opera-repertoire, gecoacht door Rudolf Jansen. In november 2015 zijn ze als liedduo aangenomen bij de Vrienden van het Lied.

Victoria Dmitrieva

Victoria Dmitrieva begon al jong met studies piano en fluit aan de Muziekschool te Pskov (Rusland). In 2000 studeerde ze af bij pianiste Nadezhda Eismont aan het Conservatorium Rimski-Korsakow in St. Petersburg. Haar verdere opleiding volgde ze in Nederland.

Victoria behaalde haar bachelor (2004) aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en haar master in 2007 bij Paul Komen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en in 2008 aan hetzelfde conservatorium haar bachelor fortepiano bij Bart van Oort.

Sindsdien legt ze zich toe op kamermuziek en liedrepertoire. Zo maakt ze deel uit van het Olivier Greif Ensemble, waarvan haar pianotrio met Anne-Elise Thouvenin (cello) en Jesús Jimenez (viool) de kern is, en speelt ze met dezelfde celliste als het Antares Duo. Met sopraan Varvara Tishina vormt ze het ViVa duo.
Victoria is werkzaam als repetitor bij het Prins Claus Conservatorium (opleiding klassieke zang) en wordt regelmatig gevraagd als pianist/coach bij masterclasses van Margreet Honing, Miranda van Kralingen, Marion van den Akker, Johannette Zomer, Hanneke de Wit, Marcel Reijans, Amand Hekkers en Marcel Boone.

Met sopraan Varvara Tishina trad ze in oktober 2017 toe tot het solistenbestand van de vereniging.

Nathalie Doucet

De Canadese pianiste Nathalie Doucet is een veelgevraagd begeleidster en vocal coach. Na het behalen van haar Masters aan de Université de Montréal werkte zij voor enkele van de beste scholen en operagezelschappen in Noord Amerika en Europa, o.a. de McGill University, Des Moines Metro Opera, Orlando Opera, University of Tennessee, Knoxville Opera Company, The Canadian Opera Company, Opera de Montreal, Opera in Concert, Toronto Operetta Theatre, Toronto Summer Opera Lyric Theater, Opera York, Queen of Puddings en Tapestry New Opera Works, Center for Opera Studies in Italy (C.O.S.I) en American Institute of Musical Studies in Graz.

Als staflid was ze verbonden aan York University en was tevens pianiste, coach en docent bij de University of Toronto. Nathalie Doucet woont sinds september 2009 in Nederland. Zij was Head Coach en pianiste bij Opera Studio Nederland en als opera-coach en repetitor is ze actief bij de Dutch National Opera Academy (DNOA), Opera Spanga, de Nationale Reisopera, Radio4 NTRZaterdagMatinee, het IVC-concours en de International Hans Gabor Belevedere Singing Competition.

Met alt-mezzo Cécile van de Sant vormt Nathalie Doucet sinds 2015 het Duo Aurora en treedt zij op voor de Vrienden van het Lied.

Carolien Drewes

Steven Faber

Steven Faber is als pianist, correpetitor, liedbegeleider en docent verbonden aan het conservatorium van ArtEZ, de kunsthogeschool in het oosten van Nederland. Zijn opleiding volgde hij aan de conservatoria van Zwolle en Utrecht. Na zijn eindexamen te Utrecht studeerde hij verder bij Tan Crone.

Naast concerten met instrumentale ensembles geeft hij vooral recitals met zangers, onder andere voor de Vereniging Vrienden van het Lied. Vaste partners zijn de sopraan Heleen Koele en de mezzosopraan Ineke Vlogtman. In dit genre maakte hij ook een aantal cd-opnamen. Met de sopraan Clara de Vries en de klarinettist Gerard Zuyderhoff vormt Steven het Midas Ensemble. Dit kamermuziekensemble treedt veelvuldig op in Nederland en maakte diverse tournees naar Frankrijk, Duitsland, Korea, Singapore en Indonesië.

Voor het liedrepertoire heeft Steven een speciale belangstelling. Startpunt bij een lied is altijd de tekst die de componist geïnspireerd heeft. De tekst begrijpen is het begin van het begrijpen van het lied. Inmiddels omvat zijn repertoire honderden liederen van de 18e eeuw tot heden. In zijn functie als correpetitor/liedbegeleider aan de ArtEZ-conservatoria van Zwolle en Arnhem is hij ook buiten de concertpodia veel met dit repertoire bezig. Hij begeleidt in dit genre regelmatig masterclasses, de afgelopen jaren van onder anderen Michael Chance, Roberta Alexander, Elly Ameling, Alison Pearce en Barbara Hannigan.

Regelmatig wordt Steven gevraagd voor het uitvoeren van nieuwe muziek en werken voor koor en piano. Een speciale belangstelling heeft hij voor kleinschalig muziektheater. Vaak is hij betrokken bij nieuwe producties, afwisselend als repetitor, muzikaal leider, componist, of op het podium.

Phyllis Ferwerda

Phyllis Ferwerda werd opgeleid door Gerard van Blerk aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Na haar afstuderen in 1984 studeerde zij bij Jan Wijn. Haar grote affiniteit met en aanleg voor kamer- en vocale muziek werd snel herkend. Zij ontving de prijs voor de beste begeleider op het Berlage concours voor jonge musici in 1984. In datzelfde jaar nodigde Elisabeth Schwarzkopf haar uit om te begeleiden op haar masterclass in het Concertgebouw. Vele masterclasses volgden, in binnen- en buitenland, voor Elly Ameling, Robert Holl, Anthony Rolfe Johnson en Jard van Nes. Het Gregynog Festival in Wales, de Britten/Pears school of advanced musical studies te Aldeburgh nodigden haar uit om hun cursussen te begeleiden. Ze werkte als repetitor voor de Reisopera en voor het Internationaal Vocalisten Concours in ‘s-Hertogenbosch. Ook speelde en acteerde zij in muziektheaterproducties voor kinderen (Yo-opera). In Nederland was zij in recitals te horen op alle belangrijke podia, met gevestigde namen als Miranda van Kralingen, Carolyn Watkinson, Francine van der Heijden en Barbara Hannigan, Cora Burggraaf. Tania Kross en de Sloveense Barbara Kozelj. Met de laatse gaf zij ook jaarlijks recitals in Ljubljana (Philharmonie) en was zij in mei 2012 in de Kleine Zaal in Amsterdam te horen. Met Francine van der Heijden vormt zij al heel lang een duo.

