Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

Friese afdeling 30 jaar

De Friese afdeling van de vereniging Vrienden van het Lied bestaat dertig jaar. De contactpersonen Yolande Couweleers en Heleen van der Vlerk organiseren daarom een liedprogramma in de stijlvolle ambiance van de Oranjezaal van het stadhuis van Leeuwarden. Ze hebben sopraan Caroline Stam en bariton Matthijs Mesdag uitgenodigd met hun liedprogramma 'Holland-Amerika' waarin liederen uit Amerika en Nederland klinken. Zij worden op piano begeleid door Maarten Hillenius. Het concert vindt plaats op zondag 6 november en begint om drie uur.


"Wij zijn bijzonder blij dat de Gemeente Leeuwarden de luisterrijke Oranjezaal van het stadhuis ter beschikking stelt om het 30-jarig jubileum van de de afdeling Friesland te vieren. De Friese afdeling is ooit in Leeuwarden begonnen, dus vonden wij dat het jubileumconcert ook weer in de provinciehoofdstad moest plaatsvinden.


We hebben hoog ingezet en gewoonweg voor de mooiste locatie van de stad gekozen! Prachtige geschilderde portretten van de vorsten van Nederland omringen het publiek tijdens het concert. Leeuwarden is namelijk een historierijke stad. Zo ligt tegenover het stadhuis het voormalige paleis van koningin Juliana, het Stadhouderlijk Hof dat tegenwoordig een hotel herbergt. We verwachten voor dit concert verenigingsleden uit het hele land. De opgaven stromen al gestadig aan binnen."


Yolande Couweleers (links) en Heleen van der Vlerk, contactpersonen voor de regio FrieslandYolande Couweleers over hoe dit concert tot stand is gekomen: "Het is nu een jaar geleden dat we met het organiseren ervan begonnen. Het is eigenlijk heel bijzonder tot stand gekomen. Heleen van der Vlerk en ik hebben meegedaan aan het 4 mei-project van het Leeuwarder Kamerkoor en bij de uitvoering daarvan dit jaar in Leeuwarden zat de burgemeester vooraan in het publiek. Na afloop kwamen we in gesprek met elkaar en heb ik hem gevraagd of we het jubileum van onze vereniging in het stadhuis mochten vieren. Hij vond het een mooi idee en zegde meteen toe. Heleen en ik houden ons nu nog bezig met de verdere organisatie om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen met ons dit jubileum vieren."


Holland-Amerika

Het programma Holland-Amerika is een recital met liederen van 20e-eeuwse componisten uit Nederland en Amerika. Sopraan Caroline Stam zingt liederen van Orthel, De Klerk, Schuurman, Schouwman, Broekman en Hengeveld en vervolgt met Copland en Rorem. Na de pauze begint bariton Matthijs Mesdag in Amerika met de Hermit Songs van Barber en komt weer terug in Nederland met liederen van Rudolf Escher (neef van de Leeuwarder grafisch kunstenaar M.C. Escher) en van de oprichter van het Fries Kamer Orkest: Jan Masséus.


Korte biografieën

Sopraan Caroline Stam en bariton Matthijs Mesdag studeerden beiden zang bij Margreet Honig aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Sinds 1994 verzorgen zij regelmatig liedrecitals voor de Vrienden van het Lied.


Caroline Stam concerteerde in vele Europese landen en treedt op met blokfluitensemble Brisk en het Egidiuskwartet. Zij is op vele cd's te beluisteren, werkte met onder anderen Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Robert King. In 2011 zong zij de Nederlandse première van het Requiem van Iver Kleive.


Matthijs Mesdag heeft een veelzijdige carrière als oratorium- en operazanger die hem bracht naar Duitsland, België, Frankrijk, Finland en Japan. Tot de operarollen die hij uitvoerde behoren diverse wereld- of Nederlandse premières. Sinds 2001 heeft hij een eigen ensemble: Musica fino all alba. Als ensemblezanger en solist maakt hij deel uit van het Amsterdam Baroque Choir van Ton Koopman.


Maarten Hillenius gaf concerten in vele landen, maar specialiseerde zich van meet af aan in liedbegeleiding. Zo begeleidt hij regelmatig bij het internationaal operacentrum in Amsterdam en de Nederlandse Opera. Voorts is hij verbonden als pianist aan de zangafdeling van het Rotterdams Conservatorium.


zondag 6 november 2011
Caroline Stam, Matthijs Mesdag, Maarten Hillenius
Stadhuis Leeuwarden
Hofplein 38 Leeuwarden
aanvang 15.00 uur


Programma
» hier downloaden (pdf)


Entree
€ 15 / gratis (leden VvhL)
incl. hapje/drankje in de pauze


Opgave
Vrienden van het Lied - regio Friesland
Yolande Couweleers
tel. 058-2991822
yolben@yahoo.com


VvhL - KVK-nr. 40445139