Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

Terugblik: Hermán Mostert en Vasheruk
versus de 4 Mijl

'Franse elegantie versus Russisch drama' was de intrigerende titel van het liedprogramma dat Daniël Hermán Mostert en Sofia Vasheruk zondag 9 oktober in Haren uitvoerden. Contactpersoon van regio Groningen, Riekje Bakker-Bloembergen, brengt verslag uit.

"Met ruim dertig leden zat de kamer van onze gastvrouw Ynskje Penning weer vol met liefhebbers van het lied. En dat ondanks het mooie herfstweer en festiviteiten op allerlei gebied om en nabij Groningen, zoals de 4 Mijl-hardloopwedstrijd. Ik las de interviews met deze solisten uit de eerste Liedvriend van 2011 nog eens door en zag dat ze inderdaad "lekker gegrasduind" hadden en favoriete componisten mooi hadden ingepast!

De tegenstelling in het thema van hun programma gaf mij aanleiding om wat dieper in de achtergronden van de componisten en dichters te duiken en daarmee dwarsverbanden te leggen, en dan blijkt plotseling hoeveel kanten er aan zon programma zitten. De ene dichter heeft de andere componist weer enorm beïnvloed et cetera.

De voor mij onbekende componist Aleksandr Dargomyzjski bijvoorbeeld was de grote inspirator en de artistieke gids voor de bekende Russische Grote Vijf, waaronder Moessorgski. Deze laatste zag in Dargomyzjski de echte vader van het realisme in de muziek. Het maakt mij dan nieuwsgierig hoe het lied Titulamij Sovjetnik ('De titulair raadsheer') zal klinken. Want Moessorgski wilde de waarheid: "Ik wil klank die de woorden op directe manier tot klinken brengt."

We hebben heel wat drama en elegantie gehoord in dit afwisselende programma, Franse liederen van Chausson, Fauré, Poulenc en Russische van Tsjaikovski, Rachmaninov en de beide hierboven genoemde componisten.

Het was een genot om de Chansons Gaillardes van Poulenc weer eens te horen, gewoon puur mooi gezongen, zonder opgelegde dubbelzinnigheid. Volgens mij heeft Poulenc het zo bedoeld. Dit duo heeft ons een prachtige zondagmiddag bezorgd!

De programmaboekjes waren gemaakt door Kees Buiter. Voor ieder concert maakt hij een prachtig boekje op Liedvriend-formaat. Dat is reuze handig: je kunt het zo laten aanschuiven in de reeks op je boekenplank."

Riekje Bakker-Bloembergen
contactpersoon regio Groningen
oktober 2011


Reacties uit het publiek

Tot slot een paar reacties van enthousiaste leden tijdens het gezellige napraten met een hapje en een drankje, waar ook de solisten nog een hele poos van de partij waren.

"Wat een uitstraling heeft die zanger! Hij kan echt iets verbeelden. Mooie stem die het ook in de opera goed zal doen. Sofia heeft prachtig begeleid. Het is zo hoorbaar dat ze zo goed op elkaar zijn ingespeeld. Fijn om naar ze te luisteren en te kijken."
Anneke Knoppert

"Mooie keuze van liederen, ook minder bekende. Heel goed begeleid door Sofia. Ze zingt mee, ik zag het aan haar mond, ze vormde de woorden mee! Daniël had een goede balans tussen zingen en voldoende acteren. Bijzonder!"
Wim Mook

"Wat een voorrecht om dit allemaal mee te maken, lang leve de Vrienden van het Lied."
Audrey Doeglas


Daniël Hermán Mostert en Sofia Vasheruk
Haren, 9 oktober 2011


VvhL - KVK-nr. 40445139