Femke de Graaf

Femke de Graaf kreeg op zesjarige leeftijd haar eerste pianolessen van Lilian Lotichius. Met het Jeugdorkest van de muziekschool Amsterdam-Noord soleerde zij op vijftienjarige leeftijd in het Eerste Pianoconcert van Beethoven. Twee jaar later voerde zij met het Crea-Orkest onder leiding van Bas Pollard het Pianoconcert van Schumann uit.

In 1997 begon zij haar studie aan het Rotterdams Conservatorium bij Mila Baslawskaja. In 2000 stapte ze over naar het Conservatorium van Amsterdam, waar zij in 2003 haar bachelordiploma behaalde. Zij werd toegelaten tot de masteropleiding met specialisatie liedbegeleiding en operacoaching. Haar docenten waren Mila Baslawskaja, Rudolf Jansen en Han-Louis Meijer. In mei 2005 studeerde zij af.

Sinds 2001 vormt Femke een vast duo met sopraan Francis van Broekhuizen, met wie zij ook verbonden is aan de Vrienden van Het Lied. Samen volgden zij masterclasses bij onder anderen Roger Vignoles, Roger Braun, Kelvin Grout, Rudolf Jansen en Graham Johnson.

Sinds januari 2005 is Femke als correpetitor verbonden aan de afdeling Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam.

Jan-Paul Grijpink

Jan-Paul Grijpink studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Kyoko Hashimoto en Alwin Bär. Daar behaalde hij in 1999 zijn diploma 1fase. In 2001 studeerde hij af in de 2e fase bij Alan Weiss. Ook studeerde hij twee jaar in de Internationale Lied Masterclass aan het Conservatorium van Amsterdam. Regelmatig treedt Jan-Paul Grijpink op met zowel zangers als instrumentalisten.

Samen met de bariton Florian Just behaalde hij de finale van het internationale liedconcours Euriade, en de finale van het internationale Robert Schumann Wettbewerb 2004 in Zwickau. In februari 2006 wonnen zij de prijs voor de beste interpretatie van het Schubertlied bij het internationale liedduoconcours Schubert und die Musik der Moderne in Graz (Oostenrijk). Samen met pianist Ernst Munneke en een vocaal kwartet verzorgde hij een recital op het festival Krossin Gouda van de mezzosopraan Tania Kross.

Jan-Paul Grijpink volgde masterclasses bij o.a. Ferenc Rados, Boris Berman, Roger Vignoles, Helmuth Deutsch en Rudolf Jansen. Hij begeleidde verscheidene masterclasses van de Duitse bariton Udo Reinemann in Muziekcentrum Vredenburg. In 2004 begeleidde hij een masterclass van Jard van Nes in Frankrijk.

Momenteel is Jan-Paul Grijpink werkzaam als correpetitor aan het Utrechts Conservatorium. Hij is tevens werkzaam als freelance repetitor bij de Opera Studio Nederland, de Nationale Reisopera en De Nederlandse Opera.

Jorrit van den Ham

Jorrit van den Ham werd op dertienjarige leeftijd toegelaten tot de afdeling jong talent van het Hilversums Conservatorium en zette een jaar later zijn pianostudie voort bij Marjes Benoist aan het Conservatorium van Amsterdam. Onder de hoede van Hakon Austbö en Naum Grubert behaalde hij in 2006 zijn masterdiploma.

Tijdens zijn opleiding deed hij met succes mee aan het Nationaal Concours en het Prinses Christina Concours waar hij enkele prijzen behaalde. In 2007 ontving hij een derde prijs in de landelijke finale van het Euro Concours. In het buitenland volgde hij masterclasses bij Clifton Matthews en Jacques Rouvier. Ook studeerde hij langere tijd bij Peter Feuchtwanger in Londen van wie hij nu assistent is. Momenteel volgt hij een opleiding in de Alexander Techniek.

Naast vele optredens in Nederland speelde Jorrit van den Ham de afgelopen jaren ook in het Mozarteum te Salzburg en in de St. Olaves Church en de Regents Hall te Londen. Hij gaf ook concerten in Frankrijk en Italië, speelde tijdens het pianofestival in Feuchtwangen en trad op voor de Beethoven Society of Europe.

Jorrit van den Ham verzorgt solorecitals en treedt ook op als lied- en koorbegeleider.

Maarten Hillenius

Maarten Hillenius studeerde aan het conservatorium van Amsterdam en voor het UM aan het conservatorium te Utrecht. Van meet af aan specialiseerde hij zich in de begeleiding van zangers. Hiervoor volgde hij cursussen bij onder anderen Noel Lee, Irwin Gage en Rudolf Jansen.

Hij gaf concerten in vele landen en begeleidde liedcursussen in Spanje, Frankrijk, Portugal en Nederland met onder anderen Max van Egmond, Charlotte Margiono, Helmut Lips, Loraine Nubar, Udo Reinemann, Robert Lloyd, Gerda Hartman, Maarten Koningsberger en Teresa Berganza.

Voorts begeleidt hij regelmatig bij het internationaal operacentrum Amsterdam en De Nederlandse Opera, maakte verscheidene cd’s en was in ook te zien bij Toneelgroep Amsterdam en Onafhankelijk Toneel Rotterdam. Hij is verbonden als pianist aan de zangafdeling van het Rotterdams Conservatorium.

Kimball Huigens

Kimball Huigens begon zijn pianostudie bij de Poolse pianopedagogen Konrad Dabrovski en Hannah Sczeblevska. Daarna studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam, tijdens de vooropleiding bij Marcel Baudet en tijdens de eerste en tweede fase bij Håkon Austbø. Daarnaast volgde hij lessen bij Peter Feuchtwanger, Eugen Indic, Georgy Nador en Bernd Brackman. Ook volgde hij in Berlijn regelmatig masterclasses bij Yelena Richter, lerares aan het Moskou’s conservatorium.

Kimball Huigens geeft regelmatig concerten met de zangers Elisa Roep, David Wilson-Johnson, Saskia Macris, Ruben Gerson, Dovlet Nurgeldiev en Annet Lans. Hij heeft een vast duo met altviolist Mikhail Zemtsov, en saxofoniste Hester Cnossen. Daarnaast concerteerde hij met tal van andere solisten onder wie Igor Orlovski en Oxana Shapostnikova (viool), Yevgeny Starodoubtsev (piano) en Christina Kellenberger (cello).

