Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

Terugblik: 'Tussen Moskou en New York' in Gouda

Bij het concert in Gouda op zondag 2 oktober zat alles mee: het weer, de mooie locatie, de fijne gastvrouw en gastheer en de geweldige solisten. Hans Pieter Herman en Maurice Lammerts van Bueren verzorgden het concert onder de noemer Tussen Moskou en New York. Contactpersoon van de regio, Gerry Volker-de Visser brengt verslag uit.


Voor de pauze zong Hans Pieter Herman Russische liederen van Rachmaninov en Tsjaikovski. Als iemand zou zeggen dat hij een Rus was, zou je het zo geloven. Want wat een uitspraak! Ook bracht het duo voor de pauze de Vier ernste Gesänge van Brahms. Die liederen worden minder vaak uitgevoerd, maar wat zijn ze prachtig vooral als ze zo mooi gezongen worden als Hans Pieter Herman dat deed. Bij de tekst Alle die Unrecht leiden unter der Sonne moest ik steeds denken aan mijn cursisten uit Afghanistan en Irak. Van sommigen is de halve familie uitgemoord, het huis gebombardeerd, enzovoort. Wat een wereld! Dat is dus altijd al zo geweest.


Het derde lied, O Tod , wie bitter bist du, werd wondermooi gezongen. De pianobegeleiding van Maurice Lammerts van Bueren was al net zo prachtig. Iedereen was het er in de pauze over eens dat de leden die af moesten zeggen, heel wat gemist hebben.


De liederen van Ropartz waren werkelijk voor velen een verrassing. Het is leuk om onbekender werk te horen. Vooral het lied Pourquoi vois-je pâlir la rose parfumeé? was heel mooi. Vervolgens liet Hans Pieter Herman zien dat hij ook geweldig kan toneel spelen op de liederen Black Jack en George van Bolcom. De liederen Snake Lake en Men with Small Heads werden ook grappig gebracht.


Dank zij de toelichting op Samuel Barbers lied Solitary Hotel, voorzien van tekst uit de Ulyssis van James Joyce, is mij nu duidelijk wat er wordt bedoeld in het lied. Maar: Wat stond er nu eigenlijk op dat briefpapier waar het lied mee eindigde?


Na afloop waren de complimenten niet van de lucht. Voor de solisten en de gastvrouw en niet te vergeten voor Frits, de man van Ria van Santen, die zeer goed de weg weet in de keuken. We hebben heerlijk wat gedronken en na gepraat in de tuin. Met een klein gezelschap hebben we nog tot 9 uur in de tuin gegeten en dat in oktober!


Het concertprogramma vond ik zo prachtig dat ik het op 22 oktober bij de regio Doorn voor een derde keer ga beluisteren (als ik er nog bij kan). De solisten hebben hun fles wijn wel verdiend. Ook was er een bloemetje voor de jarige vrouw van Maurice Lammerts van Bueren en voor de oude moeder van Liesbeth Reijerkerk. Zij is al zeer bejaard (92 jaar?), maar ze was ondanks een gebroken arm toch van de partij.


Hopelijk tot ziens bij de audities op 5 november en zeker bij het jubileumfeest op 12 november.


Gerry Volker-de Visser
contactpersoon regio Rotterdam
oktober 2011


Bariton Hans Pieter Herman en pianist Maurice Lammerts van Bueren

'Tussen Moskou en New York'
zondag 2 oktober 2011
t.h.v. Ria van Santen
Gouda

VvhL - KVK-nr. 40445139