52 recitals voor de Vrienden van het Lied!

Henriette Feith-Maurice Lammerts van Bueren

Het is altijd een klein beetje een schok als je er bij tijd en wijle aan herinnerd wordt hoe snel de tijd gaat. En hoewel ik natuurlijk een uitzonderlijk jónge auditant was bij de Vrienden van het Lied in 1996 (haha), is het schrikbarend te beseffen dat ik hier dus al 26 jaar solist mag zijn. Dat betekent gemiddeld toch zo’n 52 concerten: zou dat echt?

Het was voor de liedklas van het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, gegeven door Hein Meens en Marien van Nieukerken, dat gelegenheidsduo’s werden gevormd door zang- en pianostudenten. Hier troffen Maurice Lammerts van Bueren en ik elkaar en werden we al snel een vast duo. Een duo dat auditie deed voor de Vrienden van het Lied en nog altijd naar volle tevredenheid samenwerkt. Dat Maurice in de loop van de tijd met vele geweldige zangers eenzelfde verbintenis is aangegaan is voor mij het bewijs dat ik het destijds goed heb gezien!

Het samenstellen van een programma is misschien wel één van de leukste aspecten van het geven van recitals. Snuffelen door stapels muziek, opnames zoeken, of op goed geluk op het oog wat kopen. Zo hebben we door de jaren heen veel oorspronkelijke programma’s gemaakt. Waar, zo van een afstand bezien, een hoop rode draden doorheen liepen. Een voorliefde voor Amerikaanse liederen, vaak in combinatie met Frans repertoire, is daar een mooi voorbeeld van. Ik mag graag denken dat wij wel wat aan de waardering van het Amerikaanse lied hebben gedaan. Misschien waren wij wel de eersten die liederen van Jake Heggie programmeerden, nadat ik in 1998 na een zomercursus in de VS een bundel van zijn liederen had meegenomen. Recitals voor de Vrienden met luitist/ gitarist David van Ooijen of gitarist Izhar Elias boden ook weer de ideale aanleiding om ander repertoire aan te gaan of uit te diepen. Wie wist dat Ravel’s Cinq Mélodies populaires grècques schitterend zijn met gitaar?  Denkend aan al die vele verschillende programma’s is het toch fantastisch dat ik ze ook heb kunnen uítvoeren, meerdere malen, en mij zo een breed repertoire eigen heb kunnen maken.

Dit geldt natuurlijk ook voor de vele Vrienden van het Lied-collega’s. Eén blik op de concertagenda laat de meest uiteenlopende, originele en interessante recitals zien. Wat een rijkdom, deze prachtige musici en hun met zorg samengestelde liedprogramma’s!

In een land waar de reguliere klassieke zalen het lied nog altijd lijken te schuwen zijn de podia van de Vrienden van het Lied eigenlijk onontbeerlijk. Maar die concerten kunnen natuurlijk nooit bestaan zonder een hele grote groep bijzonder gedreven mensen die dit om niet en in hun vrije tijd mogelijk maken. Een fijnmazig netwerk dat al zo lang pal staat voor de liedkunst in Nederland en deze waar dat maar kan bevordert. En dat ervoor heeft gezorgd dat ik al zo lang datgene kan doen waar ik het meest van houd.

Afgelopen juni mochten Sinan Vural, Maurice en ik aantreden voor een uitvoering van
 A Sunny Sunday Songrecital, een van de vrolijkste programma’s die we hebben. Duetten en liederen van Hahn, Ravel, Saint-Saëns, Poulenc, Honegger en dan, hup toch maar weer naar die geweldige Amerikanen: Ives, Barber, Rorem, Bernstein, Bolcom en Irving Berlin. Begin september doken Maurice en ik weer in het thema ‘wereldsteden’, met ons programma Metropolis, voor de jubilerende afdeling Twente. Met de bloedmooie Mélodies de Vénise van Fauré bijvoorbeeld (alle vijf), maar ook het machtige N.Y., van Robert Heppener. En vlak voor het slot – Las Ciudades van Piazolla – toch óók nog een Amerikaan, John Duke, met het ingetogen, beeldschone Central Park at Dusk. Want het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En ook dat mag gewoon, bij de Vrienden van het Lied.

Henriette Feith, sopraan

Op zondag 2 oktober kunt u Henriette Feith en Maurice Lammerts van Bueren beluisteren in de regio Utrechtse Heuvelrug met het programma Metropolis. Bekijk op de agenda >

Met gitarist Izhar Elias geeft zij op zondag 9 oktober een recital in de regio Zeeland. Dan hoort u het programma Polo. Bekijk op de agenda >

X