Als solist speelde Kimball Huigens het complete solorepertoire van Dmitri Sjostakovitsj, evenals een groot deel van diens kamermuziek en liederen. Ter ere van Sjostakovitsj’ 100e geboortejaar voerde hij in 2006 al zijn pianosolomuziek uit en organiseerde hij een festival met kamermuziek, liederen en solowerken in Amsterdam.

In de seizoenen 2008/09 en 2009/10 gaf hij in de Beurs van Berlage een serie concerten Rondom Brahms waarin hij samenwerkte met meesterpianist Bernd Brackman, violiste Carla Leurs, de zangers Gilad Nezer (bas) en Margriet van Reisen (alt), en pianist Maurice van Schoonhoven.

Regelmatig speelt Kimball Huigens Tot zijn favoriete componisten behoren Brahms, Beethoven, Bartok en Sjostakovitsj. Verschillende hedendaagse componisten, onder wie de Amerikaans-Nederlandse componist Allan Segall, en de Hongaars-Nederlandse componist Mattias Kadar droegen werken aan hem op.

Rudolf Jansen

Rudolf Jansen studeerde aan het Amsterdams Conservatorium piano bij Nelly Wagenaar, orgel bij zijn vader Simon C. Jansen en klavecimbel bij Gustav Leonhardt. Hij studeerde af bij Felix de Nobel. Jarenlang was hij zelf ook docent aan het Amsterdams Conservatorium en aan de Musikhochschule van Nürnberg/Augsburg. Geregeld geeft hij masterclasses over de hele wereld. Momenteel concerteert hij veel met zangers als Robert Holl, Christianne Stotijn en Margriet van Reisen.

Naast zijn solocarrière is Rudolf Jansen zich in de loop der jaren steeds meer gaan concentreren op liedbegeleiding en kamermuziek. Tournees stuurden hem de wereld over naar de beroemde zalen en festivals, samen met grote artiesten zoals Elly Ameling, Robert Holl, Andreas Schmidt, Olaf Bär, Barbara Bonney, Tom Krause, Irina Arkhipova, Brigitte Fassbänder en Jean-Pierre Rampal.

Meer dan honderd opnamen met liederen en kamermuziek voor majorplatenlabels heeft hij op zijn naam staan en menig opname is beloond met een Edison. Tussen 1993 en 1999 maakte Rudolf Jansen opnamen van de complete liederen met pianobegeleiding van Grieg, Diepenbrock en Richard Strauss.

In 1965 won hij de Toonkunst Jubileumprijs en in 1966 gaf de Vriendenkrans van het Concertgebouw hem de Zilveren Vriendenkrans.

Voor Vrienden van het Lied verzorgde Rudolf Jansen masterclasses, zoals de Duettendag 2009, en is hij pianobegeleider voor Christa Pfeiler.

Maurice Lammerts van Bueren

Maurice Lammerts van Bueren behaalde zijn diploma Uitvoerend Musicus bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij vervolgde zijn studie voor de aantekening Kamermuziek aan hetzelfde instituut bij Ludmilla Baslawskaja.

Liedbegeleidingslessen kreeg hij onder meer van Graham Johnson en Rudolf Jansen.

Maurice Lammerts van Bueren heeft zich volledig toegelegd op het liedbegeleiden. Hij trad op met vele zangers, onder wie Ellen Valkenburg, Angelika Kirchschlager, Henk Neven, Minho Jeong, Thomas Oliemans, Esther Kuiper, Sven Weyens, Lilian Farahani, Robert Holl, Marcel Reijans, Aldona Bartnik, Florieke Beelen, Ekaterina Levental, Henriette Feith en Hans Pieter Herman. In de komende seizoenen staan nieuwe samenwerkingen op het programma met onder meer de Franse sopraan Myriam Arbouz en de Estische sopraan Maria Valdmaa. Hij is oprichter en pianist van het Coco Collectief.

Naast optredens in Nederland gaf hij kamermuziek- en liedrecitals in België, Duitsland, Frankrijk, Polen, Slovenië, Zweden, Taiwan, Syrië, Trinidad en de Verenigde Staten. In 2020 staat een aantal liedrecitals in Estland op het programma.

Hij nam 14 cd’s op bij labels als Zefir Records, Etcetera, Avie Records en Naxos. Zijn cd The Moon’s a Gong, hung in the Wild met mezzosopraan Angelika Kirchschlager stond in de top 5 van Beste cd’s in 2015 in Opera Nederland. De cd The Silver Age met mezzosopraan Ekaterina Levental werd CD van de Week op NPO Radio 4 en stond in de Top 10 van Beste cd’s in 2017 van Basia con Fuoco. De cd Songs and Sketches met liederen en pianowerken van de Nederlandse componist Dirk Fock, met sopraan Irene Maessen en bariton Mattijs van de Woerd, werd onderscheiden met een 10 in het tijdschrift Luister. De cd Woman – the making of… met sopraan Lilian Farahani werd verkozen tot Critic’s choice in het gerenommeerde New Yorkse tijdschrift Opera News. In januari 2021 komt de cd Les Apaches met sopraan Ellen Valkenburg uit bij het label Zefir Records.

Als coach is hij verbonden aan de zangafdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als gastdocent gaf hij liedbegeleidingslessen, masterclasses en liedklassen aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede en het HKU Utrechts Conservatorium. Sinds 2008 is hij Steinway Artist.

Naast muziek heeft Maurice nog een andere passie: als portretfotograaf maakt hij regelmatig portretten van zangers, instrumentalisten en schrijvers. Zijn foto’s werden gepubliceerd in diverse dagbladen, waaronder de NRC, het Algemeen Dagblad en de Volkskrant.

Jeroen Liedorp

Jeroen Liedorp is vaste begeleider van Ingrid Kappelle. Hij studeerde piano aan het Rotterdams Conservatorium bij Michael Davidson en behaalde daar zijn DM (1994) en UM (1997) diploma. Jeroen volgde masterclasses bij Lazar Berman en Philippe Entremont. Een echte passie voor het begeleiden van zang ontstond tijdens de opleiding voor aantekening liedbegeleiding (1999) bij Kelvin Grout. Tijdens een masterclass bij de wereldberoemde liedbegeleider Graham Johnson maakte hij diepe indruk. Jeroen is pianist bij het ensemble Aria Balsamica. Met Dorette Lagendijk vormt hij het fluit-pianoduo Sparkling Phantasy waar recentelijk een cd van is uitgekomen.

