overig

Eleonore Pameijer

Eleonore Pameijer is fluitiste en is liedbegeleider in programma’s met sopraan Irene Maessen.

Frenk Casteleyn

Frenk Casteleyn studeerde klassieke gitaar en kamermuziek aan het Brabants Conservatorium in Tilburg bij Tom Burmanje en Hein Sanderink en voltooide zijn gitaarstudies aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel bij Albert Sundermann.

Hij volgde masterclasses bij David Russell, Raphaëlla Smits en José Tomás. Tevens studeerde hij hoofdvak solozang bij Elizabeth van der Ploeg. Bij klavecinist Tijn van Eijk bekwaamde hij zich in oude muziek.
Frenk Casteleyn geeft veelvuldig concerten, zowel solistisch als in kamermuziekverband in binnen- en buitenland. Zo speelde hij in de Verenigde Staten met fluitiste Ellen Opten een programma met voornamelijk Nederlandse muziek. Met sopraan Margo van Laack bracht hij de cd Quiet Songs uit. Als zanger (bariton) begeleidt hij zichzelf in een gevarieerd repertoire op gitaar en luit.

Frenk is als leraar gitaar, zang en ensemble verbonden aan de Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen, Baarle-Hertog, België.

Martin Kaaij

Nieuwe muziek ontdekken is het mooiste wat er is. Martin Kaaij begon al tijdens zijn studie bij Dick Visser aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium naar nieuw repertoire te zoeken en daarmee is hij nooit opgehouden. Inmiddels heeft hij van ruim zestig gitaarcomposities de première gegeven. Hierin meegerekend zijn de eerste Nederlandse uitvoeringen van het Gitaarconcert van Jean Francaix en het Concert voor twee gitaren van Ton de Leeuw, en de Maleisische première van Rodrigo’s Concierto de Aranjuez.

Onverwachte schatten ontdekte Kaaij in het repertoire van de zestiende en de negentiende eeuw. En als het even kan bewerkt hij kamermuziek voor zijn instrument. Liederen van Schubert, Brahms en Wolf voor de cyclus De dag van de dichter, bijvoorbeeld, en onbekende composities van Dvorak en Verdi voor het Bommel Quartet. Dit kwartet van stand richtte hij in 1986 op met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. De bezetting luidt: viool, hobo, gitaar, fagot.

Hij heeft zes cd’s opgenomen en twee boeken geschreven over klassieke muziek: Niet bij Bach alleen en Toonzetters. Met de basbariton Tom Sol vormt hij al jaren een vast duo, en brengt speciale bewerkingen van het Romantische Liedrepertoire tot klinken.

David van Ooijen

David van Ooijen is solist en begeleider van met name zang op verschillende luiten, barokgitaar, romantische gitaar en shamisen, maar hij speelt ook continuo bij diverse ensembles en orkesten. Hij speelde op de Festivals van Utrecht, Vlaanderen, Wratislawa, Osnabrück, Dubrovnik, Cambrils, Seviqc Breice en Teheran. Met verschillende ensembles nam hij zon 30 cd’s op.
 
In 1991 maakte de BBC solo-opnamen van hem en in 1998 won hij de Vriendenprijs van de Stichting Oude Muziek. In 2000 en 2009 was hij te gast in Hirado, Japan, voor het geven van concerten en workshops. In Hirado ontstond ook zijn liefde voor traditionele Japanse muziek en leerde hij de shamisen bespelen. In 2003 en 2008 maakte hij samen met sopraan Chiyomi Yamada concertreizen door Japan met een programma van Japanse liederen waarvan ook een cd verscheen. Zijn eerste twee cd’s met altus Sytse Buwalda stonden in 2004 en 2005 lange tijd op de eerste plaats van de klassieke top 50 van de Nederlandse radio. In 2006 maakte hij met collega-luitist Michiel Niessen een cd waarop alle duetten van de 16e-eeuwse luitvirtuoos Terzi staan. Deze opname kreeg wereldwijd lovende recensies.
 
In 2007 speelde David van Ooijen tijdens de doopplechtigheid van Prinses Ariane, dochter van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima.

Fred Jacobs

Fred Jacobs studeerde luit en theorbe bij Anthony Bailes aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij is lid van The Gabrieli Consort and Players en het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging. Sinds 1997 is hij als theorbist verbonden aan het   Monteverdi-ensemble van de Bayerische Staatsoper in München, dat in heel Europa naam maakte met zijn Monteverdi- en Cavalli-producties.

Fred Jacobs treedt op met zangers als Johannette Zomer, Charles Daniels en Maarten Koningsberger en geeft recitals met o.a. gambiste Mieneke van der Velden en barokvioliste Lidewij van der Voort. Met hen maakte hij een groot aantal cd’s gewijd aan componisten als Caccini, Marais, Lambert en Kapsperger.

Hij is medeoprichter van The Locke Consort, dat met zijn opnamen van Jenkins, Locke en Purcell naam maakte op het gebied van Engelse kamermuziek uit de 17e eeuw.

Voor het Britse label Metronome nam hij het oeuvre voor theorbe op van Robert de Visée. Het tweede album in deze serie ontving een ‘outstanding nomination’ van het Britse International Record Review. In 2019 verscheen Virtù e Nobiltà, een cd met werken van de theorbe-virtuoos Giovanni Girolamo Kapsperger.

Jacobs is veelvuldig te gast op belangrijke festivals voor oude muziek in Europa en de Verenigde Staten. Hij werkte met dirigenten als Gustav Leonhardt, Frans Brüggen, Christopher Hogwood, Ton Koopman, Ivor Bolton, Andrew Parrott, Marc Minkowski en Richard Egarr.

Hij geeft masterclasses rond het Franse Air de Cour, het Engelse luitlied (o.m. met Emma Kirkby) en de Italiaanse monodie. Jacobs is als docent luit en theorbe verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.  Zijn onderzoek, publicaties en lezingen richten zich op verschillende aspecten van de luit en theorbe in de 17e eeuw.

Willem Mook

Willem Mook begon zijn studie hoofdvak luit aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Toyohiko Satoh en vervolgde deze studie bij Anthony Bailes aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, waar hij in 1983 zijn einddiploma behaalde. In hetzelfde jaar werd de Nederlandse Luitvereniging opgericht. Verdere training ontving hij onder meer bij Eugen Dombois, Paul O’Dette en Hopkinson Smith.

Naast zijn werk als luitdocent en uitvoerend musicus studeerde hij muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht, waar hij in 1994 afstudeerde op arrangementen voor luit van muziek van Josquin des Prez. Sindsdien is hij een enthousiast onderzoeker van bronnen en hun uitvoeringspraktijk uit de periode 1450-1650.

Ondertussen bouwde hij als luitist podiumervaring op als solist, als begeleider van zangers en als ensemble-musicus met optredens in vele Europese landen, in Marokko en Zimbabwe, en voor radio en tv. Zijn cd Proba me Deus met muziek van Constantijn Huygens en de dubbel-cd Resveillez vous met luitmuziek en psalmen van Nicolas Vallet zijn internationaal met veel bijval ontvangen.

Sinds 2019 is Willem Mook de luitist van het Huygens Duo, opgericht door mezzosopraan Leonore van Sloten.