Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

Ellen Valkenburg

Ellen Valkenburg rondde in 2008 haar studie Docent Muziek af aan het conservatorium van Tilburg en werd vervolgens toegelaten tot de opleiding Zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar zij in mei 2012 haar bachelor behaalde met onderscheiding voor authenticiteit in de keuze en uitvoering van het programma. In juni 2014 sloot zij haar masterstudie zang af bij Maria Acda en Sasja Hunnego aan ditzelfde conservatorium.

In 2011 heeft Ellen deelgenomen aan de mastercursus Poetry and Performance of the German Lied, georganiseerd door het Franz-Schubert-institut in Baden bei Wien. Daar volgde ze masterclasses bij onder anderen Elly Ameling, Roger Vignoles, Irwin Gage, Rudolf Jansen, Robert Holl en Barbara Bonney. Ook volgde zij lessen en masterclasses bij Henk Neven, Phyllis Ferwerda, Elsina Jansen, Margreet Honig en Meinard Kraak. In maart 2012 kreeg Ellen vanuit het Prins Bernhard Cultuurfonds het Margit Widlund Stipendium toegekend. Dit stipendium, door schrijfster Anna Enquist en haar man ingesteld ter nagedachtenis aan hun overleden dochter, is bestemd voor jonge zangeressen met een bijzondere podiumpresentatie.

Ellen vormt een duo met pianiste Andrea Vasi. Samen verzorgden zij concerten voor o.a. het Grachtenfestival, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Opium en Earbites op Radio 4, de NJO Muziekzomer en het televisieprogramma Vrije geluiden. In 2011 wonnen zij het Musico-liedconcours en in het najaar van 2013 werden zij toegelaten tot het solistenbestand van de vereniging Vrienden van het Lied. In september 2014 wonnen zij de Prijs van de Vrienden van het IVC in de finale van het Internationaal Vocalisten Concours te ’s-Hertogenbosch en recentelijk wonnen zij de tweede prijs tijdens de International Liedduo Competition 2015 te Enschede.

In april 2014 zong Ellen als soliste in Ein Sommernachtstraum (Mendelssohn) met het Residentie Orkest o.l.v. Jan Willem de Vriend. Ook maakt zij deel uit van het ensemble CoCo Collectief, bestaande uit vijf sopranen en pianist Maurice Lammerts van Bueren. Met dit ensemble zong zij in o.a. Opium op Radio 4 en het Concertgebouw. In het najaar van 2015 zal Ellen de rol van Barbarina zingen in een productie van de Nederlandse Reisopera.

Les Apaches

De titel van dit programma was de naam van een groep kunstenaars in Parijs aan het begin van de 20ste eeuw, bestaande uit schilders, schrijvers, componisten en musici. In dit recital klinken liederen uit een korte periode, maar de verscheidenheid is groot met componisten als Delage, de Falla, Ravel, Sévérac en Strawinsky. Ellen Valkenburg brengt dit concert met de pianist Maurice Lammerts van Bueren. Lees hier het volledige programma met een korte toelichting.

Von fremden Ländern und Menschen

In dit programma wordt gereisd naar mysterieuze oorden, dichtbij en ver weg. Na de opening met het bekende pianostuk van Robert Schumann met deze titel volgen zijn Mignon-liederen. Het einde wordt gevormd door drie Franstalige cycli: Cinq Mélodies Populaires Grecques en Shéhérazade van Ravel en de Mélodies Passagères van Barber. Daarvoor klinken nog liederen van Enescu, Orthel en Duparc. In dit programma wordt Ellen Valkenburg begeleid door de pianist Maurice Lammerts van Bueren. Lees hier het volledige programma met een korte toelichting.

Programma I

Het solistenduo Valkenburg en Vasi hebben een breed georiënteerd programma samengesteld. Hoofdbestanddelen van dit recital zijn de Mädchenblumen van Richard Strauss, Hermit Songs van Samuel Barber en Sept chansons de Clément Marot van George Enescu. Hieromheen zijn liederen geprogrammeerd van Franz Schubert, Henriëtte Bosmans, Jake Heggie en de Roemeense componist Tiberiu Brediceanu.

Programma II

Ook het tweede programma met pianiste Andrea Vasi is zeer veelzijdig. Voor de pauze de beide Suleika-liederen van Schubert, Ariettes Oubliées van Debussy en van Britten de cyclus Fish in the unruffled lakes. Na de pauze twee liederen van Wim Aerts op gedichten van Jean Pierre Rawie, een selectie uit het Italienisches Liederbuch van Wolf en de Siete Canciones Populares Espanolas van Manuel de Falla.

N.B.: De Programma's I en II kunnen voorlopig niet geboekt worden, omdat pianiste Andrea Vasi voor een langere tijd in het buitenland verblijft.

Concerten

Ellen Valkenburg

 

Website
www.ellenvalkenburg.com

VvhL - KVK-nr. 40445139