De samenwerking met Ingrid Kappelle bestaat sinds 2005, beide musici voelen zich partners in crime in het liedvak. In 2008 en 2009 traden ze op tijdens de serie Ventura in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Ze werken in een breed vakgebied samen waaronder met vocaal ensemble Cappella Constancis.

Binnenkort verschijnt een cd van het duo Kappelle en Liedorp met onder meer liederen van Schubert, Schumann en Wolf.

Reinild Mees

Reinild Mees begeleidt zangers en instrumentalisten in recitals. Ze treedt veelvuldig op, ook in radio- en televisieuitzendingen. Naast het begeleiden van masterclasses van zangers als Elisabeth Schwarzkopf, Irmgard Seefried en Galina Vishnyevskaya, speelde ze ook vaak als begeleidster bij internationale competities zoals bijvoorbeeld het Koningin Elisabeth Concours te Brussel.
 
Als vocal coach gaf Reinild Mees les op het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium, het Europese Centrum voor Opera en Vocale muziek te Gent, de Opera Studio Nederland en aan de faculteit muziek van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
 
Voor het platenlabel Channel Classics maakte Reinild Mees cd’s met liederen van onder andere Sir Edward Elgar, Robert Schumann, Franz Schreker, Ottorino Respighi en Karol Szymanowski.
 
In 2004 ontving zij de Szymanowski Award en de onderscheiding Merit of Polish Culture voor haar initiatief tot het uitbrengen van de Complete Songs van Karol Szymanowski op cd. De Szymanowski-cd’s werden eveneens bekroond met de Fryderyk Award, de meest prestigieuze muziekprijs in Polen voor de beste opname van Poolse muziek.

Han-Louis Meijer

Han-Louis Meijer studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Jan Wijn voor zijn onderwijsakte-B en zijn solistendiploma. Op uitnodiging van pianist Hans Broekman volgde hij de studie Liedbegeleiding. Tijdens deze studie kreeg hij les van grootheden als Felix de Nobel, Herman Krebbers, Rudolf Jansen en Sandor Vegh.

Na deze studie werd Han-Louis Meijer door maestro Thom Bollen van de ‘fijne kneepjes van het metier’ voorzien. Hij werd gevraagd als een van de begeleiders tijdens de Masterclasses van Elisabeth Schwarzkopf (1984 en 1986) en tevens als begeleider tijdens het Internationaal Vocalisten Concours te ‘s-Hertogenbosch. Han-Louis Meijer trad op met beroemdheden als sopraan Inessa Galante, mezzosopraan Gail Gilmore, de tenoren Neil Shicoff en Bruno Sebastian, bas-bariton Edmund Tolliver en meesterviolist Maxim Vengerov.

In Nederland werkt hij al jaren samen met Frans Fiselier, Leo Geers, Harry v/d Plas, Ruxandra Vode en Marten Smeding. Vanaf 1989 tot 2002 werkte hij intensief samen met de wereldberoemde sopraan Cristina Deutekom. Hij is sinds 1994 als docent piano en vocal coach verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Charlie Bo Meijering

Charlie Bo Meijering zat als vierjarige thuis in de woonkamer te tekenen, onder de componeertafel van zijn vader. Uit luidsprekers klonken onophoudelijk vers geschreven composities. De ruimte was gevuld met kunstboeken van Charlie Bo’s schilderende moeder. Daar bladerde hij dagelijks doorheen en haalde er inspiratie uit voor zijn eigen tekenwerk. De kiem was gelegd voor een ontembare muzikale en beeldende passie. De reeds in huis aanwezige piano bleek het uitgelezen instrument om de muziek na te spelen.
 
Inmiddels geeft Charlie Bo pianorecitals met animaties en zelfgemaakte projecties in het Concertgebouw, Tivoli Vredenburg en Oosterpoort.
 
Naast zijn liefde voor de piano heeft Charlie zich verdiept in de beiaard. Als pianist is hij gespecialiseerd in liedbegeleiding. Samen met bariton Vincent Kusters vormt hij een vast duo. Zij hebben meerdere prijzen in de wacht gesleept, zoals de Vrienden van het IVC-prijs (2019), het Robert Schumann-Wettbewerb (2021), de Johann-Max-Böttcher-Preis (2021), het Young Artists Platform van het Internationaal Lied Festival Zeist (2021) en de prijs voor de beste Schubert-Lied-interpretatie (2022). Zij hebben opgetreden tijdens het Internationaal Lied Festival Zeist, Oxford Lieder, op Radio 4 en in het Muziekgebouw aan ‘t IJ.
 
Charlie Bo is vaste pianist bij De Nationale Opera, werkt als correpetitor bij het Conservatorium van Amsterdam en is regelmatig te zien in Maestro van AVROTROS.
 
Als illustrator en tekenaar heeft Charlie Bo werk geleverd voor de tijdschriften Junto en Kwartaal. Hij maakte de projecties voor de concerten Music, Imagination and the Brain in het Concertgebouw en De Beat van het Beeld in het Bethaniënklooster.

Ernst Munneke

Ernst Munneke studeerde bij Alan Weiss, Jan Wijn en Håkon Austbø aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam. Hij specialiseerde zich in liedbegeleiding bij Rudolf Jansen en volgde masterclasses bij Dietrich Fischer-Dieskau. In 2003 was hij finalist van het Schubert-concours in Graz en behaalde hij tevens de eerste prijs op het Internationaler Hans Gabor Belvedere Wettbewerb für Opern-Korrepetition in Wenen.

Hij heeft een intensieve concertpraktijk met vele zangers en instrumentalisten, gaf concerten door heel Europa, de Verenigde Staten, Mexico en Curaçao en nam deel aan festivals in Schwarzenberg (Oostenrijk), Tanglewood (Massachusetts, VS), Manchester (Vermont, VS) en Brevard (North Carolina, VS). Hij is onder meer te beluisteren op de met een Edison bekroonde debuut-cd Corazon van de mezzosopraan Tania Kross (Philips), met wie hij tevens optrad in de serie Rising Stars waarbij ze concerten gaven in Amsterdam (Concertgebouw), Wenen (Musikverein), Salzburg, Parijs, Keulen, Athene, Brussel, Birmingham en New York (Carnegie Hall).

