Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

Terugblik: Die schöne Müllerin in Haren

In Haren brachten Robbert Muuse en zijn begeleider Micha van Weers voor de afdeling Groningen de prachtige cyclus Die schöne Müllerin ten gehore. Twee leden uit de regio Utrecht trokken op 8 februari daarvoor naar het verre noorden. Een van hen schreef een persoonlijk verslag.

Na enige aarzeling moet ik toch toegeven dat ik Die schöne Müllerin van Franz Schubert, op gedichten van Wilhelm Müller, wel de mooiste liederncyclus vind. Moeilijke keuze, want de Winterreise van Schubert en Frauenliebe und -Leben van Robert Schumann strijden wat mij betreft om die eerste plaats en Die Kindertotenlieder van Mahler, ...tja er is ook zoveel moois.

Eerst gingen we naar het Drents museum in Assen om de tentoonstelling van de Fabergé-eieren te bekijken en natuurlijk de speciale tentoonstelling, gewijd aan Malevitsj. Leuk om te zien net als de rest van de collectie. Er was veel belangstelling van het publiek.

Vervolgens verder met de stoptrein naar Haren, een mooi dorp. We werden bijzonder hartelijk ontvangen door de contactpersoon van de afdeling Groningen, Riekje Bakker. Het wordt altijd op prijs gesteld, wanneer je de moeite neemt om in een andere regio te gaan luisteren. Er was grote belangstelling van de leden; er moesten nog stoelen bijgeplaatst worden. Ik schatte de opkomst op zo'n 40-45 bezoekers. Fijn voor de organisatie en voor de optredende musici.

Riekje Bakker gaf een bijzonder interessante inleiding over het ontstaan van de cyclus. De dichter Müller behoorde tot een licht subversief gezelschap, dat op ironische wijze de toenmalige kunst bezag en daar actief mee aan de gang ging. Aan de hand van de vaak suikerzoete schilderijen en tekeningen van die tijd ging men toneelstukjes opvoeren en Müller ging ook gedichten schrijven. Robbert Muuse gaf aan dat er mogelijk ook een politiek getinte boodschap in de tekst zat. Ik had altijd begrepen dat de gedichten van Müller als lichtelijk over-romantisch werden beschouwd; enige ironie heb ik er zelf nooit in kunnen ontdekken. De muziek van Schubert echter heeft naar mijn mening iedere exegese overbodig gemaakt; het geheel is gewoon een meesterwerk en zonder die muziek zouden zeer weinig mensen nog van Wilhelm Müller hebben gehoord.

Robbert Muuse en Micha van Weers brachten het prachtig; ademloos heb ik zitten luisteren en ik was niet de enige. Het publiek was muisstil en genoot. De heerlijke uitvoering werd met hartelijk applaus gewaardeerd, zowel na de eerste elf liederen voor de pauze als na afloop. Gelukkig werd het laatste, zo diep treurige lied Gute Nacht niet direct kapot geapplaudiseerd. Ik was geroerd.
Zelfs hier in deze intieme ambiance ging men over tot de tegenwoordig obligate staande ovatie; het hoort er kennelijk bij. Ik heb genoten en was gelukkig na afloop van het concert in de gelegenheid om Robbert daarvoor te kunnen bedanken. Nog naknorrend van genoegen treinden we weer terug naar Bilthoven. Het was een lange dag vol cultuur; we hebben genoten!

Ferry van Elven
lid afdeling Utrecht


Emmalaan, Haren

8 februari 2015
Die schöne Müllerin
met Robbert Muuse en Micha van Weers

VvhL - KVK-nr. 40445139