Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Concert winnaars ISLDC-VvhL-prijs

Het was dringen op de parkeerplaats bij De Ticheler, de gastvrije locatie van Annette Ovink in Twente. Veel leden waren afgekomen op het recital, dat gegeven werd door de winnaars van de VvhL-prijs van het Internationale Studenten Lied Duo Concours 2015: Claire Lees (sopraan) en Lies Braakman (piano). Het veelzijdige programma, de expressieve uitvoering en de mooie concertruimte zorgden voor een geweldige middag.

De uitvoerende musici gaven afwisselend een toelichting op het programma. De Nederlandse pianiste Lies Braakman deed dat in het Nederlands en de Engelse sopraan Claire Lees in een vlot en vrolijk Engels. Beiden communiceerden goed met het publiek, ook tijdens het musiceren. Met een mooie selectie van Mendelssohn-liederen openden ze het programma. Het was een aangenaam weerzien na de Mendelssohn-Dag van 8 november.

Zonder problemen schakelden ze daarna over naar de eerste serie van de FĂȘtes Galantes van Debussy. Ze zetten een prachtige sfeer neer met de heldere sopraan en de klankvolle pianopartij. Met vijf liederen van Richard Strauss kon Claire Lees nog verder uitpakken. Door de goede akoestiek hoefde zij zich niet in te houden. Ondanks de grote dynamische verschillen bleef alles goed zuiver en dat is niet vanzelfsprekend. In het laatste lied voor de pauze, het derde Petrarca-sonnet van Liszt, kon Lies Braakman zich uitleven.

Na de pauze voerden zij enkele liederen uit van Rebecca Clarke en Lili Boulanger. Hun composities worden niet vaak uitgevoerd en meestal alleen op programma's gewijd aan vrouwelijke componisten. De dramatische muziek van Clarke en de Debussyaanse Maeterlinck-liederen van Boulanger werden overtuigend neergezet. Hierna volgde de bekende cyclus I hate music! van Leonard Bernstein. Hierin lieten zangeres en pianiste hun humoristische kant zien. Met een prachtige timing en gevoel voor theater pakten ze het publiek in. Ze sloten het recital af met een aangrijpende uitvoering van The Ash Grove van Britten. Na een staande ovatie zongen ze dit nogmaals als toegift.

In haar dankwoord stimuleerde Annette Ovink terecht Claire Lees en Lies Braakman om mee te doen aan de audities voor de VvhL, zodat nog meer leden zouden kunnen genieten van hun kwaliteiten. Een extra compliment is op zijn plaats voor het goede samenspel. Het publiek kon genieten van een echt duo. Zij toonden zich ware winnaars van de VvhL-prijs bij het Internationale Studenten Lied Duo Concours.

Dinant Krouwel
secretaris Vrienden van het Lied

De Ticheler (Twente)

Claire Lees
sopraan

Lies Braakman
piano

concert in Alkmaar
op 24 januari

VvhL - KVK-nr. 40445139