In 2006 verscheen de cd Zomerreis op het label Deutsche Grammophon, waarop hij tenor Marcel Beekman begeleidt in een door Jan Rot vertaalde versie van Schuberts Die Schöne Müllerin.

Jan Willem Nelleke

Jan Willem Nelleke kreeg zijn opleiding aan de conservatoria van Den Haag en Utrecht bij respectievelijk Else Krijgsman en Thom Bollen. Daarnaast volgde hij lessen bij onder anderen Jörg Demus, Helmut Deutsch, Naum Grubert en Rudolf Jansen.

Jan Willem Nelleke is een veelgevraagd begeleider – met name liedbegeleider – en heeft samengewerkt met zangers als Wout Oosterkamp, Bettina Smith en Frans Huijts en diverse solisten zoals violiste Janine Jansen en hoornist Jacob Slagter. Met hen heeft hij concerten gegeven door vrijwel geheel Europa en ook daarbuiten. Hij is regelmatig te gast op internationale festivals zoals het Delft Chamber Music Festival.

Jan Willem Nelleke componeerde een grote hoeveelheid liederen en kamermuziek en zijn arrangementen worden regelmatig gespeeld.

Als docent is Jan Willem Nelleke werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tevens is hij als pianodocent verbonden aan de liedinterpretatiecursussen van het Oostenrijkse Franz Schubert Institut, naast onder anderen de leraren Elly Ameling, Robert Holl en Robert Tear.

Marien van Nieukerken

Marien van Nieukerken studeerde bij Thom Bollen. Na het behalen van het diploma solospel piano specialiseerde hij zich als liedbegeleider. Hij studeerde o.a. bij George van Renesse, Karel Hilsum, Felix de Nobel en Rudolf Jansen. Hij is een veelgevraagd pianist voor zowel liedrecitals als muziektheaterprodukties, kamermuziekensembles en oratoriumconcerten.

Hij werkt(e) met talrijke bekende zangers, onder anderen Ruud van der Meer, Johannette Zomer, Andreas Schmidt en de legendarische Guus Hoekman en begeleidde liedrecitals in onder meer het Mozarteum te Salzburg, Carnegie Hall te New York en het Concertgebouw te Amsterdam. Hij begeleidde masterclasses van onder anderen Elisabeth Schwarzkopf, Cora Canne Meijer en David Wilson-Johnson.

Marien van Nieukerken werkte mee aan een groot aantal radio- en televisieopnames. Samen met de bariton Charles van Tassel maakte hij een cd met liederen van Charles Ives. Voor Donemus namen zij liederen van Matthijs Vermeulen op.

Hij heeft grote belangstelling voor componisten van wie het repertoire over het algemeen minder bekend is. Zo gaf hij met de sopraan Claudia Patacca diverse recitals met liederen van de bijna vergeten Nederlandse componiste Cornélie van Oosterzee. Met de Duitse mezzosopraan Almuth Herbst voerde hij in 2002 tijdens een tournee in de VS liederen uit van Paul Kletzki, als dirigent beroemd maar als componist niet zo bekend. Hij Zo werkte hij regelmatig aan het Mozarteum te Salzburg en was hij de afgelopen jaren te gast aan de Hochschule für Musik in Weimar, de State University Montclair (VS), de Academia dell Arte te Osimo (Italië), de faculteit muziek van de University in Jyväskylä (Finland) en het Conservatoire de Strasbourg. In 2009 deed hij samen met sopraan Mami Kawaguchi een concerttournee door Japan. Ook voor 2012 staat een reeks concerten en masterclasses voor liedduo’s in Japan gepland.

Marien van Nieukerken werkt als repetitor voor zangers aan het ArtEZ Conservatorium. Aan het ArtEZ Conservatorium is hij, naast leider van de Liedklas, ook docent Piano voor kamermuziek en liedbegeleiding. Lange tijd was hij ook werkzaam aan de conservatoria van Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Marien van Nieukerken is artistiek leider van het door hem opgerichte Internationaal Studenten LiedDuo Concours dat zijn eerste editie beleefde in april 2009.

Peter Nilsson

Geboren in Chicago studeerde Peter Nilsson begeleiding aan de University of Illinois onder John Wustman. Na zijn studie keerde hij terug naar zijn geboortestad, waar hij werkzaam was bij de Chicago Symphony and Chicago Symphony Chorus met dirigenten als onder anderen Solti, Conlon en Levine en zangers als Susan Dunn, Anthony Rolfe Johnson en Tatiana Troyanos.

Sinds 1992 is Peter Nilsson in Nederland woonachtig. Hij is Head of Musical Studies bij de Dutch National Opera Academy en een veelgevraagd gast bij De Nationale Opera en het Groot Omroepkoor. Hij is ook actief als begeleider van masterclasses (Dame Joan Sutherland, Anthony Rolfe Johnson, Roberta Alexander en vele anderen).

Sinds zijn studietijd is Peter een grote liefhebber en vertolker van het liedrepertoire, met optredens in, onder andere, de Dame Myra Hess recital series (Chicago), St. John’s Smith Square (London), het Concertgebouw (Grote en Kleine Zaal), het Muziekgebouw aan het IJ, de Tonhalle (Zürich), en het Gewandhaus (Leipzig). Peter is tevens de vaste begeleider van Charlotte Margiono en Maria Riccarda Wesseling.

Peter werkt sinds 2011 samen met Maria Fiselier. Zij brachten in november 2014 hun eerste cd uit To go into the unknown met liederen van Ivor Gurney, Herbert Howells en Benjamin Britten.

Mark van Nispen

Na zijn studies piano (Jelena Bazova) en orgel (Ad van Sleeuwen) aan het Tilburgse Conservatorium verdiepte Mark van Nispen zich in liedbegeleiding bij Rudolf Jansen en Meinard Kraak. Verdere lessen en masterclasses volgde hij bij onder anderen Ed Spanjaard, Ronald Brautigam, Roger Braun en Kathryn Stott.

Als pianist/liedbegeleider speelde hij op onder andere het Grachtenfestival, Liedfestival Vocallis en Radio4, en in zalen als het Amsterdamse Concertgebouw en De Doelen in Rotterdam. In het seizoen 2019-2020 is hij te horen in liedrecitals met bas-bariton Alexander de Jong, sopraan Maartje Rammeloo en mezzosopraan Merlijn Runia, en in het poëtische solo-programma Fêtes Galantes gebaseerd op de gelijknamige dichtbundel van Paul Verlaine.

