Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

Robbert Muuse

De bariton Robbert Muuse studeerde bij Mya Besselink in Maastricht en in de Opernschule van Karlsruhe bij Donald Litaker, en volgde liedstudies bij Konrad Richter (Stuttgart), Hartmut Höll (Mozarteum Salzburg) en Julius Drake (Londen). Hij nam deel aan vele masterclasses bij o.a. Sir Thomas Allen, Barbara Bonney, Robert Holl, Hilde Zadek en Graham Johnson. Verder werd hij gecoacht door Helmuth Kolvenbach, Jard van Nes en Gerald Finley.

Hij won verscheidene prijzen, waaronder de MeesPierson Award 2004 in de serie 'Jonge Nederlanders' van het Concertgebouw in Amsterdam.
Sinds 1994 vormt Robbert Muuse een liedduo met de pianiste Micha van Weers. Samen gaven zij recitals onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, in Stuttgart, Karlsruhe, Salzburg en Parijs. In 2011 verscheen hun lied-cd 'Songs of Quest and Inspiration' met liederen van Cyril Scott en Ralph Vaughan Williams.

Robbert Muuse is een veelgevraagd concertsolist. Als operazanger vertolkte hij tientallen rollen in opera's. Hij werkte als solist met vele orkesten en ensembles, zoals Combattimento Consort Amsterdam, Orkest van het Oosten, Het Gelders Orkest (o.a. Mahler-liederen), Het Brabants Orkest, Limburgs Symfonie Orkest, Ensemble Pierre Robert (Frankrijk), Southbank Sinfonia (Londen), Ives Ensemble; met dirigenten Jan Willem de Vriend, Paul Goodwin, Christoph Poppen, Kynan Johns, Jurjen Hempel, Enrico Delamboye, Jos van Veldhoven en Ed Spanjaard.
Hij was als solist te gast voor optredens in het Amsterdams Concertgebouw, Festival Oude Muziek Utrecht, Festival de Verbier (CH), St Johns Smith Square in Londen, York, Stuttgart, Festspielhaus Karlsruhe, Salzburg en Cité de la Musique in Parijs, Israël, Riga en Miami.Robbert Muuse met pianiste Micha van Weers: Cyrill Scott - A Song of Wine, Op. 46 nr. 3 (uit: Three Songs From The Chinese)
Opname voor VPRO's Vrije Geluiden in het Bimhuis, Amsterdam, mei 2012.


Programma's

Röntgen Rond

In april 2016 verschijnt de nieuwe CD Alle Lust will Ewigkeit met liederen van Julius Röntgen (de eerste volledige liederen-opname van Röntgen), uitgevoerd door Robbert Muuse en Micha van Weers. In dit recital wordt een selectie hieruit gepresenteerd.
De componist Julius Röntgen, was jarenlang liedbegeleider van de beroemde bariton Johannes Messchaert. Hun liedrecitals door heel Europa waren legendarisch. Via Clara Schumann werd Röntgen geïnspireerd door de liederen van Robert Schumann, en raakte hij bevriend met Johannes Brahms. De liederen van Röntgen (veelal uitsluitend in manuscript te vinden) zijn grotendeels onaangeroerd blijven liggen. Zijn liederen bevatten romantische spannende lyriek, impressionistische lichtheid en vroegmodernistisch klankgegeven humor.
Lees hier meer over dit programma

Songs of the Clown

Een programma met componisten van joodse komaf, die hun land moesten ontvluchten voor het Nazi-regime. Onder meer worden liederen vertolkt van de Duitse James Simon, die Robbert Muuse in Nederland ontdekte. Deze leerling van Max Bruch vond in 1933 zijn toevlucht via Zürich in Amsterdam, waar hij in 1944 werd opgepakt en gedeporteerd naar Terezín. Hier waren enkele Tsjechische componisten met internationale roem geïnterneerd, onder wie Pavel Haas. Vier maanden voor hij werd vermoord voerde hij samen met de befaamde bas Karel Berman zijn 4 liederen op Chinese teksten uit. Hans Krása en Viktor Ullmann hadden een grote invloed op de muzikale activiteiten in Terezín. Castelnuovo-Tedesco en Korngold bereikten Amerika en konden succesvol werkzaam zijn in Hollywood. De Oostenrijkse Hans Gál vluchtte naar Engeland. Onder het Nazi-bewind gold de muziek van al deze componisten als verboden werken. Hun liederen bevatten de typische mélange van stijlen uit de eerste helft van de 20e-eeuw: Laatromantiek, Avantgarde, impressionisme/expressionisme, chanson, jazz-invloeden...
Lees hier meer over dit programma

On an Overgrown Path

Schumanns Liederen op gedichten van Justinus Kerner opus 35 en de pianocyclus van Leoš Janáček Op een Overwoekerd Pad (1e boek) volgen in dit concert dezelfde weg. Janáčeks pianocyclus is gebaseerd op het besef dat er niets van het verleden overblijft dan herinneringen. Schumann werd zeer aangetrokken door de gedichten van Justinus Kerner, diens neiging naar het duistere en het niet-uitgesprokene. Afscheid, vertwijfeling, vlucht in de natuur vormen de rode draad door de liederen.
In dit programma geven de liederen en de pianowerken reflecties op elkaar, waardoor een spannende dialoog ontstaat: Schumanns liederen worden overwoekerd door de onuitsprekelijke herinneringen in de pianomuziek van Janáček.
Lees hier meer over dit programma

Winterreise – Franz Schubert

Het verhaal van Winterreise lijkt heel simpel. Een jongeman wordt afgewezen en gaat daarop op reis, waarin de gedichten zijn reis beschrijven. In het laatste gedicht ontmoet de jongeman Der Leierman, de speelman met de lier, wat een verpersoonlijking van de dood is.
Maar zijn deze gedichten wel zo simpel; gaat het wel slechts over een vertwijfelde, rusteloze en afgewezen minnaar/wandelaar die wegkwijnt in zijn zelfgekozen isolement? De dichter Müller was bekend om zijn sociaal kritische gedichten en een meester in het uiten van indirecte kritiek. De liederencyclus is niet geheel vrij van politiek-maatschappelijke kritiek.
Lees hier meer over dit programma

Die schöne Müllerin – Franz Schubert

De liedcyclus Die schöne Müllerin is gebaseerd op gedichten van Wilhelm Müller uit diens in 1821 verschenen 77 nachgelassenen Gedichten aus den Papieren eines reisenden Waldhornisten. Een jonge molenaarsknecht is op Wanderschaft. Hij volgt de loop van een beek, die hem naar een molen voert. Daar wordt hij verliefd op de dochter van zijn nieuwe meester, maar pogingen tot een liefdesrelatie met het mooie en onbereikbare molenaarsmeisje mislukken. Uit vertwijfeling hierover verdrinkt de ongelukzalige molenaar zich in de beek. De beek is zelf ook een figurant in de liedcyclus is geworden: hij wordt door de molenaar rechtstreeks aangesproken; ze zingen samen, en de beek zingt tot besluit een weemoedig slaap- en sterflied.
Lees hier meer over dit programma


Concerten


Robbert Muusefoto Merlijn Doormernik
Robbert Muuse en Micha van WeersWebsite
» www.robbertmuuse.comVvhL - KVK-nr. 40445139