Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

Gouden jubileumconcert in Son

Feestelijker kon het niet!

Al 50 jaar organiseert Frits Heemskerk, tot haar overlijden in 1996 met zijn vrouw Hanneke Laméris, als gastheer en contactpersoon de VvhL-concerten voor afdeling Eindhoven. Dat werd 8 maart passend gevierd met een recital door schoonzoon Martijn Sanders (bas-bariton) en Femke de Graaf (piano).

Liedvrienden en familie werden getrakteerd op een recital met liederen van weleer onder de titel Songs my (great)grandparents taught me. Op het programma prijkte een studiofoto van Martijns overgrootouders met hun drie dochters, met pathefoon en potpalmen op piëdestals en bloemen aan hun voeten: dat bracht ons al meteen in de juiste sfeer voor liederen van componisten die rond de vorige eeuwwisseling nog leefden.

Als eerste van drie liederen van Brahms klonk Wie bist du, meine Königin werkelijk ‘wonnevoll’, en na Mainacht riep iemand zelfs spontaan 'mooi!'. Dat kon echt van alle liederen worden gezegd, er volgden later meer ‘open doekjes’. Zo klonken de drie liederen van Richard Strauss (waaronder Die Nacht) ook bijzonder expressief.
Zoals Martijn vertelde was het destijds heel normaal in een liedrecital werken van Nederlandse componisten (en tekstdichters) op te nemen. De keuze van het duo viel zeer in de smaak, en niet alleen als aha-Erlebnis voor de oudere luisteraars: Jonge liefde van Gottfried Mann (tekst Marie Boddaert), Ghasel van Henri Zagwijn (Hélène Swarth), Zij slaapt van Catharina van Rennes (J.N. van Hall) en tot slot als klapstuk voor de pauze O jubel mijn hart van Kor Kuiler (Else van Brabant).

Dat was een mooie opmaat voor de woorden (en bloemen) van hulde die Frits ten deel vielen van de kant van voorzitter Aat Klompenhouwer, waarin hij ook dochter Annelieke betrok, die Frits de laatste jaren als mede-contactpersoon ondersteunt. Namens de afdeling gaf een van de leden in warme woorden uiting aan zijn grote waardering voor hen, gevolgd door een staande ovatie voor Frits én zijn familie.

Als eerbetoon aan Hanneke begon het tweede deel met drie liederen van Quilter, een bekende van haar moeder, zangeres Henny Laméris-van Spanje. Met drie aria-achtige liederen van Stanislao Gastaldon en Paolo Tosti herleefde de tijd van de grammofoonplaten van Enrico Caruso: heel grappig qua tekst en lyrisch qua zang. Daar deed het duo bovendien nog een schepje bovenop met Richard Taubers Heut’ hab’ ich Premiere bei einer schönen Frau... Iets van ‘beat’ kwam er bij Martijns grootouders niet in, dus klonk als slotlied By Strauss van Gershwin met die heerlijke regel: So I say to ha-cha-cha Heraus! Just give me an oom-pah-pah by Strauss!. Na weer een staande ovatie, nu voor de solisten, volgde als toegift een lied dat Martijn bij zijn oma op de radio had gehoord in het programma ‘Raad een lied of niet’: Het meisje met den blauwen hoed van Willy Derby.

Een mooie afsluiting van een uniek en prachtig uitgevoerd concert, waarbij Frits, als middelpunt in het zonnetje gezet, zichtbaar genietend zat te stralen. Het was zoals een recensent na het eerste VvhL-concert in Son in 1970 in de lokale krant schreef: 'Fraaie bloemen […] onderstreepten het dankbare applaus van de talrijke gasten, die zoveel charmante gastvrijheid genoten hebben'.

Annette Ovink
voorzitter Commissie Concerten

Röntgenlaan 9, Son

Martijn Sanders en
Femke de Graaf

8 maaart 2020

afdeling Eindhoven

VvhL - KVK-nr. 40445139