Dag van het Lied

Voor de derde maal organiseert de Vrienden van het Lied haar jaarlijkse Dag van het Lied in samenwerking met het Internationaal Lied Festival Zeist. Op zaterdag 14 mei luistert u in de grote kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente Zeist naar gevestigde liedzangers en pianisten én jonge musici.

Het afwisselende programma biedt naast twee recitals en een lezing ook veel nieuwe elementen en samenwerkingen. Zoals een talkshow en ruimte voor de liedduo’s van de toekomst. Studenten van Codarts, ArtEZ Conservatorium en Fontys Hogeschool verzorgen een kort recital, volgen een minimasterclass en geven hun visie op het liedrecital van de toekomst in het LiedLab.

De Dag van het Lied sluit ook dit jaar aan op het thema van het festival. Dit jaar is dat: Auf Flügeln des Gesanges. De componisten Mendelssohn, Brahms, Schubert en Messiaen – die allen een jubileumjaar beleven – en de dichters Heine en Groth zijn de centrale figuren op deze dag en tijdens het festival. Vanzelfsprekend worden ook liederen van vrouwelijke componisten ten gehore gebracht. Want de werken van onder andere Clara Schumann, Anna Cramer, Lili Boulanger en Henriëtte Bosmans leveren een wezenlijke bijdrage aan het tot klinken brengen van het rijke thema van ons festival.

Uw toegangskaart voor de Dag van het Lied biedt u gratis toegang tot het avondrecital Dort wollen wir niedersinken met Laurence Kilsby en Hans Eijsackers.

U kunt voor slechts € 20,00 (normaal € 57,00) een Dagpas aankopen via de ticketshop van het festival. Het avondrecital maakt deel uit van de dagpas.

Hieronder vindt u een beknopt overzicht van het programma.

10.00 – 10.30 uur – Grote kerkzaal
Welkom met koffie en thee

10.30 – 11.15 uur – Grote kerkzaal
Recital door studenten van de Fontys Hogeschool Tilburg

Programma wordt ter plaatse bekend gemaakt.

11.45 – 12.30 uur – Grote kerkzaal
Werken van vrouwelijke componisten
liedrecital

Bettina Smith, mezzosopraan
Jan Willem Nelleke, piano

Margie Bennett (1883-1959)
Auf Flügeln des Gesanges  Op. 19/2 (Heine)

Ethel Smyth (1858-1944)
Nachtreiter  Op. 4/4 (Groth)

Luise Greger (1862-1944)
Schliesse mir die Augen beide (Storm)

Anna Cramer (1873-1968) 
Im pavillon (uit: Zwei Notturnos; Simlinger)

Poldowsky (Régine Wieniawsky) (1879-1932) 
Serenade (Retté)
En sourdine (Verlaine)

Lili Boulanger (1893-1918) 
Dans l’immense tristesse (Galeron de Calone)
Attente (Maeterlinck)
Reflets (Maeterlinck) 
Le retour (Delaquys) 

Olivier Messiaen (1908-1992) 
Bonjour toi, colombe verte (uit: Harawi; Messiaen)

Henriëtte Bosmans (1895-1952)
Le chanson du chiffonier (Jouy)

14.00 – 15.00 uur – Kleine kerkzaal
Olivier Messiaen
talkshow

Leo Samama, musicoloog
Katharine Dain, sopraan
Sam Armstrong, piano

Presentator Leo Samama gaat met de musici en het publiek in gesprek over leven en werk van Olivier Messiaen, zijn eerste echtgenote Claire Delbos en de Jeune France.

Afgelopen december werd het debuutalbum Regards sur l’infini van Katharine Dain en Sam Armstrong bekroond met een Edison Klassiek. Spil in het programma op deze opname is Messiaens liedcyclus Poèmes pour Mi die hij componeerde in 1936 en 1937. Mi was zijn koosnaampje voor Claire Delbos, zijn eerste echtgenote, die eveneens liederen componeerde. Ook haar werken werden opgenomen op de cd. Geen betere gesprekpartners dus dan deze twee jonge, bevlogen musici.

