Leve het lied!

De manifestatie Leve het lied! is georganiseerd door de vereniging de Vrienden van het Lied, het Internationaal Lied Festival Zeist en de Schubert Stichting. Overdag viert de vereniging haar 60-jarig bestaan en ’s avonds vieren het Internationaal Lied Festival Zeist en de Schubert Stichting de 75e verjaardag van de wereldberoemde zanger Robert Holl. Beide evenementen vinden plaats in TivoliVredenburg, Utrecht. Het 60-jarig Jubileum van de Vrienden van het Lied wordt gevierd met een gevarieerd en avontuurlijk programma in Hertz, Plein 6 en Club Nine. Er klinken duetten, nostalgische liederen en modern repertoire door professionele musici. Conservatoriumstudenten treden op en onder hen een duo en trio, die onder de noemer LiedLab twee recitals in een nieuw jasje presenteren. Wie wil, kan lekker meegalmen tijdens het meezingconcert met Erlkönig of An die Musik.

Over de liedkunst valt ook veel te vertellen. Daarom ter verdieping drie interessante lezingen door drie verschillende sprekers. Zangcoryfee Jard van Nes begon haar internationale carrière bij de Vrienden van het Lied en wordt hierover geïnterviewd. Songwriter Spinvis vertelt over zijn vak, want er worden nog steeds liederen geschreven. Het wordt een feestelijke dag met een bruisend karakter, waarin de vele facetten van de liedkunst volop aan bod komen.

Het programma van Leve het lied! bevat onder meer:

U bent van harte welkom en kunt op uw gemak aankomen en genieten van een kopje koffie of thee. Studenten Bachelor & Master Zang klassiek van het HKU Conservatorium verzorgen dan een optreden met als titel Ay, Amor!

Elk jaar werken studenten zang van de HKU aan een project waarin zij vanuit een ander uitgangspunt liedrepertoire voor het voetlicht brengen. Zo ontwikkelen zij een brede kijk op het uitvoeren van liederen. Studenten die in het 1e jaar van de bachelorfase zitten tot en met studenten die in het 2e jaar van hun master zitten, doen mee aan deze projecten. En samenwerken is een must!

Tijdens onze jubileumviering ziet u een voor deze gelegenheid ingekorte herneming van het project uit november 2021. Er is geput uit het repertoire van diverse componisten voor solozang, duetten en ensembles. U hoort delen uit Schumanns Spanische Liebeslieder opus 138 en zijn Spanisches Liederspiel opus 74 en een aantal koordelen uit Brahms Liebesliederwalzer opus 52.

Voorzitter Leo Samama heet alle aanwezigen welkom.

Sopraan Maartje Rammeloo en alt-mezzo Cécile van de Sant brengen samen met pianist Enst Munneke een romantisch duettenprogramma met werken van Dvorak, Chausson, Massenet, Gounod en Fauré.

Antonín Dvořák (1841-1904)
Uit: Moravian Duets opus 32
1. A já ti uplynu
2. Veleť vtáčku
3. Dyby byla kosa nabróšená
4 .V dobrým sme se sešli
7. Voda a pláč
8. Skromná

Uit: Moravian Duets opus 38
1. Možnost
2. Hoře

Ernest Chausson (1855-1899)
Deux Duos opus 11
La nuit (Banville)
Reveil (Balzac)

Jules Massenet (1842-1912)
Rêvons, c’est l’heure! (Verlaine)
Joie! (Distel)

Charles Gounod (1818-1893)
Uit: Quinze mélodies enfantines
L’Arithmétique (Turpin)

Gabriel Fauré (1845-1924)
Puisq’ici bas (Hugo)

Sopraan Josefin Bölz en pianist Anders Muskens leerden elkaar kennen op het conservatorium in Den Haag en vormen sindsdien een duo. Josefin verdiepte zich in historisch acteren en dit heeft z’n weerslag op het liedlab-programma. De twee maken volop plannen voor het geven van concerten met een nieuw elan. Zo zal Josefin binnenkort bijvoorbeeld opnieuw meewerken aan een operaproject dat Anders, als dirigent van Das Neue Mannnheimer Orchestre, zal gaan leiden.

