Nieuw seizoen, nieuwe programma’s

Ook al vonden er amper concerten plaats, onze solisten hebben niet stil gezeten: twaalf zangers hebben met hun pianisten nieuwe programma’s gemaakt. Meestal worden alleen de contactpersonen hierop geattendeerd, maar als opwarmertje voor het nieuwe seizoen willen we graag ter inspiratie alle leden informeren. Hieronder vindt ze u allemaal. 

Jan Willem Baljet, bariton
Erica Roozendaal
, accordeon

Schubert: Winterreise
Een Winterreise zoals u hem nog nooit eerder hoorde; bariton Jan Willem Baljet en accordeoniste Erica Roozendaal slaan de (koude) handen ineen. Bij eerdere samenwerking (tijdens Splendors 5-jarig jubileum) bleek hoezeer Schuberts muziek zich leent voor de accordeon; zijn Volkstonart klinkt volkser, zijn speelsheid speelser, zijn lichtheid lichter. En ook zijn winterreis is in deze versie eerlijker, rauwer en desolater. Laat u meevoeren in de donkerte.

Jan Willem Baljet, bariton
Jacobus den Herder
, piano

Goden in de liedkunst
Al sinds mensenheugenis speelt religie een belangrijke rol in de muziek. Jan Willem gaat voor deze gelegenheid een samenwerking aan met pianist Jacobus den Herder (what’s in a name?) en selecteerde voor u een elftal liederen en gezangen uit vele windstreken en van verschillende kerkelijke gezindten. Tussen de bedrijven door vertelt hij over de relatie tussen mens en religie aan de hand van teksten van onder anderen Gerard van het Reve en Tommy Wieringa.

Francis van Broekhuizen, sopraan
Martijn Sanders
, bariton
Femke de Graaf
, piano

Romantisch solo-duetten-programma
Sopraan Francis van Broekhuizen en bariton Martijn Sanders brengen een programma met romantische sololiederen en duetten. Aan bod komen componisten als Mendelssohn, Chausson, Franck en Hildach en de Nederlandse componisten Leon C. Bouman, Catharina van Rennes en Richard Hol. Zij worden begeleid door pianiste Femke de Graaf.

Helena van Heel, mezzosopraan
Naomi Tamura
, piano

Een Europees drieluik
Samen met pianiste Naomi Tamura brengt Helena van Heel een recital bestaande uit een Italiaanse cantate en twee liedcycli. Voor de pauze klinken Arianna a Naxos van Joseph Haydn en Lieder eines fahrenden Gesellen van Gustav Mahler. Na de pauze staat Les nuits d’été van Hector Berlioz op het programma.

Hans Pieter Herman, bariton
Bas Verheijden
, piano

L’Heure Exquise
Met pianist Bas Verheijden zingt Hans Pieter de meest prachtige muziek uit het Fin de Siècle van o.a. Massenet, Fauré, Duparc, Ropartz, Chaminade, Debussy, Hahn, Berlioz, Gounod, Brahms en Strauss.

Hans Pieter Herman, bariton
n.n.
, piano

Haute Couture
Dit op maat te maken programma beslaat het 20-jarig jubileum van Hans Pieter Herman als solist van de Vrienden van het Lied. Van Schubert’s Winterreise tot aan Dominic Argento’s winterse reis The Andree Expedition, alle stijlen en periodes van de liedkunst zijn in die afgelopen 20 jaar al eens gepresenteerd. In overleg met de contactpersoon en met de voorkeur voor repertoire van de leden van de betreffende regio is een programma samen te stellen dat iedereen kan bekoren.

Francine van der Heijden, sopraan
Phyllis Ferwerda
, piano

Muze, Minne, Misia Sert
In dit programma over inspiratie, bewondering en liefde staat de relatie tussen muze en componist centraal. U hoort composities van Léon Orthel voor zangeres Ank Reinders en liederen van Clara en Robert Schumann. Voorts Le cygne van Maurice Ravel, Le corbeau et le renard van André Caplet en de cyclus Fiançailles pour rire van Francis Poulenc.

Vincent Kusters, bariton
Charlie Bo Meijering
, piano

Der Himmel hat eine Träne geweint
In dit programma brengen Vincent Kusters en Charlie Bo Meijering voor de pauze liederen van Brahms, Schubert en van Clara en Robert Schumann. Na de pauze voeren zij de Chants populaires Hébraïques van Milhaud uit met daaromheen liederen van Fauré en van twee eigentijdse componisten: Anno Schreier en Stephen Westra.

Irene Maessen, sopraan
Reinild Mees
, piano

Clair Obscur
Irene Maessen en pianiste Reinild Mees hebben voor het seizoen 2020/2021 een programma samengesteld rondom de Franse dichters Arthur Rimbaud en Paul Verlaine. Dit recital volgt de levensloop van deze twee tegenpolen en hun complexe verhouding. Hun poëzie heeft talloze componisten geïnspireerd tot het schrijven van liederen. Uiteraard klinkt er veel Franse muziek van onder anderen Fauré, Hahn en Debussy, maar ook van Nederlanders als Léon Orthel, Hendrik Andriessen en Leo Kok.

Robert Muuse, bariton
Micha van Weers
, piano

Verschwiegene Lieder
Het kleurrijke programma Verschwiegene Lieder omvat liederen uit de eerste helft van de 20e eeuw. Lyriek over schoonheid, tragiek, hoop, verlangen en humor, krijgt hierin een bijzondere lading. Prominente componisten – zoals Hans Gál, Hans Krása, Pavel Haas, Viktor Ullmann en James Simon – werden vervolgd vanwege hun joodse komaf of vanwege sterk verzet tegen de Duitse Bezetters, zoals het geval was bij Jan van Gilse. Hun werk werd daarom verboden.

Maartje Rammeloo, sopraan
Mark van Nispen
, piano

Romance Russe
Dit programma heeft als ondertitel Spleen et idéal | de Russische ziel en bevat Franse en Russische muziek. Voor de pauze klinken liederen van Debussy en Fauré op teksten van Verlaine. Na de pauze komen liederen aan bod van Rimsky-Korsakov en Rachmaninov.

Artur Rozek, bariton
Thomas Pawlowski
, piano

Johannes Brahms: Die schöne Magelone

Hanns Eisler: Hollywood Songbook

Franz Schubert: Die schöne Müllerin

‘Shakespired’: Shakespeare songs (Eisler, Quilter, Finzi, Korngold, Baird)

Martijn Sanders, bariton
Femke de Graaf
, piano

Songs my (great)grandparents taught me
In dit programma brengt Martijn Sanders samen met pianiste Femke de Graaf een hommage aan de componisten en zangers uit de jeugd van de (over)grootouders van Martijn. Het recital opent met liederen van Brahms en Strauss, waarna vier voorbeelden volgen van Nederlandse liedkunst. Na de pauze klinken liederen van Quilter, opera-achtige melodieën van Gastaldon en Tosti, een schlager van Richard Tauber en een uitsmijter van Gershwin.

Cécile van de Sant  – alt-mezzosopraan en Nathalie Doucet – piano

Lachen und Weinen
Hoogtepunten uit de Duitse romantiek met liederen van Schubert, Schumann, Brahms, Strauss en Mahler.

En route pour l’aventure
Met liederen van Debussy, Duparc, Fauré, Chausson, Ravel, Hahn, Saint-Saëns, Weill en Berlioz.

X