Olivia Vermeulen wint Edison

Dirty Minds-Olivia Vermeulen & Jan Phillip Schulze

Olivia Vermeulen en Jan Philip Schulze zochten naar wat spannenders dan de zoveelste Frauenliebe und -lebenregistratie of andere ‘tophits’ uit het liedrepertoire. Waar in hiphop, rap of popsongs met zeer grote regelmaat expliciete seksscènes bezongen worden, gingen ze op zoek naar seks in klassieke liederen, waar het thema vaak verholen aanwezig bleek. Ze verdiepten zich in zeer breed repertoire van Purcell, via Schubert, Schumann en Debussy tot het hedendaagse Berlijnse cabaretduo Thomas Pigor en Benedikt Eichhorn. Ze combineerden ernst met humor en kozen voor verschillende genres. In Schönbergs Der genügsame Liebhaber liggen de metaforen voor de geslachtsdelen en de liefdesdaad er duimendik bovenop. Sex van Pigor en Eichhorn is een pleidooi voor de daad zonder enige hofmakerij of relatiegedoe en in Schuberts Heidenröslein gaat het om een pure verkrachting. Samen selecteerden ze 21 liederen voor de cd, die vorig jaar ook al de prestigieuze Preis der Deutschen Schallplattenkritik kreeg.

Uit het juryrapport: ‘De opgenomen liederen vormen een zorgvuldig samengesteld boeket met ogenschijnlijk onschuldige teksten met een gemene deler: Vermeulen zingt over seks. Samen met pianist Jan Philip Schulze weet ze humor te verbinden aan sensualiteit, een knappe combinatie in de doorgaans serieuze liedkunst. Vermeulen weet zich daarmee neer te zetten als een fascinerende mezzosopraan met een als het ware “gespleten” persoonlijkheid.’

Na de ontvangst van de Edison vertelde Olivia Vermeulen dat erotische verlangens en trauma’s vaak aan het begin staan van grote kunstuitingen. Maar erotiek mocht in liedjes niet altijd genoemd worden, het gleed weg in subteksten. Samen met haar pianist wilde zij de intenties en betekenissen van complexe, actuele thema’s als erotiek, lust, seks, macht en geweld, prostitutie en moord, en alle spanningen daartussen, juist naar voren halen.

De cd Dirty Minds is verschenen bij Challenge Classics en besproken in de Liedvriend van november 2020.

Op zaterdag 23 oktober geven Olivia Vermeulen en Jan Philip Schulze – aansluitend op de Dag van het Lied – een recital met muziek van deze cd. Deze dag is opnieuw een onderdeel van het Internationaal Lied Festival Zeist. Meer informatie over de Dag van het Lied, dit recital en het reserveren van kaarten volgt binnenkort in een aparte nieuwsbrief.

X