Nominatie Bettina Smith

Bettina Smith - mezzosopraan

OPUS KLASSIK is een nieuwe prijs voor klassieke muziek die sinds 2019 in Duitsland wordt uitgereikt. De Verein zur Förderung der Klassischen Musik e.V. wil daarmee klassieke muziek onder de aandacht brengen en musici de erkenning geven die zij verdienen. Die erkenning valt dit jaar mezzosopraan Bettina Smith ten deel, die genomineerd is in de categorie Sängerin des Jahres. Dit najaar volgt de bekendmaking van de prijswinnaars.

Bettina Smith ontving de nominatie voor het album The Artist’s Secret dat zij samen met pianist Jan Willem Nelleke uitbracht. Een cd waarover Henriette Posthuma de Boer in de Liedvriend van mei schreef:

‘Uitsluitend liederen van vrouwelijke componisten op deze bijzondere cd. En dat is niet de enige overeenkomst tussen de toondichters op deze cd, want alle negen werden zij geboren aan het einde van de 19e eeuw in landen rond de Noordzee. De oudste van hen was de Franse Cécile Chaminade (1857-1944), de jongste de Nederlandse Henriëtte Bosmans (1895-1952), aan wier lied deze cd zijn titel ontleent. Ook muzikaal zijn er overeenkomsten te herkennen: over het algemeen schreven zij in een laatromantisch idioom, waarbij heftige emoties niet gemeden werden. Naast van genoemde Bosmans en Chaminade is werk te horen van Lili Boulanger, Rebecca Clarke, Anna Cramer, Borghild Holmsen, Marguerite Canal en Poldowski (pseudoniem van Régine Wieniawski). Hun creaties worden prachtig vertolkt door Bettina Smith met haar warme, expressieve mezzo, en Jan Willem Nelleke, die haar overtuigend en al even expressief terzijde staat.’

Luister hieronder naar En sourdine van Poldowski.

X