Ook in 1936 richtte Messiaen, samen met drie andere musici (André Jolivet, Daniel-Lesur en Yves Baudrier) ‘Jeune France’ op. Ze wilden, net als onder andere de Group de Six, spiritualiteit opnieuw in de muziek introduceren.

Wilt u Katharine Dain en Sam Armstrong Regards sur l’infini live horen uitvoeren? Dat kan! Op zondag 15 mei zijn ze te gast tijdens het festival. Lees meer en bestel >

14.00 – 15.00 uur – Grote kerkzaal
Studentenduo’s

Francine van der Heijden, sopraan
Studenten Codarts Rotterdam

De vereniging Vrienden van het Lied zet zich in voor jong talent en investeert in de volgende generatie liedduo’s.

De duo’s die deelnemen aan deze workshop studeren allen aan Codarts Rotterdam. Zij werken met Francine van der Heijden aan liederen van Franz Schubert en Felix Mendelssohn. 

15.30 – 16.00 uur – Kleine kerkzaal
Auf Flügeln des Gesanges
lezing

Dinant Krouwel, musicoloog

Het gedicht Auf Flügeln des Gesanges van Heinrich Heine loopt als een rode draad door deze editie van het Internationaal Lied Festival Zeist. Bevlogen liedspecialist Dinant Krouwel neemt u mee op reis aan de hand van dit gedicht. De gevleugelde woorden van Heine inspireerden Mendelssohn tot een van zijn beroemdste composities. Het lied heeft een betoverende melodie en wiegende golven in de begeleiding. Vaak wordt het instrumentaal uitgevoerd, vooral door violisten en pianisten, en is regelmatig op bruiloften te horen. Krouwel toont met zijn gedetailleerde aanpak aan hoe Mendelssohn de luisteraar meeneemt naar een droomwereld en Heine de lezer inpakt met romantische liefdessymbolen. Is het gedicht een ondeugende flirt, een erotische fantasie of toch een illusie? En wat betekenen de gazellen en lotosbloemen voor Mendelssohn? Kom naar de lezing en vlieg mee auf Flügeln des Gesanges.

15.30 – 16.00 uur – Grote kerkzaal
LiedLab
liedrecital

Studenten van het ArtEZ Conservatorium Zwolle

Les deux Étoiles:
Aaike Nortier, mezzosopraan
Inge Ettema, vibrafoon en compositie

Vernieuwing en inspiratie vind je door te experimenteren. Studenten van het ArtEZ conservatorium geven tijdens het LiedLab hun visie op het liedrecital van de toekomst, door creatief om te gaan met het ontstaan en de uitvoering van het lied.

Het duo Aaike Nortier en Inge Ettema neemt u mee in een programma vol hemelse klanken naar een nacht zoals iedereen die wel kent: slapeloos kun je uitsluitend nog denken aan voorbije liefdes. Koortsige liefdes in een fantasiewereld, waar de sterren je naam roepen en de muziek je vleugels geeft. Het kunstlied, zeggen zij, kan een heel nieuwe betekenis geven aan alledaagse dingen, waarvan je misschien niet meteen wilt toegeven dat ze bestaan. Vanmiddag brengen zij ook À Céline ten gehore, waarvoor Nortier de tekst schreef die door Ettema werd getoonzet.

Franz Schubert (1797 – 1828)
Der Flug der Zeit  D 515 (von Széchényi)

Johannes Brahms (1833 – 1897)
An die Nachtigall  op. 46/4 (Hölty)

Claude Debussy (1862 – 1918)
Nuit d’Étoiles (de Banville)

Aaike Nortier (*2003) / Inge Ettema (*2003)
À Céline (Nortier)

Reynaldo Hahn (1874 – 1947)
L’Heure Exquise (uit: 7 Chansons grises no. 5; Verlaine)

Edvard Grieg (1843 – 1907)
Min lille Fugl (uit: 12 Melodies op. 33 EG. 126; Olavsson Vinje)

Gabriel Fauré (1845 – 1924)
Après un Rêve  op. 7/1 (Bussine)

