Een LiedLab dat smaakt naar meer!

Dag van het Lied - LiedLab - Les deux étoiles - (c) Leo Samama

De eerste editie van Liedlab met het Kobari Trio tijdens het jubileumconcert op 19 maart was een groot succes. En tijdens de Dag van het Lied op 14 mei in Zeist bleek Les deux Étoiles – bestaande uit mezzosopraan Aaike Nortier en vibrafonist en componist Inge Ettema – ook een schot in de roos. Met hun originele en bijzondere voorstelling Nuit d’Étoiles zijn deze twee 19-jarige dames, die aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle studeren, een opmerkelijke samenwerking aangegaan door het klassieke lied te brengen met zang en vibrafoon.

Theatrale elementen
Zoals ze zelf al aangaven in de programmatoelichting past die combinatie wonderwel en dat bleek ook na afloop uit de enthousiaste reacties van het publiek. Het theatrale element van de schildersezel met kruk waarop Aaike zat en tekende en de verfrommelde tekeningen die in proppen her en der lagen, maakten nieuwsgierig naar dit LiedLab. We werden niet teleurgesteld want Aaike en Inge namen ons mee in een slapeloze nacht met koortsdromen over fantasiewerelden en herinneringen aan verloren liefdes, waar sterren je naam roepen en de vleugels van de muziek je meenemen op hun vlucht. Inge liet haar vibrafoon ‘zingen’ in de mooie akoestiek van de kerk van de Evangelische Broedergemeente, als het stille water van een kabbelende rivier en de prachtige stem en het inlevingsvermogen van Aaike maakte veel indruk. Aaike deed wensen bij vallende sterren op gesproken teksten van verschillende dichters en haarzelf.

Dag van het Lied / Les deux Étoiles met À Céline, hun eigen compositie

Smaakt naar meer!
Aaike en Inge zijn getalenteerde meiden met een missie en overtuigden op alle fronten. Naast onder meer Der Flug der Zeitvan Schubert en Nuit d’Étoiles van Debussy klonk als hoogtepunt de première van het ontroerende À Céline op muziek van Inge en een tekst van Aaike. Les deux Étoiles is een gedurfd duo: puur, jong, muzikaal, hartstochtelijk en ontwapenend. Het is erg genieten als jonge musici op zoek durven gaan naar nieuwe wegen waarin het lied en de tekst centraal staan en daarbij diepere lagen weten aan te boren. We want more!
 
Claudia Patacca
lid raad van advies voor artistieke zaken (RAA)

Foto’s: Dag van het Lied / © Leo Samama