Als repetitor/coach werkt Mark sinds 2013 bij Opera Spanga, waar hij o.a. meewerkte aan de Verdi-trilogie Macbeth (2016), La Traviata(2017) en Aida (2018). Daarnaast werkt hij freelance bij gezelschappen als Het Groot Omroepkoor, Vocaal Talent Nederland, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Opera Zuid en De Nederlandse Opera (Opera Forward Festival).

In het Franse Saint-Julien-le-Petit (Haute-Vienne) richtte hij onlangs Studio Artigeas op. Een werkplaats voor lied en opera, waar in oktober 2019 in samenwerking met regisseur Corina van Eijk (Opera Spanga), de eerste operaworkshop heeft plaatsgevonden.

Bij de auditie in oktober 2019 is Mark van Nispen samen met de sopraan Maartje Rammeloo toegelaten tot de solistenlijst van de Vrienden van het Lied.

Tomasz Pawłowski

Tomasz Pawłowski studeerde af aan de Chopin University of Music in Warschau bij Alicja Paleta-Bugaj en studeerde kamermuziek onder leiding van professor Krystyna Borucińska. Hij verdiepte zijn vaardigheden tijdens vele cursussen bij gerenommeerde artiesten en docenten in Polen en daarbuiten.

Tomasz Pawłowski specialiseerde zich als liedbegeleider en was een laureaat bij verschillende internationale concoursen. In 2005 won hij de eerste prijs en de gouden medaille op de International Piano Competition in Oranienburg  in Duitsland en in 2012 samen met sopraan Ewa Leszczyńska de eerste prijs in de categorie duo op de Giosuè Carducci-wedstrijd in Madesimo, Italië. Met bariton Artur Rożek was hij in 2016 finalist bij het Internationaal Vocalisten Concours in ‘s-Hertogenbosch in de categorie liedduo’s. Hij ontving een studiebeurs na deelname aan de Hamamatsu International Piano Competition in Japan.

Als kamermusicus werkte Tomasz Pawłowski onder meer samen met verscheidene violisten, waaronder Christian Danowicz en Agnieszka Marucha, met wie hij zowel sonates en miniaturen van Hans Huber opnam als werken van Ryszard Sielicki. Ook werkte hij samen met de eminente Argentijnse bandeonist en componist Marcelo Nisinman.

Hij trad op in Duitsland, Japan, Litouwen, Letland, Portugal, Italië, Frankrijk, vele malen in Nederland, in de National Forum of Music in Wrocław, de National Philharmonic Hall, de Lodz Philharmonic Hall en op de zomerfestivals van Sinfonia Varsovia. In 2015 trad hij op tijdens de EXPO in Milaan met een reeks Chopin-recitals.

Als solopianist trad hij op met het Nationaal Filharmonisch Orkest van Warschau en meerdere keren met het Wroclaw Kamerorkest Leopoldinum bij het National Forum of Music in Wrocław. Hij heeft opnames gemaakt bij de platenlabels DUX, Acte Prealable en de educatieve uitgeverij WSiP.

In 2017 werd Tomasz Pawłowski samen met bariton Artur Rożek toegelaten tot het solistenbestand van de vereniging. Hij werkt als docent aan de Chopin University of Music in Warschau en werkt op vaste basis samen met het Mazovia Institute of Culture in dezelfde stad.

Tomasz componeert educatieve liedjes en instrumentale miniaturen.

Abigail Richards

Abigail Richards werd geboren in Engeland en kreeg daar ook haar opleiding. Als kind kreeg zij les van haar moeder, daarna kon zij met een beurs van haar 12e tot 18e naar de Chethams Music School. Daar studeerde ze bij David Hartigan en Murray McLachlan en behaalde verschillende prijzen, waaronder de David Hartigan Memorial en de Dennis Midwood-prijs.

Toen ze achttien was, kreeg Abigail een toelating en een beurs om te studeren bij Carole Presland aan het Koninklijk Muziek College van het Noorden in Manchester (RNCM). Tegelijkertijd behaalde ze een graad in Musicologie aan de Universiteit van Manchester, waar ze afstudeerde met de aantekening Uitmuntend (First Class Honours). In haar studietijd in Manchester nam Abigail deel aan veel boeiende muziekprojecten, waaronder optredens op de festivals Beethovenfest, Schubertfest en Glories of the Keyboard and Piano 2000. Ook als kamermusicus was ze actief, met name als pianiste in het Stadler Trio waarmee ze de Prijs van Granada 2000 won en vervolgens door heel het Verenigd Koninkrijk optrad. Vele prijzen en beurzen heeft Abigail in de wacht gesleept van zowel het RCNM als de Universiteit van Manchester en in 2002 was ze bij de winnaars van de RCNM Keyboard Competition, zodat ze het volgende seizoen voor een optreden werd uitgenodigd in hun Jonge Kunstenaars-concerten.

In 2006 rondde Abigail haar masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam af, waar ze studeerde bij David Kuyken. Gedurende haar studie nam Abigail deel aan twee masterclasses onder leiding van Murray Perahia en speelde ze Beethovens Piano Concert no. 4 met het CvA Orkest. Tevens was ze lid van het Ensemble Pavone, waarme ze de publieksprijs won van de Almere Kamermuziek Competitie.

Ze werkt nu regelmatig met de zangers Florieke Beelen en Rea Fueter met wie ze deelneemt aan de Master’s Liedklas onder leiding van Udo Reinemann. Abigail is daarnaast werkzaam als begeleidster voor de lessen van hoofdvakdocente zang Valérie Guillorit en werkt als freelancer voor de Nationale Reisopera.

Jeroen Sarphati

Jeroen Sarphati studeerde piano bij Jan Wijn en liedbegeleiding bij Rudolf Jansen aan het Amsterdams Conservatorium. Hij volgde masterclasses van zangers als Barbara Bonney en Robert Holl en van liedbegeleiders als Hartmut Höll en Irwin Gage. Hij was winnaar van de Vriendenkrans van het Concertgebouw in 1997 met Valerie Guillorit en in 2001 met Mattijs van de Woerd.

Jeroen Sarphati gaf recitals in belangrijke zalen als de Beurs van Berlage, de Brusselse Muntschouwburg en de Hermitage te St. Petersburg. Hij is veelgevraagd pianist, begeleider bij vocalisten en festivalpianist.

