Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

Leonore van Sloten

Het lied is een grote liefde van mezzosopraan Leonore van Sloten. Met pianiste Mignon Gotzsch trad ze in 2008 toe tot het solistenbestand van onze vereniging. Ook barokmuziek heeft haar interesse. Als Huygens Duo verzorgt ze concerten rondom het Nederlandse 17e-eeuwse luitlied, aanvankelijk samen met de luitist/theorbist Arjen Verhage, nu met luitist en musicoloog Willem Mook. Leonore van Sloten studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Udo Reinemann en Pierre Mak. Na haar studie werd ze gecoached door Marieke Steenhoek en Marion van den Akker. Leonore volgde masterclasses van diverse vooraanstaande zangers en begeleiders.

Programma's

Door het geweld van zijn verlangen

Matthijs Vermeulen was een zeer gedreven componist die zich zijn hele leven lang ten doel gesteld heeft met zijn muziek geluksgevoelens op te roepen, de toehoorders te bezielen en tot hogere gedachten aan te sporen. Daarnaast was hij een groot schrijver die ook met woorden de wereld probeerde te verbeteren. In dit programma laten we een aantal prachtige liederen horen van Matthijs Vermeulen, zoals het aan de Eerste Wereldoorlog gerelateerde Les filles du roi d’Espagne, de ode aan zijn geliefde Le balcon en het laatste lied dat Vermeulen componeerde, Hymne van de cyclus Trois chants d’amour. Van Vermeulens mentor Alphons Diepenbrock klinken Meinacht en de Baudelaire-liederen Recueillement en Les chats. Aan de hand van citaten uit zijn vele geschreven recensies en uit zijn ontroerende brieven komen we in contact met personen uit zijn nabije omgeving, zoals zijn vrouw Thea, een dochter van Diepenbrock. Ook door Vermeulen bewonderde componisten komen aan bod, zoals Debussy, Mahler, Schönberg en Rudolf Escher. Maar bovenal maken we kennis met Vermeulen zelf, een bijzondere man die door passie en idealisme werd gedreven en die ten onrechte in de vergetelheid is geraakt.

Dopper & Friends

De componist en dirigent Cornelis Dopper was aan het begin van de 20e eeuw een leidende figuur in het Amsterdamse muziekleven en onderhield vriendschappelijke contacten met bekende tijdgenoten. Dit programma biedt een boeiend tijdsbeeld van het toenmalige, bruisende muziekleven in Amsterdam. U hoort liederen van Dopper, Mahler, Diepenbrock, Debussy, Ravel, Berg en Strauss.

Wondere Werelden

Dit concert neemt u mee op een reis langs wondere werelden: over Scandinavische weides, langs een broeierig en gepassioneerd Spanje, door het land van de saters en nimfen naar een wereld door dieren bezien. Tot de avond valt en de wereld gaat slapen...  Dan komen de dromen met hun heel eigen wereld in beeld. Met liederen van Grieg, Debussy, Ravel, Granados, Barber en Berg.             

L'Âme Tzigane

Vuur en passie, verlangens en liefdespijn… de wereld van de zigeuner staat symbool voor een gepassioneerde levensstijl en een avontuurlijk leven. De cultuur van de zigeuners heeft vele componisten geïnspireerd, zoals Brahms en Dvořák en dit heeft tot prachtige muziek geleid. In dit programma gaan we met zigeuners mee op reis. We beginnen ons avontuur in het oosten van Europa, we reizen mee met Mignon en de circusartiesten en belanden via het landelijke leven in Auvergne uiteindelijk in het zwoele zuiden van Spanje. Een programma dat iedereen in vuur en vlam doet staan. Naast genoemde componisten hoort u Tsjaikovsky, Canteloube, de Falla en Granados.

De Ster van Huygens

In dit programma vertelt het Huygens Duo het liefdes-verhaal tussen Constantijn Huygens (1596-1687) en zijn 'Sterre', Suzanna van Baerle (1599-1637). Huygens was als diplomaat en secretaris van de stadhouder een goeie vangst voor een erudiete dame als Suzanna. Zij liet zich echter moeilijk schaken. Maar het aanhouden van Constantijns avances leidde uiteindelijk tot een huwelijk in bijzondere gelijkwaardigheid, wederzijds respect en gezamenlijk geluk. Toen Suzanna op jonge leeftijd overleed betekende dat dan ook een immens persoonlijk verdriet voor Constantijn. Hij zou zijn Sterre vele jaren overleven maar nooit hertrouwen. Aan de hand van brieven, gedichten en aria’s van Constantijn Huygens en componisten die hem hebben beïnvloed, zoals Michel Lambert en Nicholas Lanier, voert het Huygens Duo u langs dit intense liefdesverhaal. Tevens zult u ervaren welke prachtige muziek deze Nederlandse uomo universalis ons heeft nagelaten.

Minnezuchjens en klagende Maeghden, 17de-eeuwse liefdesliederen

Aan de hand van de internationale muzikale context geeft het Huygens Duo in dit programma een prachtig beeld van de achtergronden van de liedcultuur in de Nederlanden. Het gecompliceerde liefdesleven van diverse 17de-eeuwse klagende Maeghden en hun vrijers zal daarbij de revue passeren. Maar natuurlijk speelt ook Constantijn Huygens in dit programma een speciale rol: door middel van liederen en gedichten van zijn hand zullen we meer te weten komen over zijn persoonlijke liefdesleven. U hoort liederen, gedichten en solowerk voor luit of theorbe van o.a.: Hubert Waelrant, Pieter Cornelisz. Hooft, Jacob Cats, Gesina ter Borch, Antoine Boesset, Michel Lambert, John Dowland, Giuglio Caccini, Constantijn Huygens.

Concerten

VvhL - KVK-nr. 40445139