16.30 – 17.15 uur – Grote kerkzaal
Heine en Wesendonck
liedrecital

Claudia Patacca, sopraan
Marien van Nieukerken, piano

Clara Schumann (1819-1896)
Ich stand in dunklen Träumen  Op 13/1 (uit: Sechs lieder; Heine)
Sie liebten sich beide  Op 13/2 (uit: Sechs lieder; Heine)
Lorelei (Heine)

Johannes Brahms (1833-1897)
Es liebt sich so lieblich im Lenze  Op 71/1 (Heine)
Sommerabend  Op 85/1 (Heine)
Mondenschein  Op 85/2 (Heine)
Der Tod, das ist die kühle Nacht  Op 96/1 (Heine)
Es schauen die Blumen  Op 96/3 (Heine)
Meerfahrt  Op 96/4 (Heine)

Richard Wagner (1813-1883)
Wesendonck-lieder (Wesendonck)
1. Der Engel
2. Stehe still!
3. Im Treibhaus
4. Schmerzen
5. Träume

17.15 – 17.45 uur – Grote kerkzaal
Nazit en meet-and-greet met solisten

Bettina Smith / mezzosopraan
Bettina Smith begon haar zangopleiding aan het conservatorium van Bergen (Noorwegen) en zette haar studie voort aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Beide opleidingen rondde zij met onderscheiding af. Aansluitend specialiseerde zij zich in opera, maar het repertoire dat zij brengt is bijzonder breed en reikt van werken uit de Middeleeuwen tot en met hedendaagse muziek.
Zij was te horen in opera’s, oratoria en kamermuziekconcerten in concertzalen en op festivals door heel Europa als solist en samen met pianist Jan Willem Nelleke, met wie zij veelvuldig optreedt. Smith is docent aan de universiteit van Stavanger (Noorwegen) en gaf zangles en masterclasses aan diverse gerenommeerde instituten.

Jan Willem Nelleke / piano
Jan Willem Nelleke is hij een veelzijdig musicus die op veel gebieden actief is. Als solist gaat zijn belangstelling uit naar minder bekende muziek, waarbij hij uitstapjes naar andere stijlen en instrumenten niet schuwt. Hij is een veelgevraagd (lied)begeleider en was samen met diverse vooraanstaande musici te horen op internationale concertpodia en festivals.
Nelleke bracht al verscheidene nieuwe werken in première. Hij componeert ook zelf liederen en kamermuziek, die regelmatig ten gehore worden gebracht. Daarnaast is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en verbonden aan het Franz-Schubert-Institut in Baden bei Wien.

Leo Samama / musicoloog
Leo Samama studeerde muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en compositie bij Rudolf Escher. Hij was verbonden aan het Utrechts Conservatorium als docent muziek en cultuurgeschiedenis. Aansluitend werd hij docent muziek van de 20e eeuw aan de Universiteit Utrecht. Samama was tevens muziekrecensent bij De Volkskrant en NRC Handelsbladen staat bekend als dé Nederlandse expert op het gebied van moderne muziek en het muziekleven in Nederland.
Hij schreef meerdere artikelen en boeken en geeft grote regelmaat hij lezingen en gastcolleges met onder andere de relatie tussen muziek en poëzie als thema. Zijn hoorcolleges zijn te beluisteren op cd’s voor Home Academy.

Katharine Dain / sopraan
Katharine Dain studeerde af aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen en het Mannes College of Music in New York. Inmiddels is zij een veelgevraagd solist en kamermusicus en was te horen in diverse opera’s, oratoria en concertseries met vooraanstaande orkesten. Dain staat bekend om het gemak waarmee ze hedendaags repertoire vertolkt en om haar deelname aan experimentele, multidisciplinaire projecten. Als gepassioneerd voorvechter voor het lied en kamermuziek, stond ze aan de wieg van menig ensemble, waarmee ze internationaal optrad.
In 2021 bracht ze samen met pianist Sam Armstrong de cd Regards sur l’infini uit, die een Edison Klassiek won in de categorie beste debuutalbum. Tijdens deze editie van het Internationaal Lied Festival voeren zij dat programma bij ons uit.

