Contactpersoon Renee ter Braake stelt zich voor

Renee ter Braake 2020_1200x800

Renee ter Braake is inmiddels al ruim een half jaar contactpersoon van de nieuwe regio Arnhem-Wageningen. Na haar opleiding tot pianodocent richtte zij zich al snel op de’achterkant’ van het Nederlandse muziekleven. Ze is nauw betrokken bij Kamermuziek Wageningen en Close-Up classics. We kunnen dus stellen dat het organiseren van recitals bij haar in goede handen is. Renee stelt zich graag ook persoonlijk aan u voor.
 
Mijn naam is Renee ter Braake en ik ben sinds 1 januari 2022 contactpersoon voor de regio Arnhem-Wageningen. Mijn liefde voor het lied is al jong ontstaan: mijn ouders hadden twee midi-platen met daarop Die schöne Müllerin van Schubert, gezongen door Fritz Wunderlich. Die platen heb ik als puber helemaal grijsgedraaid. Tijdens mijn conservatoriumtijd heb ik heel veel blaadjes omgeslagen bij mijn leraar Gérard van Blerk – en daardoor vanzelf heel veel liedzangers horen zingen – van wie Bernard Kruysen mij het meest is bijgebleven. Dat waren echt heel bijzondere concerten. Ook was ik geruime tijd de begeleider van de lessen van Meinard Kraak. Na mijn conservatoriumtijd werkte ik ruim tien jaar voor NPO Radio 4, was ik muziekschooldirecteur en directeur van Festival de Gelderse Muziekzomer. De liefde voor het lied is altijd gebleven, maar werd weer extra aangewakkerd toen ik betrokken raakte bij het IVC en het ISLDC. In ongeveer diezelfde periode – eind jaren ’90 – werd ik bestuurslid van zowel Kamermuziek Wageningen als De Korenwinde in Rhenen waarbij een groot deel van de programmering op mijn bordje terechtkwam. Sindsdien is een liedrecital vaste prik in beide series, lied hoort er gewoon bij!
 
Toen dan ook de vacature van contactpersoon voor de Vrienden van het Lied voorbijkwam, hoefde ik niet lang na te denken. Concerten organiseren is mijn lust en mijn leven, er kunnen er altijd nog wel een paar bij. Eén van de drie concerten die we in de regio Arnhem-Wageningen jaarlijks organiseren is ook onderdeel van de concertserie van De Korenwinde en vindt plaats in Podium De Vlam in Rhenen: een klein voormalig kerkgebouw waar klassieke kamermuziek, maar vooral het lied, prachtig klinkt. Met een maximum van tachtig stoelen is de ruimte perfect voor een liedrecital van de Vrienden van het Lied.
 
Het eerstvolgende concert daar is op 14 januari 2023 en wordt gegeven door bariton Martijn Sanders en pianist Femke de Graaf: Songs my (great)grandparents taught me, een hommage aan de componisten en liedzangers uit het begin van de 20e eeuw, uit de jeugd van de overgrootouders en grootouders van Martijn.
 
U bent van harte welkom!
 
Renee ter Braake
Contactpersoon afdeling Arnhem-Wageningen