Aat Klompenhouwer erelid

Op 15 augustus jongstleden benoemde de algemene ledenvergadering Aat Klompenhouwer tot erelid van de Vrienden van het Lied. Aan het begin van de bijeenkomst gaf penningmeester Frank Bakx het woord aan Dinant Krouwel. Hij sprak een lofrede uit op Aat, waarna het bestuur uiteraard zonder de voorzitter hem voordroeg voor een erelidmaatschap. De aanwezige leden lieten hun instemming blijken met een luid applaus. Aat Klompenhouwer was verrast en ontroerd door dit huldeblijk. De lofrede van Dinant is hieronder te lezen.

Graag wil ik stilstaan bij het feit dat Aat Klompenhouwer twaalf-en-een-half jaar geleden in het bestuur kwam van de Vrienden van het Lied. Hij begon als bestuurslid met de portefeuille marketing en werd ruim een jaar later, in juni 2009, voorzitter. Het werd gauw duidelijk dat dat zijn plek was. Onder het voorzitterschap van Aat is de vereniging sterk opgebloeid. Hiervan profiteren niet alleen de bezoekers van de concerten en de uitvoerende artiesten, maar ook de liedkunst zelf. Door het creëren van een groter podium en meer naamsbekendheid heeft hij zich met succes ingezet voor de bevordering van dit unieke culturele erfgoed.

Aat Klompenhouwer is een verbinder en een netwerker. Hij heeft de luiken van de vereniging opengegooid en weet mensen bij elkaar te brengen. Hierdoor heeft hij succesvolle samenwerkingsprojecten tot stand gebracht met concertzalen als TivoliVredenburg en de Doelen, met diverse conservatoria en met organisaties als het Internationaal Vocalisten Concours, de Schubert Stichting, Stichting 20e Eeuwse Lied, de Mahler Stichting, Stichting Recital en Festival Vocallis.

Door zijn toedoen is het palet van de vereniging aanzienlijk verbreed. Naast de traditionele huisconcerten zijn er grote, landelijke manifestaties geweest, zoals een duettendag in het Artez Conservatorium in Zwolle, het 50-jarig Jubileum van de Vereniging in meerdere zalen in de Doelen in 2011 en de Dagen van het Lied gewijd aan één liedcomponist. Via zijn netwerk heeft Aat ook gezorgd voor de instelling van Vrienden van het Lied-prijzen op het Internationaal Studenten Lied Duo Concours en het Internationaal Vocalisten Concours.

Ondanks zijn gezondheidsproblemen was hij vijf jaar geleden mede-oprichter van het Internationaal Liedfestival Zeist. Onder zijn voorzitterschap is dit festival uitgegroeid tot een van de toonaangevende liedfestivals in Europa. Op zijn initiatief verzorgt de Vrienden van het Lied als vast onderdeel van dit jaarlijkse festival de Dag van het Lied.

Het zal duidelijk zijn, dat Aat Klompenhouwer al jarenlang belangeloos enorm veel werk heeft verzet voor de Vrienden van het Lied en daarmee voor het klassieke lied. Hij is een echte trekker en een onvermoeibare stimulator, die de grote lijnen in de gaten houdt, maar ook oog heeft voor de lokale vrijwilligers. Alle 23 afdelingen heeft hij meermalen bezocht en hielp waar nodig bij de organisatie. Hij is een gedreven voorzitter, zeer betrokken bij de uitvoerende musici en bij de bestuurs- en commissieleden, met een sterke wil en een grootse visie om het lied blijvend onder de aandacht te houden.

X