In memoriam Meinard Kraak

Meinard Kraak_© Mel Boas

Op zaterdag 30 april overleed de Nederlandse bariton Meinard Kraak. Hij was bekend als vertolker van klassieke liederen, met als specialiteit het Franse repertoire. Ook zong hij in diverse opera’s zoals Pelléas et Mélisande, Cosi fan tutte, Albert Herring en in wereldpremières als Der Kaiser von Atlantis van Viktor Ullmann, Satyricon van Bruno Maderna en Spinoza van Ton de Kruyf. Daarnaast was Kraak regelmatig in oratoriumuitvoeringen te horen. Met het Koninklijk Concertgebouw Orkest zong hij met de dirigenten  Claudio Abbado,  Bernard Haitink, Jean Fournet en Erich Leinsdorf en hij gaf liedrecitals in heel Europa samen met pianisten als Irwin Gage en Rudolf Jansen.

Meinard Kraak studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en in Parijs bij Pierre Bernac. Als docent solozang was hij verbonden aan het Utrechts Conservatorium en het Koninklijk conservatorium in Den Haag. Vaak was hij jurylid bij concoursen in Graz, München en ’s-Hertogenbosch. Tot de zangers die hij begeleidde en coachte behoren onder anderen Elena Vink, Lenneke Ruiten, Barbara Hannigan, Annett Andriesen, Vincent Kusters, Barbara Kozelj, Carolyn Watkinson, Bernard Loonen, Frans Huijts, Marc Pantus, Maaike Poorthuis, Wiebe Pier Cnossen, Rachel Ann Morgan, Margaret Roest, Wilke te Brummelstroete en Igor Bogaert.

Hij trad als zanger op voor de Vrienden van het Lied, gaf les bij de amateurcursussen, zat jarenlang in de redactie van de Liedvriend en maakte ook deel uit van het bestuur en de raad van advies voor artistieke zaken (RAA).

Meinard Kraak was een zangcoach die veel heeft betekend als leermeester: hij was kundig en toegewijd, had een grote kennis van literatuur en oog voor de individuele mogelijkheden van zangers, maar was ook relativerend. Meinard Kraak is 86 jaar geworden.