Programma

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Das Veilchen KV 476
Dans un bois solitaire KV 308
Das Lied der Trennung KV 519

Franz Schubert (1797 – 1828)
Nacht und Träume  D 827 
Der Tod und das Mädchen  D 531

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)
Seufzer eines Ungeliebten und Gegenliebe

Dinant Krouwel wijdt zijn lezing aan Mondnacht van Robert Schumann op tekst van Eichendorff. Het lied en het gedicht behoren tot de onbetwiste hoogtepunten van beide kunstenaars. Het lied is groots en intiem, alomvattend en hoogstpersoonlijk. Tekst en muziek komen hierin prachtig samen, alsof de hemel de aarde heeft gekust.

De meezing-Mattheus en meezing-Messiah zijn al jarenlang geliefd, maar gezamenlijk klassieke liederen zingen is niet gebruikelijk. Dus grijp uw kans en galm lekker mee met alt-mezzo Cécile van de Sant en pianist Ernst Munneke. Zij hebben een mooie keuze gemaakt met toppers uit de liedkunst.

Bariton Martijn Sanders en pianist Femke de Graaf brengen een ingekorte versie van hun programma Songs my (great)grandparents taught me, een hommage aan de componisten en zangers uit de jeugd van de (over)grootouders van Martijn. Aan bod komen liederen van onder anderen Brahms, Zagwijn, Van Rennes, Tosti en Gershwin.

Johannes Brahms (1833-1897)
Wie bist du meine Königin (Daumer)

Richard Strauss (1864-1949)
Winternacht (von Schack)

 

Gottfried Mann (1858-1904)
Jonge Liefde (Boddaert)

Henri Zagwijn (1878-1954)
Ghasel (Swarth)

Catharina van Rennes (1858-1940)
Zij slaapt (Longfellow; vert. Van Hall)

Kor Kuiler (1877-1951)
O jubel mijn hart (Van Brabant)

 

Francesco Paolo Tosti (1848-1916)
L’Ultima Canzone (Cimmino)

Stanislao Gastaldon (1861-1939)
Musica Proibita

 

Richard Tauber (1891-1948)
Heut’ hab’ ich premiere bei einer schönen Frau

George Gershwin (1898-1937)
By Strauss

Componist Joost Kleppe legt zich vooral toe op het schrijven van vocale muziek. Hij laat zich inspireren door de Portugese fado en is ook fan van het werk van Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt. In zijn voordracht zal hij uitleggen hoe hij als componist met teksten omgaat.

Het Kobari Trio is een jong ensemble dat bestaat uit sopraan Sarah Konig, harpiste Sanne Bakker en cellist Wisse de Rijk. Alledrie studeren ze aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, Sarah en Sanne voor hun Bachelor en Wisse voor zijn Master. Ze vonden elkaar in hun grote passie voor muziek en theater en de bijzondere bezetting maakt dit trio daarmee uniek. Zo nemen ze het publiek, door middel van eigen arrangementen, mee in hun muzikale verhaal. Van barok tot hedendaags, van Spaanse liederen tot Nederlandse poëzie.

Het Kobari Trio won in 2021 onder andere de Eerste Prijs tijdens The Best Of van de ArtEZ Chamber Music Sessions, behaalde de finale van het Storioni Kamermuziek Concours in Eindhoven en maakte opnames voor het Wilminktheater in Enschede. Afgelopen zomer stonden ze op drie prachtige locaties tijdens het festival Klaterklanken en hebben ze in het Academiehuis van de Grote Kerk in Zwolle opnames gemaakt voor het RTL4 programma Plezier & Passie.

Voor dit programma duikt het Kobari Trio in het verleden, stuit op een stukje verborgen geschiedenis en neemt u mee in hun muzikale en theatrale reis. Voor de bijzondere bezetting van hun trio hebben zij eigen arrangementen gemaakt van liederen van Quilter, De Falla en Schubert.

Roger Quilter (1877 – 1953) arr. Kobari Trio
Uit: Five Shakespeare Songs Op. 23, No. 4
Take, O take those lips away (Uit: Measure for Measure; Shakespeare)

Manuel de Falla (1876 – 1946) arr. S. Bakker
Uit: Siete Canciones Populares Españolas
El Paño Moruno
Canción
Nana

Franz Schubert (1797 – 1828) arr. Kobari Trio
Gretchen am Spinnrade  D 118 (Uit: Faust – deel I; Goethe)
Der Leiermann (Uit: Winterreise D 911; Müller)

Singer-songwriter Spinvis aan het woord.