Sam Armstrong / piano
Sam Armstrong studeerde piano aan het Royal Northern College of Music in Manchester en aansluitend in New York aan het Mannes College of Music, waar hij de meest prestigieuze prijzen in de wacht sleepte. Ook na zijn opleiding won hij meerdere prijzen en ontving laureaten. Armstrong volgde masterclasses bij onder meer Menahem Pressler, Murray Perahia, Pierre-Laurent Aimard en Roger Vignoles.
Inmiddels is hij een veelgevraagd solist en kamermusicus die geroemd wordt om de uitmuntende kwaliteit van zijn spel. In 2021 bracht hij samen met sopraan Katharine Dain de cd Regards sur l’infini uit, die een Edison Klassiek won in de categorie beste debuutalbum. Tijdens deze editie van het Internationaal Lied Festival voeren zij dat programma bij ons uit.

Francine van der Heijden / sopraan
Francine van der Heijden studeerde zang in Maastricht, Den Haag en Londen. Na het afronden van haar studie werkte zij als solist samen met vooraanstaande dirigenten als Ton Koopman, Jaap van Zweden en Frans Brüggen. Zij heeft verscheidene cd’s op haar naam staan, waaronder Schubert, fern und nah, waarop zij samen met vrienden musiceert in de geest van de Schubertiades. Zij wordt daarbij begeleid op authentieke én moderne instrumenten.
Van der Heijden verdiepte zich in het vocale werk van Mendelssohn en werkte hiervoor o.a. samen met Mendelssohnkenner Prof. John Michael Cooper. Met de Robert-Schumann-Philharmonie verzorgde zij de wereldpremière van Mendelssohns vergeten concertaria Infelice, ah ritorna eta dell’oro.

Dinant Krouwel / musicoloog
Dinant Krouwel studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie liedkunst. Hij is bedrijfsleider van muziekhandel Broekmans & van Poppel in Utrecht en werkt voor hun uitgeverij. Een aantal maal per jaar schrijft hij met grote kennis van zaken over nieuwe uitgaven van bekend en onbekend liedrepertoire in het ledenblad van de Vereniging Vrienden van het Lied. Als editor werkte hij mee aan de nieuwe uitgave van de liederen van Alphons Diepenbrock.
Krouwel begeleidt diverse vocalisten aan de piano en geeft, samen met zangpedagogen, interpretatielessen. Daarnaast houdt hij lezingen op liedgebied.

Claudia Patacca / sopraan
Claudia Patacca studeerde cum laude af aan het conservatorium van Enschede, waarna ze verder studeerde aan het Internationaal Opera Centrum Amsterdam. Al tijdens haar studie maakte zij haar debuut op het concertpodium en bouwde daarna een bloeiende concertpraktijk op. Ze was te horen tijdens diverse festival en in operaproducties en concerten in binnen- en buitenland.
Ook het lied en kamermuziek kunnen rekenen op haar warme belangstelling. Inmiddels heeft zij een aantal cd’s met liedrepertoire op haar naam staan. Patacca verzorgde masterclasses in heel Europa en is op dit moment Patacca verbonden aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle als hoofdvakdocent klassieke zang.

Marien van Nieukerken / piano
Marien van Nieukerken is een veelzijdig pianist die zich heeft gespecialiseerd in het liedrepertoire van de romantiek tot en met hedendaagse composities. Hij bracht tal van nieuwe composities in première en er werden liederen aan hem opgedragen. Als liedbegeleider was hij met gerenommeerde zangers te horen op concertpodia wereldwijd en met hen ook een aantal cd’s op.
Tot 2018 was hij artistiek directeur van de International Student LiedDuo Competition, waarvan hij ook de oprichter was. Behalve als pianist is Van Nieukerken ook actief als coach voor zangers en liedduo’s en als gastdocent van masterclasses liedinterpretatie en -begeleiding in binnen- en buitenland.

Locatie
Grote kerkzaal / Zusterplein 12 / 3703 CB Zeist

X