Vaughan Schlepp

Maxime Snaterse

Maxime Snaterse (1996) sloot in 2018 haar Bachelor of Music cum laude af aan het ArtEZ Conservatorium, waar ze les kreeg van Frank van de Laar, en twee jaar later haar Master of Music, met de hoogste onderscheiding. Momenteel is ze bezig met een tweede Master of Music aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, bij prof. Aleksandar Madžar.

Maxime was prijswinnaar bij meerdere concoursen en volgde masterclasses bij gerenommeerde pianisten als Boris Berman, Bernd Goetzke en Lars Vogt. Ze geeft regelmatig concerten; solorecitals, als solist met orkest, met verschillende kamermuziekensembles, of i.s.m. kunstdisciplines zoals muziektheater.

Als liedbegeleidster heeft Maxime door de jaren heen met meerdere zangeressen/zangers gewerkt en lessen gekregen van onder andere Inge Spinette, Marien van Nieukerken en Jard van Nes. Tijdens het Vocallis Festival won zij met een liedduo de eerste en publieksprijs, en sinds november 2022 is ze pianist bij Vrienden van het Lied.

Naast haar muzikale activiteiten, studeerde Maxime in 2019 af van haar bachelor Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente en heeft zij in 2020 haar Master Business Administration cum laude afgerond. Op de eerste plaats blijft ze echter de gedreven en enthousiaste pianiste die haar fascinatie voor de klassieke muziek wil delen met het publiek.

Vital Stahievitch

Vital Stahievitch studeerde in Minsk aan het Nationale Muziek College bij Zoya Kacharskaya. In Nederland studeerde hij cum laude af bij Håkon Austbø aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2007/2008 volgde hij het Master Artistic Research-programma aan de Universiteit van Amsterdam bij pianoleraar Naum Grubert. Hij nam deel aan internationale festivals en masterclasses (met Boris Petrushansky, Leon Fleisher).

Zijn repertoire bestaat uit stukken van verschillende stijlen, van oudere muziek tot moderne stukken. Zijn voorkeur ligt echter bij Romantische en Russische componisten zoals Chopin, Schubert, Rachmaninov en Prokofjev.

In 2010 maakte hij twee grote concerttournees. Een theatertournee met het toneelstuk De Pianist een oorlogsdrama over leven van Pools-Joodse pianist Wladyslaw Szpilman en een concerttournee voor het Vriendenkransconcours Het Debuut samen met violiste Ksenia Beltiukova.

Sinds Vital Stahievitch in Vilnius, Litouwen op zestienjarige leeftijd de tweede prijs op de Internationale Stasys Vainiunas Piano Competitie won, kreeg hij vaker optredens in Wit-Rusland en in het buitenland. Hij trad op met orkesten en kamerorkesten in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Mexico, Noorwegen, Griekenland, Rusland, Litouwen en de Verenigde Staten. Op de Internationale pianowedstrijd Minsk-2000 kreeg hij de speciale prijs voor beste uitvoering van een verplicht werk uit Wit-Rusland. Verder nam hij deel aan de Emmanuel Durlet internationale pianowedstrijd in Antwerpen (2001, 7e prijs), de Europese Unie pianowedstrijd Arcangelo Speranza in Taranto, Italië (2005, 2e prijs), de Internationale pianowedstrijd Minsk-2005, de Internationale Chopin pianowedstrijd in Marianske Lazne (Tsjechië), en het YPF Nationaal Pianoconcours (Amsterdam). Driemaal werd hij door de regering van Wit-Rusland beloond met een prestigieuze beurs van het Special Fund for talented Youth: 1998, 2001 en 2003.

Vital Stahievitch bracht een cd uit met muziek van Schubert op het Italiaanse label Agora (2000) en met muziek van Prokofjev op het Nederlandse label EDS Music (2008).

Na auditie in 2011 werd Vital Stahievitch samen met de mezzosopraan Ruth Willemse toegelaten tot de Vrienden van het Lied.

Naomi Tamura

Tijdens haar opleiding in Tokyo vestigde Naomi Tamura de aandacht op zich door haar fascinatie voor de Europese muziekcultuur. Zij ontmoette Willem Brons, docent piano aan het Amsterdamse Conservatorium en uitvoerend musicus, die haar in 1994 overhaalde naar Nederland te komen. Zij voltooide in Amsterdam haar conservatoriumopleiding.

Zij treedt geregeld op als solist en vertolkt met voorliefde de romantische componisten. Zij geeft ook recitals met operazangeres Dana Ilia, met mezzosopraan Helena van Heel, met jazzsaxofonist Delbert Bernabela en met fluitiste Machiko Takahashi.

Daarnaast geeft zij in haar lespraktijk pianoles aan veelbelovende leerlingen die zij al dan niet opleidt voor het conservatorium.

Sofia Vasheruk

Sofia Vasheruk studeert piano bij Michaïl Markov aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Samen met Daniël Hermán Mostert won zij in 2009 de Vrienden van het Lied-prijs tijdens de eerste editie van het International Student Lied Duo Competition in Enschede.

In 2010 won zij de eerste prijs van het vierde Internationale Andre Dumortier Concours in België en bracht het tot in de halve finale van het Koningin Elisabeth Concours in Brussel. Ook in Moskou en Napels won ze verschillende prijzen op pianoconcoursen.

Sofia Vasheruk speelt divers pianorepertoire en is zowel solistisch als in ensembleverband actief.

Andrea Vasi

Andrea Vasi komt uit een muzikaal, Roemeens-Nederlands gezin. Op zesjarige leeftijd kreeg zij haar eerste pianolessen en werd vier jaar later aangenomen op de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Gedurende haar opleiding aan dit instituut heeft zij zich ontwikkeld tot een volwassen en veelzijdig musicus. Als soliste speelde zij pianoconcerten van Bach, Grieg, Ravel en Stravinsky en voerde zij kamermuziek uit met het ASKO|Schönberg ensemble.

Zowel in 2004 als in 2006 won Andrea diverse prijzen tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours. Eveneens in 2006 stond zij in de finale van het Steinway Concours in het Concertgebouw te Amsterdam. Zij trad tweemaal op in de Carnegie Hall in New York. Hierna volgden tournees door onder andere India, Frankrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Spanje, de VS en Canada. Veel concerten werden uitgezonden door radio en/of tv. Zij was speciale gast op oder meer het Gergiev Festival (Rotterdam) en het Grachtenfestival (Amsterdam).