Mezzosopraan Helena van Heel en pianist Naomi Tamura hebben een Nederland-Zweeds programma samengesteld met twee Verlaine-liederen van Diepenbrock, een eigentijdse cylus van Thomas Jennefelt en een lied van Hugo Alfvén.

Alphons Diepenbrock (1862-1921)
Mandoline (Verlaine)
En Sourdine (Verlaine)

Thomas Jennefelt (*1954)
Sieben Liebeslieder (Lasker-Schüler)
Heimlich zur Nacht
An den Gralprinzen
Mein Liebeslied
Ich liebe dich
Hinter Bäumen berg ich mich
Höre
Abschied

Hugo Alfvén (1872-1960)
Saa tag mit Hjerte (Ditlevsen)

Vanuit haar interesse voor de vrouwelijke componist heeft Irene Maessen een lezing samengesteld met als titel Vrouwelijke componisten door de eeuwen heen, beginnend vanaf de Middeleeuwen tot en met de 21e eeuw. De tegenwerking die de dames in de afgelopen eeuwen ondervonden als componist is onrechtvaardig en vaak hartverscheurend. De vele muziekfragmenten die tijdens de lezing te horen zijn, geven een mooi beeld van de geschiedenis van de componerende vrouw. Aan bod komen onder anderen Hildegard von Bingen, Barbara Strozzi, Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Alma Mahler, Henriette Bosmans, Rosy Wertheim en Rebecca Clarke. Zij schreven liederen, die niet onderdoen voor die van hun mannelijke tijdgenoten.

Vanaf 16.45 uur kunt u onder het genot van een drankje de College Tour met Jard van Nes bijwonen.

Geheel passend bij het jubileum, sluiten Claire Lees en Lies Braakman de dag af met een recital waarin zij zestig jaar liedkunst laten horen uit Frankrijk, Engeland en Amerika. Er klinken Franse mélodies en Engelstalige songs waarin de muzikale ontwikkeling goed te horen is.

Claude Debussy (1862-1918)
Fêtes Galantes
1. En sourdine
2. Fantoches
3. Clair de lune

Ernest Chausson (1855-1899)
Chanson perpétuelle op. 37

Claude Debussy (1862-1918)
Apparition

Leonard Bernstein (1918-1990)
I Hate Music! a cycle of five kid songs
1. My Name Is Barbara
2. Jupiter Has Seven Moons
3. I Hate Music!
4. A Big Indian and a Little Indian
5. I’m a Person Too

Rebecca Clarke (1886-1979)
The Cloths of Heaven
Down by the Salley gardens
The Seal Man          

Samuel Barber (1910-1981)
Four Songs op. 13
1. A nun takes the veil
2. The secrets of the old
3. Sure on this shining night
4. Nocturne

William Walton (1902-1983)
Three songs to poems by Edith Sitwell
1. Daphne
2. Through gilded trellises
3. Old Sir Faulk

Kaartverkoop

via www.tivolivredenburg.nl / normaal tarief: € 35 / leden Vrienden van het Lied: € 20 / <30 jaar € 20

Een toegangskaart voor het dagprogramma Leve het lied! biedt u ook gratis toegang tot het avondrecital met Robert Holl en David Lutz. Zij brengen dan Winterreise ten gehore. Meer informatie over het avondrecital vindt u op de website van het Internationaal Lied Festival Zeist

Parkeerplek reserveren

Om verzekerd te zijn van een parkeerplek dichtbij TivoliVredenburg raden wij u aan een parkeerkaart te reserveren, vooral wanneer u van plan bent na de lunch aan het programma deel te nemen. Goedkoop en dichtbij parkeren doet u in één van de zes parkeergarages die Hoog Catharijne te bieden heeft. Vanaf € 15,- reserveert u vooraf online uw parkeerplek voor een hele dag/avond. Indien 4 uur parkeren al genoeg is, kunt u gebruik maken van 4 Uur Parking. Dat kan al vanaf € 8,50.

Let op: Wegens onderhoud is parkeergarage Hoog Catharijne P1 tijdelijk gesloten vanaf 10 januari t/m 3 april 2022. Het is wél mogelijk om gedurende deze periode een parkeerplek te reserveren in parkeergarage P4 of P5

Reserveer online uw parkeerplek >

 

X