Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

Tom Sol

Tom Sol (bas-bariton) studeerde bij Cora Canne-Meijer o.a. aan de operaklas van het Amsterdams Conservatorium. Daarna werd hij gecoached door Bernard Diamant en William Johns. Als operazanger leeft hij zich voornamelijk uit in karakterpartijen van barok tot modern bij diverse operahuizen in geheel Europa. Daarnaast treedt Tom Sol internationaal op, in zowel het traditionele als het onorthodoxe concertrepertoire. Een bijzondere plek wordt ingenomen door de Nederlandse vocale muziek, waarmee hij niet alleen als zanger, maar ook als componist en tekstschrijver verbonden is.

Hij werkt regelmatig samen met ensembles voor hedendaagse muziek. In München werd hij door de Biennale uitgenodigd, de rol van de old man te zingen in de wereldpremière van de opera ‘Pnima’ van Chaya Chernowin o.l.v Johannes Kalitzke. In het Holland Festival nam hij op het laatste moment de rol van Tony over in  de televisie-opera ‘Een Ziel van Hout’ van Robert Heppener en voor het Theater in Lübeck zong hij de titelrol in de eerste produktie van Sallinens opera ‘Kullervo’ in Duitsland. In 2010 verleende hij zijn medewerking aan de wereldcreatie van ‘Jacob’s Room’ van de Amerikaanse componist Morton Subotnick. Deze opera werd gecreëerd op het gerenommeerde Festival van Bregenz (Oostenrijk) en werd ook nog in Berlijn en Wenen (2011) hernomen.

Ook in de kamermuziek is Tom Sol geen onbekende, waar programma’s om onbekend ensemblerepertoire van Rossini, en speciale liedprogramma’s rond de dichters Goethe en Eichendorff ook in Duitsland, Polen en Oostenrijk werden gepresenteerd. Met gitarist Martin Kaaij vormt hij al jaren een vast duo, en brengt speciale bewerkingen van het Romantische Liedrepertoire tot klinken. Tom Sol werkte mee aan CD-opnames van opera's van: Händel, Kozeluch, Reichardt, Haydn, Offenbach, Sternefeld, Krenek, Purcell en Schat; liederen van Schubert, Röntgen, de Coninck en Schlegel en oratoria van J.S. Bach, J.C. Bach, Händel, Stamitz, Comitas,Defesch, Eisler en Puccini.

Na vele jaren ervaring aan de Conservatoria van Amsterdam en Arnhem, en het werken met professionele zangers in binnen- en buitenland, is Tom Sol nu als ‘Professor für Gesang’ verbonden aan de “Universität für Musik und Darstellende Kunst” in Graz, Oostenrijk, waar hij tevens initiatiefnemer is van een groot wetenschappelijk onderzoeksprojekt over het thema “ De professionele beoordeling van de zangstem”

Programma's

Des dichters dag

Samen met de gitarist Martin Kaaij zingt Tom Sol liederen van Brahms, Schubert en Wolf.

Heine-programma

In dit programma hoort u de Dichterliebe van Schumann voor zangstem en gitaar en na de pauze liederen van Schubert (uit Schwanengesang) en van Schlegel.

Concerten


Tom Sol

VvhL - KVK-nr. 40445139