Andrea deed haar Bachelorstudie bij Ellen Corver in Den Haag. Samen met haar trad zij vaak op in de Pianosalon-serie van het NJO (2009-2013), met onder andere de Sonate voor 2 piano’s en slagwerk van Bartók. Ze speelde ook in de Meester en Gezel-serie van het Koninklijk Conservatorium, waarin beroemde musici optreden en geïnterviewd worden samen met hun pupil. Na haar Bachelor eindexamen, heeft zij een paar maanden in India doorgebracht, waar zij boeddhistisch onderricht volgde en als vrijwilliger in weeshuizen Engelse les, muziekles en karateles gaf.

Met sopraan Ellen Valkenburg won zij het Musico-liedconcours en in 2014 was zij, ook samen met Ellen Valkenburg, finalist en prijswinnaar tijdens het Internationaal Vocalisten Concours te ’s-Hertogenbosch, in de categorie voor liedduo. In 2015 waren zij prijswinnaar tijdens de Student LiedDuo Competition in Enschede.

Als lid van het NJO Steve Reich ensemble 2013 werkte zij samen met Steve Reich en trad op op het Lowlands Festival. In 2014 was zij Young Artist in Residence tijdens de Gelderse Muziekzomer van het NJO, en soleerde toen onder andere in het derde pianoconcert van Beethoven op fortepiano. Zij volgde zomercursussen in Nederland, Italië en Oostenrijk, en volgde lessen bij o.a. Pascal Nemirovski (Royal Academy of Music, Londen), Boris Petrushansky en Ronald Brautigam. Kamermuzieklessen ontving zij van het Osiris Trio, Philippe Graffin en Jaap van Zweden. Als duo met trombonist Sebastiaan Kemner zal zij in april 2016 op tournee gaan door de tien grootste concertzalen van Nederland, als onderdeel van het Dutch Classical Talent traject.

Bas Verheijden

Bas Verheijden behaalde bij Jan Wijn in Amsterdam zijn master met onderscheiding. Als enige Nederlander ooit werd hij aangenomen bij de befaamde Accademia Pianistica in Imola (Italië). Hij won diverse prijzen (w.o. de Vriendenkrans van het Concertgebouw met Niek van Oosterum als duo op twee piano´s) en de AVRO maakte een documentaire van zijn masterclassweek bij Maria João Pires (2001). Na een recital in de serie Jonge Nederlanders van Het Concertgebouw vestigde hij in 2000 definitief zijn naam door 13 dagen achterelkaar het 3e Pianoconcert van Rachmaninov uit te voeren met het NSO o.l.v. Roland Kieft.

Bas heeft ook een grote affiniteit met kamermuziek. Hij trad op met Alexander Pavlovsky (primarius van het Jerusalem Quartet), het Parkanyi Kwartet en cellist Daniël Müller-Schott. Zijn dubbel-cd met violiste Liza Ferschtman kreeg een 10 in het magazine Luister (2004). Hij maakt deel uit van het Atlantic Trio, dat zich behalve op bekend repertoire voor pianotrio ook graag richt op vergeten meesterwerken en bijzondere samenwerkingsprojecten. Zo werd een bejubelde cduitgebracht met trio’s van Chausson en Chaminade, en werden met bariton Maarten Koningsberger werken opgenomen van Charles en Adolphe Beckand (2015) en van Beethoven, Ravel, Brahms en Butterworth (cd Old Songs Re-Sung 2017).

Sindsdien vormt Bas ook voor de VvhL een liedduo met Maarten Koningsberger, en vanaf 2019 bovendien met bariton Hans Pieter Herman.

Micha van Weers

Micha van Weers studeerde af als Uitvoerend Musicus in Maastricht bij Tilly Keessen en Tonie Ehlen. In Praag studeerde zij bij Frantiek Maxián, waar ze zich richtte op de interpretatie van twintigste-eeuws Tsjechisch repertoire. Verder specialiseerde zij zich in de kunst van het liedbegeleiden bij Konrad Richter in Stuttgart en bij Hartmut Höll aan het Mozarteum in Salzburg, als duo met haar partner, bariton Robbert Muuse. Daarna volgde zij lessen bij Julius Drake in London. Zij nam deel aan masterclasses bij Robert Holl, Rudolf Jansen, Graham Johnson en Julius Drake.

Micha van Weers gaf concerten onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, in Parijs, het Staatstheater Kassel, in Karlsruhe, Stuttgart, Praag en Salzburg. Zij maakte diverse opnamen voor radio en tv, zoals voor Radio 4, NPS, Classic FM, de Italiaanse RAI en de Süddeutsche Rundfunk.

Micha van Weers geeft kamermuziekconcerten en recitals met verscheidene vocalisten en instrumentalisten. Sinds 2008 vormt zij een vierhandig pianoduo met de pianiste Laura de Lange. Samen geven zij kamermuziekconcerten en verzorgen zij professionele pianobegeleiding voor koorconcerten.

Als gespecialiseerd liedbegeleider geeft zij workshops en masterclasses voor liedduo’s, zoals tijdens de Pianodriedaagse in De Doelen in Rotterdam, en geeft zij privéles aan liedduos.

Zij behaalde verschillende prijzen, zoals in 2003 laureaat tijdens het Internationale Seghizzi Liedconcours in Italië, waar zij als duo met bariton Robbert Muuse de Publieksprijs en de Speciale Prijs van de RAI won; in 2004 won Micha van Weers samen met zangers Christianne Stotijn en Robbert Muuse, en pianist Joseph Breinl de MeesPierson Award 2004, naar aanleiding van de concertserie ‘Jonge Nederlanders 2003/2004’ in het Concertgebouw in Amsterdam.

Voor de Vrienden van het Lied vormt Micha ook een duo met tenor Leon van Liere.

Robert Weirauch

Robert Weirauch studeerde piano en compositie aan het Maastrichts Conservatorium respectievelijk bij Tonie Ehlen en John Slangen. Sinds 2006 werkt hij hier als correpetitor, voornamelijk met blazers en zangers. Daarnaast is hij actief in kamermuziek, lied, orkest, opera en bands.

In zijn compositorische zoektocht naar de ultieme synthese van klankwerelden gebruikt hij zeer uiteenlopende stijlen.